......

ΞΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΕ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ»: ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΤΟ Ε.Σ.Υ.

 Αυτό που εδώ και λίγο καιρό όλοι τρέμουν, βλέποντας το πρόβλημα να έχει ξεφύγει εκτός Κίνας, γίνεται πραγματικότητα. Έναν χρόνο μετά, τελειώνουν ξανά οι ΜΕΘ, ασθενείς επιλέγονται με βάση την ηλικία, ενώ πάγια συνθήκη έχουν καταστεί τα «νοσοκομεία μίας νόσου» με χιλιάδες πολίτες άλλων ασθενειών να μένουν ουσιαστικά χωρίς υγειονομική περίθαλψη

 

 Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα και ξεκινά μια μάχη με πολλές και σκληρές ήττες. 6.410 χαμένες ζωές, χιλιάδες άνθρωποι να περνούν την αγωνία, ένας λαός σε συνεχή εγκλεισμό να ψάχνει μια βόλτα με το ποδήλατο και τον σκύλο για να πάρει μια ανάσα, μια οικονομία που αγκομαχάει, χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν ήδη κλείσει τα μαγαζιά του και άλλες τόσες χιλιάδες που βλέπουν τον εφιάλτη μπροστά τους και μέσα σε όλα αυτά, το υγειονομικο προσωπικό να ξεπερνά καθημερινά τα ανθρώπινα όρια.

Τελειώνουν ξανά οι ΜΕΘ, ασθενείς επιλέγονται με βάση την ηλικία, πάγια συνθήκη τα «νοσοκομεία μίας νόσου»

Σήμερα έναν χρόνο μετά η πληρότητα των ΜΕΘ δείχνει εξαιρετικα ανησυχητική. Στην Αττική για παράδεισγμα το ποσοστό βρίσκεται πλέον στο 90%.

Παρά το γεγονός ότι στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα (1.784) της ημέρας ήταν ελαφρά χαμηλότερα αναλογικά με τον αριθμό των τεστ, το γεγονός παραμένει ότι η αναλογία παραμένει κοντά στα ίδια επίπεδα. Οι θάνατοι έφτασαν χθες τους 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410, με το 95,7% να αντιμετωπίζει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ασθενείς για εισαγωγή σε ΜΕΘ με βάση την ηλικία. Στα νοσοκομεία δίνεται μάχη να προστεθούν κλίνες ΜΕΘ στην μάχη κατά της covid-19, παρότι αυτό σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με αντίστοιχη μείωση της δυνατότητας νοσηλείας σε εντατική για άλλες σοβαρές παθήσεις. Στον Ευαγγελισμό έγινε γνωστό ότι την Δευτέρα οι ΜΕΘ για covid-19 θα αυξηθούν κατά 12. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο (μεγαλύτερο της χώρας) είχε φτάσει να έχει 100% πληρότητα τις τελευταίες ημέρες.

Προς παράταση των αυστηρών μέτρων στην Αττική

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το μέλος της και καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι «τα κρούσματα είναι πολλά ακόμη και το σύστημα Υγείας πιέζεται, με πολλές περιοχές της Ελλάδας "στο κόκκινο", όπως π.χ. η Αρκαδία που δεν την είχαμε ακούσει μέχρι πρότινος. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη», ενώ και «οι μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνονται και όπως φαίνεται είναι πιο μεταδοτικές».

Στο έλεος των προμηθειών εμβολίων η πολιτική πρωτοβουλία

Καθημερινά γίνεται ακόμα πιο προφανές πως το «εθνικό σχέδιο» για την υγεία εξαντλείται στο να αναμένει καρτερικά την άφιξη εμβολίων. Στο θέμα των προμηθειών τα πράγματα πάνε αργά, ωστόσο τα θετικά σημάδια αυξάνονται καθημερινά, τουλάχιστον ως προς το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων. Νέοι «παίχτες» ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι, για παράδειγμα η Κούβα βρίσκεται στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης δύο εμβολίων, ενώ σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο έξι εμβόλια είναι κατά 100% αποτελεσματικά, όσον αφορά την προστασία που παρέχουν από νοσηλεία ή θάνατο εάν μετά τον εμβολιασμό κάποιος κολλήσει κορονοϊό.

Στα θετικά νέα παραμένει και το γεγονός πως όλα τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά τόσο κατά του στελέχους που επικρατεί στην Ευρώπη, όσο και αυτού που κυκλοφορεί κυρίως στην Αγγλία.

- Με πληροφορίες ή σχόλια από Αυγή, Εφ.Συν.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments