....

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΣΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΓΚΑΣ


 

Σκόπια, 20 Ιουνίου 2023 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Οι ΗΠΑ έθεσαν στη «μαύρη λίστα» τον δήμαρχο της Στρούγκας και υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Ραμίζ Μέρκο λόγω εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς και ανάμειξης σε δικαστικές αποφάσεις ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στον Ραμίζ Μέρκο, στη σύζυγό του και στα τρία ενήλικα παιδιά του απαγορεύεται πλέον η είσοδος στις ΗΠΑ ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Κατά τη θητεία του ως δήμαρχος της Στρούγκας, ο Μέρκο υπεξαίρεσε κεφάλαια και παρενέβη σε δικαστικές και άλλες δημόσιες υποθέσεις, κλωνίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απόφαση να τεθεί στη «μαύρη λίστα» ο Ραμίζ Μέρκο «στέλνει ένα μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας για την προώθηση της σταθερότητας, με την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την αντιμετώπιση των ελλείψεων στη λειτουργία του κράτους δικαίου».

Ο Ραμίζ Μέρκο, αλβανικής εθνικής καταγωγής είναι ο τρίτος πολιτικός από τη Βόρεια Μακεδονία που τίθεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2022, τo υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έθεσε στην «μαύρη λίστα» τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, θεωρώντας τον υπεύθυνο για μία σειρά «σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς στη χώρα», οι οποίες «υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου και υποσκάπτουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς και τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας, Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι).

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι ΗΠΑ απέστειλαν στα Σκόπια, κλιμάκιο ειδικών για τον εντοπισμό διεφθαρμένων παραγόντων της Βόρειας Μακεδονίας και είχαν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος αυτών.

О 66χρονος Ραμίζ Μέρκο διανύει την τέταρτη θητεία του ως δήμαρχος της Στρούγκας, μίας παραλίμνιας πόλης δίπλα στην Οχρίδα, ενώ έχει διατελέσει και βουλευτής, όπως και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην πρώτη κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Ακόμη, είναι επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης του DUI στη Στρούγκα.

Το DUI είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments