....

ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΟΝ ΣΟΥΝΑΚ – ΟΙ "ΤΙΜΕS" ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ

Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε μετά την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκπρόσωπος από το Βρετανικό Μουσείο μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές». 

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου. 

Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να κλειστεί στο προσεχές μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Τζορτζ Όσμπορν – ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου – θα συνεχίσει να μιλά με τον Μητσοτάκη.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος στη «λύση» δανεισμού που προκρίνεται για τα Γλυπτά.

Επέστρεψε εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης

Στο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε τέσσερις ώρες νωρίτερα στην Ελλάδα αφού δεν έγινε ποτέ η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το βράδυ της Δευτέρας λίγες ώρες μετά την ακύρωση της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος. 

Η οργή του πρωθυπουργού φάνηκε και στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί». 

Και συνεχίζει: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

 


 

Για μια ακόμη φορά, οι Times του Λονδίνου εκφράζουν την θέση τους για τα γλυπτά του Παρθενώνα και δηλώνουν πως “πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον”.

  • 28 Νοεμβρίου 2023 19:36

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν ξανά οι Times του Λονδίνου, αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μόλις ώρες πριν από τη διεξαγωγή της.

Οι Times του Λονδίνου σε άρθρο τους μετά τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, διατυπώνουν τη θέση τους, λέγοντας ότι “τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι ελληνικά δώρα” και ότι “αυτές οι θεότητες και οι ήρωες θα έπρεπε να εκτίθενται στο φυσικό τους περιβάλλον“.

Το άρθρο, αντιμετωπίζει ειρωνικά τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ τον οποίο καλούν να ζητήσει βοήθεια από τον προκάτοχό του και “λάτρη της αρχαίας Ελλάδας”, Μπόρις Τζόνσον.

Στο δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας περιπαικτικά ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά ο Σούνακ θα καταλήξει σύντομα να “χάσει τα δικά του μάρμαρα”.

Όπως αναφέρει, ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε στη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού, βήμα για να πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, πάντως, το 2022, είχε αρχικά διατυπώσει διαφορετική άποψη. “Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από το οθωμανικό καμίνι. Θα τους έλιωναν για να φτιάξουν τσιμέντο”. Πλέον, και ο Τζόνσον τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς, σύμφωνα με το επιχείρημά του, ο λόρδος Έλγιν δεν ήταν “πλιατσικολόγος”.

Στη συνέχεια, αναλύει το τι θα ακολουθούσε μία δυνητική επιστροφή των γλυπτών. “Τι θα γίνει με τις διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας; Τι θα έμενε από αυτό το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, και η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα”, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, ωστόσο ο Σούνακ, θα καταλήξει σύντομα να “χάσει τα δικά του μάρμαρα”.

Τέλος, το άρθρο καταλήγει πως “ο Ρίσι Σούνακ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο” εξηγώντας πως “το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο”. “Πρέπει να είναι μαζί, ενωμένα ως ένα πολιτιστικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα εκθέματα εκτίθενται με υπέροχο τρόπο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα έργο τέχνης το οποίο χτίστηκε για τον σκοπό αυτό. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα. Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου”.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments