....

ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ΜΕ 43.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕ 800 ΕΥΡΩ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ & ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

«Νέα Αρχή» για την κοινωνία με 43.500 προσλήψεις σε  Υγεία και Παιδεία μέσω ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση υγειονομικών, κατώτατο μισθό 800 ευρώ και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, υποσχέθηκε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές με υπουργούς εκτός κόμματος από τις κοινωνικές ομάδες, την μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά και καταξιωμένες προσωπικότητες θα προχωρήσει σε:

-5.500 προσλήψεις υγειονομικών τον πρώτο χρόνο.

-10.000 επιπλέον υγειονομικούς σε βάθος τριετίας.

-Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που δίνει τη μάχη κατά της πανδήμιας. «Αυξάνουμε την χρηματοδότηση κατά 2 δισ. από τον κρατικό προυπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία. Καθιερώνουμε 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό», πρόσθεσε.

-Την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα.

-20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών σε  πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-2.000 διορισμούς μελών ΔΕΠ ανά έτος (8.000 την τετραετία) στα Πανεπιστήμια: «Θέλουμε καθηγητές και όχι αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ενώ για την Παιδεία ανακοίνωσε ότι «καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει γίνει ανέκδοτο.».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ενίσχυση του ΑΣΕΠ με την κατάργηση εξαιρέσεων για προσλήψεις στο Δημόσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι όλες οι προσλήψεις στην ΕΛΑΣ θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ & κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Για την εργασία ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και δύο προγράμματα για την απασχόληση:

-Ένα ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain, άρα ένα πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

 

-12μηνη κοινωφελή 100.000 θέσεων με έμφαση στις γυναίκες.

«Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο.»/

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (δημοσίους υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) που έχουν εισόδημα έως 40.000 ευρώ και προοδευτική μείωση για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος.

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης

«Χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος» και προσέθεσε:

Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.
Καταργούμε τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys.
Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.

Για την Αυτοδιοίκηση μίλησε για παραχώρηση αρμοδιοτήτων του κοινωνικού κράτους στους δήμους και αναπτυξιακές στις περιφέρειες, σημειώνοντας ότι οι ΟΤΑ είναι αδικημένοι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακρίβεια: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη 

Αναφερόμενος στα θέματα της ελληνικής οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν παρεμβαίνει για την συγκράτηση της ακρίβειας».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «ώστε να μην κατευθύνεται σε λίγους αλλά να ενισχύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Προσέθεσε επίσης ότι «Οι τράπεζες στην χώρα μας δεν δανείζουν εκείνους που έχουν ανάγκη, γι αυτό προχωρούμε σε αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος». «Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας. Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη».

Ριζικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος για τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε πως θα υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε:

 

Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ.
Μειώνουμε προοδευτικά τον συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 65.000.
Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές

Αγνοεί την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερθηκε στη Θεσσαονίκη επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «αγνοεί την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη» και τόνισε:

«Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα ξαναμπούν στον χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Α. Τσίπρας έφτασε καταχειροκροτούμενος έφτασε  στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», λίγο πριν τις 8 και ξεκίνησε την προγραμματισμένη ομιλία του λίγο μετά τις 8.10, με φόντο το σύνθημα: «Νέα αρχή».

«Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο». «Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόσθεσε.

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής», πρόσθεσε.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη» και εξήγησε: «Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό.

«Ο  κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό… Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων» ανέφερε και τόνισε:

«Ο μόνος άνεμος που θα φυσά όλο και πιο δυνατά είναι της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας.».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης
– Καταργούμε τον νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.
– Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
– Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.
«Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Σήμερα ο κάθε υπουργός έχει μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τον παίρνει μαζί του. Αυτό θα τελειώσει» επισήμανε.
– Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. «Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών. Το ξαναλέω, αυτό θα τελειώσει» τόνισε.
– Καταργούμε, επίσης, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας.
– Σε δυο κρίσιμους τομείς, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην εθνική ασφάλεια δημιουργούμε σύγχρονες, σταθερές και υπό διακομματικό έλεγχο δομές,
– Συστήνουμε την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόταση που διαμορφώσαμε στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές. Με διαλειτουργικότητα με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής. Βάζουμε τέλος στη χρόνια παθογένεια της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων.
– Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ένα, θεσμό, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
– Προχωράμε σε βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.
– Θεσπίζουμε την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών. Τελειώνουμε με το «έθιμο» της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων.
– Ενισχύουμε ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας στόχευσης για αποκεντρωμένο κράτος δίπλα στον πολίτη. Παραχωρούμε αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.
– Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό. Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ. Καταργούμε την πληθώρα των διατάξεων για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
– Προχωρούμε στην υλοποίηση ολιστικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που παρατηρείται σήμερα.
– Ενισχύουμε τον πλουραλισμό στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση. Επιλέγουμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και επαναφέρουμε την ευθύνη τους στα αρμόδια υπουργεία.
– Προχωρούμε, τέλος, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης. Με την υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας, καθώς και των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς. Με αυτά τα τολμηρά μέτρα θα επιχειρήσουμε να βάλουμε ένα τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος.

Σχέδιο για το νέο ΕΣΥ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρουσίασε το σχέδιο του κόμματος για το νέο ΕΣΥ, που, όπως είπε, προβλέπει:
– Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ».
– Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
– Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
– Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
– Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. «Από τις 127 που λειτουργούν έχουμε στόχο να πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα».
– Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
– Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
– Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Νέα αρχή στην Παιδεία
– Την Καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
– Την άμεση επιπλέον ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
– Τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθέναν που θα συνταξιοδοτείται.
– Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
– Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, με 2000 διορισμούς ανά έτος. «Εμείς θέλουμε εκπαιδευτικούς στα Πανεπιστήμια, όχι αστυνομικούς» τόνισε.
– Τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.
– Τη ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ΄ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.
– Την επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου. «Εμείς θέλουμε ο κάθε νέος και η κάθε νέα μπορεί να σπουδάσει στην Ελλάδα και όχι να τρέχει στο εξωτερικό».
– Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
– Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που, «προφανώς, έχει καταντήσει ανέκδοτο, διότι την θεσμοθέτησαν για να μην την εφαρμόσουν».

Προστασία της εργασίας
– Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου Μισθού στα 800 ευρώ.
– Καταργούμε τον νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες
– Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας
– Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης
– Ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
– Αποκαθιστούμε το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
– Ρυθμίζουμε τη τηλεργασία.
– Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
– Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας
– Αποκαθιστούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία.
– Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
– Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.
– Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain, άρα ένα πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
– Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
– Τέλος, αναγνωρίζουμε τους «αόρατους» εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Παρεμβάσεις για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
– Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
– Καταργούμε τον Πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
– Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
– Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Καταπολέμηση της ακρίβειας
– Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% -σχεδόν αναστολή- για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με την «ασπιρίνη» των 150.000.000 ευρώ που ανακοίνωσε κ. Μητσοτάκης» σημείωσε.
– Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.
– Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
– Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
– Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις. Και μειώνουμε προοδευτικά τον συντελεστή για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ.
– Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα:
– Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.
– Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.
– Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
– Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος
– Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.
– Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ:

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo επισήμανε ότι η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει αφήσει πίσω τη Θεσσαλονίκη και ζήτησε η ανάπλαση της ΔΕΘ να γίνει με τη βέλτιστη απόδοση ελεύθερων δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments