....

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΩΜΑΣ: ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΙΑ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΈΔΕΣΣΑΣ

 

 

 

 

Στα πλαίσια της 83ης Δ.Ε.Θ και έπειτα από πρόσκληση του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων «Κατερίνη Αλλιώς»,συμμετείχασε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεωνστο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, σχετικά με την ενεργοποίηση των νέων και την συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν το μέλλον μας.

Αρχικά το Δίκτυο, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, έχει πραγματοποιήσει διάφορες προσομοιώσεις Δημοτικού Συμβουλίου Νέων στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Γιαννιτσά) στις οποίες συμμετέχουννέοι που αγωνιούν για το αύριο και τον ρόλο τους στις τοπικές  κοινωνίες. Έτσι, μέσω τηςνέας δράσης «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός για την Νεολαία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, δίδεται η ευκαιρία στους νέους να διαμορφώσουν προτάσεις για την πόλη τους οι οποίες στη συνέχεια θα συμπεριληφθούν σε ψήφισμα στο θεσμικό Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.  

 Ήδη λοιπόν η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις έχουν αρχίσει να υλοποιούν τον σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της «Στρατηγικής για την ενδυνάμωση των νέων», όπου η Ελλάδα καλείται να αναπτύξει αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Δυστυχώς στο Δήμο Έδεσσας η αρμόδια Αντιδημαρχία Νεολαίας όχι μόνο δεν φαίνεται να είναι πιο μπροστά από τις εξελίξεις, αλλά -αντίθετα- φαίνεται ότι δεν τις ακολουθεί καν. Γεγονός πολύ λυπηρό αλλά δεν με εκπλήσσει και καθόλου. Και αυτό γιατί η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να δώσει βήμα σε νέους ανθρώπους για να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν προτάσεις για το πώς θέλουν αυτή την πόλη. Δεν επιζητά την πολυφωνία και τις νέες ιδέες. Περιχαρακώνεται απλά στο μικρόκοσμό της και περιμένει το… θαύμα.

Κρίνω λοιπόν επιτακτική την δημιουργία ξεχωριστού «Γραφείου Νεολαίας» στο Δήμο μας, με εξειδικευμένο προσωπικόπου θα ενημερώνει για όλα τα προγράμματα που τρέχουν, όπως:

-Για τιςνεοφυής επιχείρησης, την υποστήριξη των νέων σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς που γίνονται για την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες έως 21 ετών,

- Την συμμέτοχή σε «Biennale»νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου ενός δικτύου από 21 χώρες,

-Την δωρεάν νομική βοήθεια σε νέους από 18 έως 35 ετών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,

- Τη διοργάνωση Φεστιβάλ πολιτισμού για νέους του Ευρωπαϊκού Νότου: Bridges  και άλλα πολλά  από ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους που υπάρχουν απλά λιμνάζουν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

Ακόμη, προτείνω την δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων με ουσιαστικό ρόλο.

Επιπρόσθετα, μέσωτης «Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων», που απευθύνεται σε ηλικίες από 13 έως 30 ετών, στοιχίζει μόνο 10 ευρώ τον χρόνο και ισχύει στη χώρα μας και σε άλλες 34 χώρες της Ευρώπης, συμβεβλημένες επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν σε νέους εκπτώσεις τουλάχιστον από 10% και άνω, σε διάφορα είδη και υπηρεσίες.Συγκεκριμένα λοιπόν θα μπορούσε ο Δήμος Έδεσσας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο ή τον Εμπορικό Σύλλογο και ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα εστίασηςτης περιοχής,να συμβληθούν με την παραπάνω κάρτα με σκοπό να προσελκύσουν  νέους για πιο φθηνό τουρισμό, καθώς η κάρτα περιλαμβάνει εκπτώσεις ακόμα και στον Ο.Σ.Ε. Να λοιπόν ένας ακόμη τρόπος να ανοίξουμε τις πόρτες της πόλης μας και να επενδύσουμε στο νεανικό τουρισμό.

Εν κατακλείδι, την μεμψιμοιρία, την αδιαφορία και την μιζέρια στο Δήμο μας την βιώνουμε καθημερινά. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, πολύ απλά… αδιαφορεί για τις ανάγκες των νέων.

 Ήρθε λοιπόν η ώρα να οργανώσουμε σε νέες αναπτυξιακές βάσεις την πόλη και γενικότερα τον Δήμο μας και να γυρίσουμε σελίδα στην τοπική μας ιστορία.

 

Βαγγέλης Δ. Θωμάς

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments