
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ-ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΩΝ
Βήμα, βήμα είναι η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο με τους υπουργούς να κινούνται προσεκτικά φοβούμενοι νάρκη στα τελευταία μέτρα, σενάριο που έχει επαναληφθεί.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης για την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας εντός των επομένων ημερών. Οι υπουργοί αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά από συνάντηση που θα έχουν με τους εκπροσώπους των θεσμών στις 11.30 πρωί. Αν και το ΥΠΟΙΚ και το Μαξίμου επιμένουν στο σενάριο για μια ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και τμηματική εκταμίευση, εν τούτοις τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ φαίνεται να προκρίνουν ένα δεύτερο σενάριο στο πλαίσιο της ενιαίας συμφωνίας για υπαγωγή στον ESM.
Η εικόνα όμως της ελληνικής οικονομίας που έχουν τώρα στα χέρια τους τα τεχνικά κλιμάκια δεν επιτρέπει παρανοήσεις και χαλαρότητα: Το σύστημα έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερο σοκ, τα αντανακλαστικά έχουν πληγεί, το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει και οι επενδυτές συνωστίζονται στην έξοδο κινδύνου.
Οι δανειστές και ιδιαίτερα του ΔΝΤ εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί σε θέματα κοινωνικής συννοχής καθώς δε θέλουν κοινωνικές αναταρραχές ου θα εκτροχιάσουν τη χώρα και το πρόγραμμα πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να «ανταλλάξει» την υποχωρητικότητα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων με μεγαλύτερη ελαστικότητα στα δημοσιονομικά, αποδεχόμενη το χρονοδιάγραμμα πώλησης Δημόσιας περιουσίας ως αντισταθμιστικό στη λιτότητα.
Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει άμεσα και –αν μπορεί- να εξαιρέσει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το υπόλοιπο πακέτο της διαπραγμάτευσης, στη βάση της στήριξης του τραπεζικού συστήματος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την ανάσχεση της ύφεσης και την επιστροφή καταθέσεων.
Ετσι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κινείται στις διαπραγματεύσεις έχοντας πάντα στόχο την επίτευξη συνολικής και ενιαίας λύσης η οποία θα ξεκλειδώσει την ένταξη στον ESM και τα 86 δισ. και ως εναλλακτική το διαχωρισμό του ζητήματος των τραπεζών, οι οποίες θα λάβουν 10 δισ. Aν δεν καταστεί εφικτή η άμεση συμφωνία γνωρίζει ότι θα οδηγηθεί σε μια παραλλαγή του σχεδίου με προκαταβολή δόσης 24 δισ. στα οποία περιλαμβάνονται οι τράπεζες καθώς και οι τρέχουσες υποχρεώσεις της χώρας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην ψήφιση δυο πακέτων μέτρων το ένα εντός του Αυγούστου και το Δεύτερο εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές διεργασίες.
Στο Μαξίμου αρνούνται να ενδώσουν απριόρι και χωρίς πολιτικές εξασφαλίσεις στη λύση της τμηματικής συμφωνίας καθώς κάτι τέτοιο ανατρέπει το πνεύμα και την ουσία της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφήςκαι ανοίγει την πόρτα για την έγερση νέων απαιτήσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, ενώ καθυστερεί τη συζήτηση για το χρέος.
Τα σημεία τριβής στο Hilton
Στις 11.30 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.
Κατά τη συνάντηση αναμένεται να γίνει και σύνοψη του α΄ κύκλου των συζητήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.
Με βάση επίσης τον σημερινό προγραμματισμό, στις 15.30 θα υπάρξουν επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις 17:30 θα συζητηθούν θέματα Δικαιοσύνης. Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.
Τα ανοιχτά ζητήματα είναι αρκετά, μεταξύ των οποίων τα κόκκινα δάνεια και η σύνδεσή τους με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα δημοσιονομικά, οι αποκρατικοποιήσεις, ο χειρισμός των μετοχών που θα προκύψουν από τις αμκ των τραπεζών καθώς και της περιουσίας τους. Σημείο τριβής παραμένουν οι δαπάνες του Δημοσίου καθώς και το ασφαλιστικό και η Υγεία.
Σε αυτή τη φάση κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να έχουν προσδιορίσει επακριβώς τόσο τις διαφωνίες όσο και τη φιλοσοφία του προγράμματος επιχειρώντας –σε δημοσιονομική βάση να βρουν γραμμικές λύσεις.
Ιδιαίτερα επίμονη αποδεικνύεται η Κομισιόν στα ζητήματα των δομικών μεταρρυθμίσεων και της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στα φορολογικά.
Σχόλια - Facebook Comments