....

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ : ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Ενημέρωση

 

Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας  σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για τη διενέργεια του προγράμματος του

διά  στόματος εμβολιασμού των κόκκινων  αλεπούδων κατά της λύσσας την άνοιξη του 2023 στο πλαίσιο επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα .

 

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων κατά της Λύσσας  ξεκίνησαν στις 26 Απριλίου 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου με πτήσεις αεροπλάνων   που  πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση από το αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας ,θα συνεχιστούν στις 1 με 3 Μαΐου από την αερολέσχη  Παναγίτσας της Έδεσσας -οι οποίες θα καλύψουν πολλές  ΠΕ ανάμεσά τους και η  Π.Ε. Πέλλας - και τέλος στις 6 με 8 Μαΐου από την αερολέσχη Δοκιμίου Αγρινίου . Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές (π.χ. καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών: βροχοπτώσεις, ομίχλες, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις). Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
-   Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) και ειδικά με γυμνά χέρια γιατί αυτά περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό ή σε μονάδα υγείας  .
- Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΟΥΝ . ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ , ενώ αν χρειαστεί να το μαζέψουν θα πρέπει να το κάνουν φορώντας γάντια μιας χρήσης  ή χρησιμοποιώντας μια σακούλα μιας χρήσης.  Επιβάλλεται σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.
Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

-Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει , αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει . Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’αυτό, ο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει , φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου και να το πλύνει με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε , ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο , με γυμνά χέρια , για τουλάχιστον μία ημέρα.

Παραθέτουμε σχετική φωτογραφία του εμβολιακού δολώματος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot – video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη → Ενημέρωση για τη Λύσσα). Το προαναφερόμενο video είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.

 

 

 

Σχόλια - Facebook Comments