....

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ-4ΨΗΦΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ-

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ από τα Σεπόλια, όπου πραγματοποιούνται rapid tests σε πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τα κρούσματα μέχρι αυτή την ώρα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1.200.

Ταραντίλης: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη για σκληρό lockdown

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης είχε τονίσει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, διευκρινίζοντας ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο» και πως «τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά».

Όπως συμπλήρωσε τα δεδομένα εξετάζονται μέρα - μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη», ξεκαθάρισε.

Σαρηγιάννης: Ανοικτό ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων την ημέρα

Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό.

 

Για δύο πράγματα δεν πρέπει κάποιος να αμφιβάλλει. Από τη μία, ότι τα νέα αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν και μάλιστα σύντομα, και από την άλλη, ότι η μάχη απέναντι στον ιό και τις συνεχείς μεταλλάξεις του, θα κρατήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Το κόστος σε ζωές, ψυχικές αντοχές και χρήμα είναι ήδη μεγάλο, όμως τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται αναπροσαρμογή της στρατηγικής ώστε το τρίτο πανδημικό κύμα που τόσο καιρό κυοφορείται αρχικά στις παρυφές της χώρας μας και πλέον μέσα στις γειτονιές των πόλεων, να αναχαιτιστεί όσο καλύτερα γίνεται.

Ηδη τα σημάδια είναι ανησυχητικά καθώς ο ιός εκμεταλλευόμενος το κενό στη «διασπορά» του εμβολίου μετέρχεται πολυπληθείς τρόπους μετασχηματισμού των ιδιοτήτων του ώστε να είναι περισσότερο μεταδοτικός φροντίζοντας να πολιορκεί μέρα με τη μέρα και περισσότερο τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου στις ΜΕΘ επικρατεί ήδη κατάσταση συναγερμού.

Την τελευταία εβδομάδα οι δύο πιο γνωστές μεταλλάξεις του κοροναϊού, η βρετανική και η νοτιοαφρικανική, εμφανίστηκαν στην Ελλάδα με την πρώτη εξ αυτών να έχει αποκτήσει ισχυρότερα ερείσματα και να δείχνει διάθεση εξάπλωσης υπερακοντίζοντας την επικρατούσα μορφή του ιού που προκάλεσε τα πρώτα δύο κύματα.

Καθώς οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται, η ανάγκη για απαντήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ομως οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφανθούν  με σιγουριά ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να πυροδοτήσουν την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων γι’ αυτό και καλούν όλους στον γενικό εμβολιασμό ο οποίος θα αποτελεί την πρώτη επάλληλη στρώση του ανοσιακού τείχους.

Ο κρύος ιδρώτας λούζει ειδικούς και κυβέρνηση για την υφέρπουσα κατάσταση στην Αττική αλλά και την άφιξη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που όλοι δεν ήθελαν ή ήθελαν να την ανιχνεύσουν αργότερα στην Ελλάδα.

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους» σημείωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητά της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κοροναϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο είναι σταθερά ο μισός εκείνων που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα. Τη Δευτέρα από τα 543 κρούσματα, τα 260 ήταν στην Αττική εκ των οποίων τα 64 στο κέντρο.

Στην Αττική, τις τελευταίες μέρες έχουμε 50 με 80 εισαγωγές ασθενών τη μέρα με κοροναϊό. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον νομό, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες χθες έφτασαν τις 547. Βαθιά στην κοινωνία οι γενεσιουργές διεργασίες νέων κρουσμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εξακτινώνονται σε εύρος που δεν ανιχνεύεται από τα ραντάρ των λοιμωξιολόγων.

Καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει 290.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί στο 2,75% του πληθυσμού, η ανοσία ξεθωριάζει και στο κατώφλι δεσπόζει το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ της πρωτεύουσας που ξεπερνά το 60%.

Οι λοιμωξιολόγοι ενημερώνουν την κυβέρνηση ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την Αττική και είναι αντιληπτό πως, σε περίπτωση που η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Λεκανοπέδιο, τότε θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε όλο το

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments