....

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

«Οι δηλώσεις που κάναμε με τον κ. Bushati αντικατοπτρίζουν και το πνεύμα των συζητήσεων που είχα, χθες το βράδυ, με τον Πρωθυπουργό, κ. Rama, αλλά και των συζητήσεων που είχα, σήμερα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Meta, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήμαρχο των Τιράνων και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, γιατί οι σχέσεις μας είναι οι σχέσεις δύο κρατών, δύο λαών, δύο εθνών. Βεβαίως, σεβόμαστε πάντα τη βούληση του αλβανικού λαού, την εκάστοτε Κυβέρνηση, αλλά σε κάθε δημοκρατικό σύστημα, η επαφή και με την αντιπολίτευση έχει τη δική της σημασία.

 

Από το περιεχόμενο των δηλώσεων που κάναμε με τον κ. Bushati, καταλαβαίνετε πόσο ουσιαστικές ήταν οι συνομιλίες μας και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, γιατί θέλουμε πραγματικά να ακολουθήσουμε μία γρήγορη διαδικασία επίλυσης όλων των θεμάτων και ολοκλήρωσης της εταιρικής μας σχέσης με την Αλβανία, η οποία θα επηρεάσει θετικά όλη την περιοχή. Εδώ πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις δηλώσεις που κάναμε, χθες και προχθές, στο Κόσοβο, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Thaci, αλλά και στα Σκόπια μετά τη συνάντηση, όχι μόνο με τις κυβερνητικές Αρχές, αλλά και με τον κ. Ahmeti, τον αρχηγό του μεγαλύτερου και κυβερνώντος κόμματος της αλβανικής κοινότητας.

 

Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί το ταξίδι αυτό στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων ολοκληρώνεται στα Τίρανα, νομίζω με πολύ πετυχημένο και πρακτικό τρόπο.

 

Είχα σήμερα μία εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον κ. Σεργκεί Λαβρόφ, για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία. Του τόνισα ότι η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., σε συνεννόηση πάντα με την Ύπατη Εκπρόσωπο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου, είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας στην Ουκρανία με στόχο την σταθεροποίηση, την αποφυγή της βίας, τη διαφύλαξη της θεσμικής και εδαφικής ακεραιότητας της σημαντικής αυτής χώρας. Και, βέβαια, με στόχο τη διαφύλαξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε και την Ουκρανία, αλλά -θα μου επιτρέψετε να πω- και μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας- γιατί οι σχέσεις αυτές έχουν στρατηγική σημασία, όχι μόνο περιφερειακή, αλλά παγκόσμια.

 

Ο κ. Λαβρώφ μου παρουσίασε τη ρωσική θέση και μου τόνισε πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι συμπεριληπτική και συμμετοχική, όχι μόνο για όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, αλλά και για όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας, κάτι που θα το μεταφέρω στις συζητήσεις μου με την κυρία Ashton και τους ομολόγους μου της Ε.Ε.

Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, είμαστε σε συνεννόηση με την κυρία Ashton. Στηρίζουμε την αποστολή των τριών Υπουργών, που από χθες βρέθηκαν στο Κίεβο, των Υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας. Αντιλαμβάνεστε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των χωρών αυτών. Εμείς, ως περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβόμαστε τις πρωτοβουλίες της κυρίας Ashton που προεδρεύει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Από τη δική μας σκοπιά, ασκώντας την Προεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και με άξονα την πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε., είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, γιατί η Ευρώπη, όχι μόνο ως Ένωση, αλλά ως ήπειρος, η Μεγάλη Ευρώπη, πρέπει, πραγματικά να διασφαλίσει τη σταθερότητά της και την προοπτική της. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, μέσα σε έναν κόσμο ταραγμένο, που συνεχώς βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες κρίσεις και εξάρσεις βίας, μεγάλης ανεξέλεγκτης βίας. Αυτό θίγει τον πυρήνα των πανανθρώπινων αξιών».

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments