....

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ «ΚΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ» ΚΑΙ Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

Αν οι πολίτες ήταν ευχαριστημένοι με την πολιτική της κυβέρνησης και τον τρόπο που διαχειρίζεται, κυρίως τώρα, τη μεγάλη ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, δεν θα είχε νόημα να ζητάω εγώ εκλογές. Επειδή όμως η κατάσταση που βιώνει η κοινωνία είναι τελείως διαφορετική, το αίτημα για εκλογές έχει βάση και συμπυκνώνεται σε μία ανάγκη: να σταματήσουν τα κλεφτόδεντρα

Αυτή τη διάσταση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο αίτημα για εκλογές, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Τον χαρακτηρισμό “κλεφτόδεντρα” τον έκανε απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα” ώστε να ληφθούν πραγματικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την έκρηξη της ακρίβειας.
“Αυτή τη στιγμή 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και 15 έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα. Η Πορτογαλία και η Ισπανία,μετά από μάχη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, πέτυχαν πολιτικές για τις χώρες τους που θα ‘ρίξουν’ τις τιμές στα καύσιμα. Ο κ.Μητοστάκης τι έκανε; Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και δεν κατάφερνα να διεκδικήσω οτιδήποτε για τη χώρα, θα επέστρεφα με τα πόδια από τις Βρυξέλλες”, είπε χαρακτηριστικά.

Ακρίβεια

Απευθυνόμενος και στο συντηρητικό κοινό, υπενθύμισε ότι “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιχείρησε να δυναμώσει το κοινωνικό κράτος τη δεκαετία του ’70,” συνεπώς αυτή η ανάγκη δεν συνιστά μόνο “ιδεοληψία” της Αριστεράς.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι στους λογαριασμούς ρεύματος “πληρώνουμε” τα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης στον ενεργειακό σχεδιασμό και δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα οι αυξήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τις οποίες θα δούμε στους επόμενους λογαριασμούς.

“Και η δική μου κυβέρνηση σχεδίασε την απολιγνιτοποίηση, αλλά με ορίζοντα το 2028 ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος στροφής στις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε με την απόφαση για βίαιη απολιγνιτοποίηση, μέχρι το 2023, κλείνοντας όλες, πλην μίας, τις λιγνιτικές μονάδες. Επιπλέον, προσέδεσε όλο το ενεργειακό μίγμα της χώρας στο φυσικό αέριο”, τόνισε, εξηγώντας και τον μηχανισμό του χρηματιστηρίου ενέργειας μέσω του οποίου η ρήτρα αναπροσαρμογής καταλήγει στους πολίτες.

Δεδομένων των ελλείψεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε βασικά είδη, όπως σιτηρά, πρότεινε τον ανασχεδιασμό των καλλιεργειών. “Αντί για βαμβάκι να βάλουν σιτάρι”, ανέφερε ως παράδειγμα.

Τα “κλεφτόδεντρα”

Αναφερόμενος στα “κλεφτόδεντρα”, ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε, εκ νέου, στα golden boys των 4.000-8.000 μηνιαίως και των θηριωδών μπόνους που δίνουν στον εαυτό τους, με αποκορύφωμα την επικεφαλής της ΔΕΗΔΕΗ +0,48% που έχει ετήσιες αποδοχές 360.000 ευρώ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έρχεται και “τρίτη λίστα Πέτσα” σε μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι η σκληρή αντίδραση του κόμματος του για τις προηγούμενες αφορούσε την κυβερνητική επιλογή να δοθούν τα ποσά χωρίς κριτήρια (κυκλοφορία, απήχηση, αριθμός εργαζόμενων κλπ) και να αποκλειστούν ή υποενισχυθούν μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Συνταξιούχοι

Ειδικά για τους συνταξιούχους, είπε ότι είναι “τα μεγαλύτερα θύματα πλάνης και απάτης” της κυβέρνησης: “όταν ο κ. Τόμσεν απαιτούσε να κάνουμε 30-40% περικοπές στις συντάξεις και εμείς αρνηθήκαμε, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πουλώ τη Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις, ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές είχαν γίνει το διάστημα 2010-2014”.

Τόνισε δε, ότι παρότι η δική του κυβέρνηση νομοθέτησε την άνοιξη του 2019 την “13η σύνταξη” (ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναλογικά για μεγαλύτερα ποσά) δίνοντας μόνιμα από τον προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι απλώς το κατήργησε αλλά διέθεσε αυτό το ποσόν στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση.

“Αυτά τα τρία χρόνια πήρε 3 δισ. από τις τσέπες των συνταξιούχων και θα τους δώσει τώρα 315 εκατομμύρια, όσο κοστίζει το βοήθημα των 200 ευρώ”, εξήγησε.

Για Ζελένσκι

Ερωτηθείς για την επικείμενη τηλε-ομιλία του Ουκρανού προέδρου κ. Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, είπε ότι “θα τον ακούσουμε με προσοχή, είναι ο πρόεδρος μίας χώρας που αμύνεται σε μία εισβολή”.

Εξέφρασε όμως και την ελπίδα ότι ο κ.Ζελένσκι “θα βρει δύο λόγια να πει και για την τουρκική κατοχή στην μισή Κύπρο”, δηλαδή για την τουρκική εισβολή σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Χαρακτήρισε αδιανόητη δε, την τακτική της Τουρκίας να εμφανίζεται σήμερα ως η χώρα που μεσολαβεί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Κυβερνητική συνεργασία

Όσο για το εάν μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ.Τσίπρας είπε ότι “οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαμορφώσουν τις συνθήκες”. Σημειώνοντας ότι την επομένη των εκλογών μπορεί να βρεθεί συμφωνία σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις, αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα ώστε να δρομολογήσει την προσπάθεια.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments