....

ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΥΒΙΚΑ ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ: Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 10 (VID)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ΑΟΖ στον στόχο «Γλαύκο», σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα. «Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός, κάτι που επανέλαβε και ο αξιωματούχος της αμερικανικής εταιρείας.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν δυο μήνες μετά την έναρξη εργασιών εντός του τεμαχίου 10.

«Το αποτέλεσμα μας ενθαρρύνει, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, προσθέτοντας ότι θα εξεταστούν και οι μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται και ότι δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τόνισε πως «ακόμα είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο τεμάχιο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια.

Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, πως το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται.

Όπως γράφει το Offsite.com.cy, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη στο τεμάχιο «Δελφίνι 1» δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κοιτάσματα, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα της γεώτρησης δείχνουν την δυναμική της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπέργειου Ενέργειας, η γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ ανέφερε πως τα αποτελέσματα τους αφήνουν πλήρως ικανοποιημένους, ενώ όπως τόνισε το 2020 θα κατεβάσουν ξανά τρυπάνι στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ανέφερε επίσης πως δεν είναι εστιασμένοι μόνο στο τεμάχιο 10 αλλά και σε άλλα τεμάχια της περιοχής, κάτι που αποδεικνύει την συνέχεια της παρουσίας της ExxonMobil στην περιοχή.

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία της Exxon είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου τον ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της γεώτρησης.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments