....

ΤΖΑΜΤΖΗΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Σε απόγνωση οι ροδακινοπαραγωγοί και οι φορείς της Πέλλας

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα μέτρα που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στην Ρωσία , έφεραν δυστυχώς αντίμετρα από την πλευρά της Ρωσίας, κατά των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκλεισμό των εισαγωγών από τις χώρες αυτές. Έτσι σήμερα φτάσαμε να αποκλείονται από την προνομιακή για την χώρα μας Ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά. 
Αυτή την περίοδο και αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας , υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.
Το 2013  οι Ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι εξαγωγές και το συνάλλαγμα απ αυτές , μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, σταματούν.
Η ζημία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι νομοί Πέλλας , Ημαθίας , Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας,  σήμερα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια και αύριο οι Νομοί της Πελοποννήσου , της Κρήτης της Ηπείρου και άλλες περιοχές, με τα πορτοκάλια τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές απ όλη την Ελλάδα, δέχονται και θα δεχτούν ένα συντριπτικό πλήγμα.
Το επιτραπέζιο ροδάκινο που αυτή την περίοδο συλλέγεται, πωλείται στις χειρότερες τιμές της τελευταίας 10ετιας.  Πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα πωλούνταν 20 λεπτά, χωρίς να μπορεί ο αγρότης να καλύψει τα έξοδα του. Ταυτόχρονα, η μονίλια που προκλήθηκε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και την οποία δεν μπόρεσαν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν,  παρά τους εντατικούς ψεκασμούς, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής, αυξάνοντας κατακόρυφα τα έξοδα των αγροτών - ροδακινοπαραγωγών, χωρίς να τους αποδώσει ούτε ένα ευρώ. Και τώρα ήρθε η απαγόρευση των εξαγωγών στην Ρωσία.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Οι ροδακινοπαραγωγοί σήμερα καταστρέφονται. Αύριο θα ακολουθήσουν και θα έχουν την ίδια μοίρα, τα άλλα αγροτικά μας προϊόντα. Δυστυχώς ισχύει η λαϊκή παροιμία, «Μαλώνουν στην λίμνη τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια.»
Υπάρχει περιθώριο αντίδρασης;  Πιστεύω ναι.
Εσείς  είμαι βέβαιος, ότι θα πράξετε κάθε τι, για την  απελευθέρωση των εξαγωγών μας στην Ρωσική αγορά.
Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε από την ΕΕ, την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξ αιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία.
Ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταγράψει τις ζημίες από την μονίλια, (ζημιές από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις), για να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί.
Οι ροδακινοπαραγωγοί, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της Πέλλας και της Ημαθίας, αλλά και περιοχών της Λάρισας και της Πιερίας, εξοργισμένοι και απογοητευμένοι,  προσδοκούν να γίνουν παρεμβάσεις από εσάς, ώστε να στηριχτούν οικονομικά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τον χειμώνα που έρχεται.
Διαφορετικά ο χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς.  Δεν ξέρω αν θα έχει κρύο.
Ξέρω σίγουρα κύριε Πρόεδρε, ότι θα έχει πείνα και ανέχεια. Και είναι η πρώτη φορά, που λέω μετά λόγου γνώσεως, ότι δεν μπορώ να προβλέψω τις αντιδράσεις των συμπολιτών μου.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας μεταφέρω την φωνή απόγνωσης των αγροτών της Πέλλας και όλων των φορέων, των συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και των εξαγωγέων.
Οι ροδακινοπαραγωγοί, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της Πέλλας και της Ημαθίας και οι φορείς, προσδοκούν από σας να τους στηρίξετε, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν με τις οικογένειες τους.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments