....

ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΑΑΤ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 33 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στους δρόμους με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα βγαίνουν αύριο Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, το πρωί οι αγρότες

της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αν - όπως εξηγούν στον ΑγροΤύπο - η κυβέρνηση δεν δεσμευθεί για την ακριβή ημερομηνία της καταβολή της αποζημίωσης, ύψους 33 εκατ. ευρώ, για απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Για το θέμα αυτό οι αγρότες Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Πιερίας, Λάρισας, πραγματοποίησαν χτες συνάντηση, στην Κουλούρα Ημαθίας, και στη συνέχεια έστειλαν «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες. «Δεν μπορεί να ανακοινώνεται κάτι τέτοιο λίγες ώρες πριν τις εκλογές χωρίς να πραγματοποιείται. Πότε θα πάρουμε αυτά τα χρήματα; Μετά τις εκλογές; Αισθανόμαστε ότι μας εμπαίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Και προσθέτει: «Ζητάμε λοιπόν με την ευκαιρία τις επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά αύριο, 21 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη να βγει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και να μας ενημερώσει την ακριβή ημερομηνία πληρωμής αυτών των χρημάτων. Αν δεν μας ενημερώσει ο κ. Καρασμάνης θα ζητήσουμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αύριο το πρωί θα βγούμε με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα στον Κόμβο της Κουλούρας προκειμένου να κάνουμε γνωστό το αίτημά μας».

Οι αποζημιώσεις αναμένεται να καταβληθούν - σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά το ΥπΑΑΤ - με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης, ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδάκινων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό. Ωστόσο ο ΑγροΤύπος που επικοινώνησε με εκπρόσωπους των συνεταιρισμών και εμπόρους από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του ΥπΑΑΤ μας ανέφεραν τις επιφυλάξεις τους για το αν υπάρχει επίσημο έγγραφο έγκρισης από την Κομισιόν ή απλά προφορική ενημέρωση. Συγκεκριμένα μας δήλωσαν ότι «η καταβολή αποζημιώσεως σε παραγωγούς είτε δίνεται από κοινοτικά κονδύλια είτε από εθνικά κονδύλια μέσα από τις ενισχύσεις de minimis που θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό η μείωση της τιμής παραγωγού θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 30% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο για την καταβολή των de minimis (15.000 ανά παραγωγό). Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια τέτοια επίσημη έγκριση από κάποια Επιτροπή της ΕΕ».

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, «η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Phil Hogan, στις Βρυξέλλες, στις 9 Δεκεμβρίου του 2014, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, στην οποία απέσπασε «υποσχέσεις» από τον Επίτροπο για πιθανή δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς για την προ του ρωσικού εμπάργκο περίοδο. Τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν ότι τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300.000 τόνοι περίπου από το σύνολο των 380.000 τόνων, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments