....

ΞΕΚΙΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

Ξεκίνησε ο κύκλος συναντήσεων μεταξύ γιατρών και Υπουργείου Υγείας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ(ΠΟΕΣΥΠ-ΕΟΠΥΥ) και τους Υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη να βάζουν στο τραπέζι τα ανοικτά θέματα της Υγείας.

Στις συναντήσεις τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ειδικότερα όπως σημειώθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥΠ-ΕΟΠΥΥ Κ. Παναγιώτη Ψυχάρη, μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Ν.4238, με το κλείσιμο Μονάδων, την απουσία προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων, την απαξίωση των εργαστηρίων και ταυτόχρονα τη μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό και ταυτόχρονα κρατικοδίαιτο φορέα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ότι το Σύστημα  θα ανακάμψει. Γι αυτό όπως είπε, χρειάζονται  άμεσες παρεμβάσεις.

Στα βασικά θέματα ήταν η υλοποίηση του σχεδίου για την ΠΦΥ(γιατροί γειτονιάς κλπ) όπου όπως αποφασίστηκε, θα αρχίσει πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές της χώρας, σε μια περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου.

Επίσης, έπειτα από πρόταση της Ομοσπονδίας θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας Υπουργείου και Ομοσπονδίας, ώστε χωρίς καθυστέρηση να υλοποιηθούν οι άμεσοι στόχοι αναστήλωσης των μονάδων, ενώ θα βγει Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα θέματα μισθολογίου, βαθμολογίου και της οργάνωσης των μονάδων και θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.Image and video hosting by TinyPic

Οι γιατροί ανέλυσαν στους δύο Υπουργούς πως ακριβώς έχει η κατάσταση σήμερα στην Υγεία. Όπως είπαν, υπάρχουν 2.200 γιατροί στις δημόσιες δομές- οι μισοί με δικαστικές αποφάσεις, το 40% των Μονάδων έχουν κλείσει και  100% των Μονάδων υπολειτουργούν. Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές μάλιστα, απουσιάζουν ειδικότητες, αφού αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης,, πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Στην περίοδο της κρίσης φυτρώνουν καθημερινά νέες μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το Σύστημα των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε τρεις στόχους. Την πλήρη υποβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα και την ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση με στόχο ο ασφαλισμένος να πληρώνει και οι κρατικοδίαιτες μεγάλες εταιρίες να θησαυρίζουν. Επίσης, τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού από το Σύστημα (ανασφάλιστων και ασφαλισμένων). Και φυσικά τις απολύσεις για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι.

Όπως επεσήμαναν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι απαραίτητο να εκπονηθεί άμεσα ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη. Οι θεωρητικολογίες και τα πειράματα μόνο ζημιά θα προκαλέσουν σε όλους, όπως λένε. Το Πρωτοβάθμιο Σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί στα ερείπια που άφησε ο Ν.4238. Η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας έχει ομόφωνα απορρίψει το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγους μήνες και το οποίο δεν έχει μπει σε δημόσια συζήτηση με τους φορείς των εργαζομένων.

Επίσης ζήτησαν από τους Υπουργούς:

• Να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβαση στις δομές.

• Να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι μονάδες με όλες τις ειδικότητες. Ο αποκλεισμός των ειδικοτήτων θα δημιουργήσει πισωγύρισμα δεκαετιών.

• Να υπάρξει μεταβατικό στάδιο για όλους τους απολυμένους και για τους γιατρούς που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. (Η πρόταση για προσωποπαγείς θέσεις δεν συζητείται από το Υπουργείο). Χρειάζεται γενναία πολιτική λύση για να γίνει η στοιχειώδης επανεκκίνηση του συστήματος. Το μεταβατικό στάδιο χρειάζεται μέχρι να εφαρμοστεί το νέο Σύστημα Υγείας. Επιπλέον αφορά και την άρση της αδικίας και της εγκληματικής μνημονιακής συμπεριφοράς απέναντι σε γιατρούς που εργάστηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 20 χρόνια στο Σύστημα και με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη. Μεταβατικά να ενταχθούν όλοι οι γιατροί και όσοι γιατροί επιθυμούν από τους  Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης-ΠΑΑ. Υπάρχει μια σημαντική ομάδα συναδέλφων που εργάστηκαν με σύμβαση έργου μέχρι και 4 χρόνια στο ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία

• Να επαναλειτουργήσουν τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια με αξιοποίηση όλων των οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών.

• Να γίνει οργάνωση των Φυσικοθεραπειών π.χ. ένα ανά δύο ή τρία πολυΪατρεία. Αξιοποίηση όλων των φυσικοθεραπευτών των δομών. Εδώ η εξοικονόμηση πόρων θα είναι τεράστια. 

• Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τους γιατρούς άνευ ειδικότητας που εργάστηκαν πάνω από είκοσι χρόνια στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, βάση του νόμου δεν εντάσσονται σε θέση ΕΣΥ. 

• Να εξομοιωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά οι γιατροί ΠΑΑ με αυτούς του ΕΣΥ. Οι συνάδελφοι έχουν αγνοηθεί και αδικηθεί από την πολιτεία. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε την μή ύπαρξη συντονισμού από το Υπουργείο όσον αφορά τις ΥΠΕ. Η κάθε ΥΠΕ ερμηνεύει διαφορετικά τους νόμους. Έχουμε προτείνει τον συντονισμό των ΥΠΕ, με ευθύνη του Υπουργείου. Χρειάζεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε η πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Δημόσιο να μην υπόκειται σε διαφορετικές ερμηνείες από τις ΥΠΕ. Μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση, έχει συμφωνηθεί το Υπουργείο να αποστείλει εγκύκλιο με οδηγίες στις ΥΠΕ. 

• Να αλλάξουν τα κριτήρια αξιολόγησης για τη θέση Διευθυντή. Η 20ετία (από 25ετία) είναι αναγκαία για λόγους ισονομίας.

• Να πληρωθούν άμεσα οι γιατροί που κέρδισαν ασφαλιστικά και εργάζονται κανονικά στο ΠΕΔΥ. Πολλές ΥΠΕ κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα. Επίσης μερικές ΥΠΕ δεν συμμορφώνονται με  δικαστικές αποφάσεις επανατοποθέτησης γιατρών που έχουν ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό διαιωνίζει την υποβάθμιση των δομών.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα των ενοικιαζόμενων κτιρίων και η ανάγκη μεταστέγασης σε κρατικά ή δημοτικά κτίρια, όπου αυτό είναι δυνατό. Σε περίπτωση μη εύρεσης κτιρίου, να γίνεται διαπραγμάτευση για γενναία μείωση  ενοικίου.

Όπως σημείωσαν οι γιατροί, ένα Σύστημα Υγείας δεν θα λειτουργήσει ποτέ με εργαζόμενους που καλύπτονται με δικαστική απόφαση, αφού οι περισσότερες αποφάσεις ισχύουν μέχρι τελεσιδικία.

Ενώ όπως ανέφεραν, ο θεσμός του επικουρικού γιατρού στο ΠΕΔΥ απέτυχε, αφού μόνο 160 έκαναν αίτηση σε σύνολο 900 θέσεων που προκηρύχθηκαν. Από τους 160 ήδη πολλοί παραιτήθηκαν. Για τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς να υπάρξουν κίνητρα παραμονής τους στο Σύστημα, με παράταση της σύμβασης και με εργασιακή κατοχύρωση.

Για το λόγο αυτό ζήτησαν να υπάρξει θεσμική και ουσιαστική συνεργασία Ομοσπονδίας και Υπουργείου, καθώς και με Ομοσπονδίες Συλλόγων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα. Η Ομοσπονδία σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, έχει σαν στόχο πάνω από όλα την αναβάθμιση της Υγείας και έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη  δράσεων, ώστε οι μονάδες άμεσα να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Η οργάνωση των εργαστηρίων, των οδοντοτεχνικών κέντρων και των φυσικοθεραπευτικών κέντρων είναι σε προτεραιότητα. Συμφώνησαν για την ανάγκη μεταβατικού σταδίου , χωρίς να γίνει αναφορά στο χρονικό διάστημα-θα συζητηθεί σε επόμενες συναντήσεις-, ενώ δεν συζητείται η πρόταση για προσωποπαγείς θέσεις των απολυμένων. Συμφωνήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για του γιατρούς άνευ ειδικότητας. Επίσης συμφωνήθηκε το πλαίσιο για το κτιριακό ζήτημα που αφορά πολλές Μονάδες Υγείας.

Ανθή Αγγελοπούλου

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments