....

ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ 33-35 ΛΕΠΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ. ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα 33-35 λεπτά στην τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου έχουν ξεπεραστεί από άποψη κόστους παραγωγής, επομένως θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω και θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η πολιτεία γενικότερα…» σημειώνει ο αγροτικός σύλλογος γεωργών Βέροιας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη φετινή περίοδο και συνεχίζει.

 

 

 

«Παρότι βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, με μεγάλες δυσκολίες για τους αγρότες εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων (βροχοπτώσεις, έλλειψη εργατικών χεριών, αυξημένα κόστη παραγωγής και διαβίωσης κ.λπ.), βιώνουμε παράλληλα από την πλευρά των βιομηχανιών τη ‘συμφωνία της σιωπής’, αφού δεν ξέρουμε αν θα ισχύσουν οι χειμερινές εξαγγελίες της Ε.Κ.Ε., σε ποιον βαθμό και σε ποιο ύψος τιμής. Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες παραμένουμε σε εγρήγορση, και διεκδικούμε τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα περιθώριο αξιοπρεπούς διαβίωσης».

 
 
 

ΕΚΕ: Δίκαιη τιμή

 
 
 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, σημειώνει πως κάθε βιομηχανία αποφασίζει ξεχωριστά για την τιμή και ο ίδιος εκτιμά πως τα 33-35 λεπτά που ανακοινώθηκαν τον χειμώνα είναι δίκαιη τιμή, καθώς έχει ενσωματώσει τις αυξήσεις στις εισροές και ότι αφορά τα ροδάκινα πρώτης ποιότητας, µε κανονικό μέγεθος και βάρος 130 γραμμάρια.

 
 
 

Τονίζει ακόμη πως οι πρώτες διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για κανονική χρονιά σε τονάζ, που θα οδηγήσει σε παραγωγή τουλάχιστον 40% υψηλότερη, έναντι των 8-9 εκατ. χαρτοκιβωτίων του 2021 και συμπληρώνει πως τα ροδάκινα από τις χαλαζοκτυπημένες περιοχές θα πάνε για χυμό, µε 14-15 λεπτά, καθώς, αν και υπήρχε προβληματισμός για το προϊόν, μετά την απώλεια των αγορών Ρωσίας, Λευκορωσίας και Ουκρανίας, προκύπτει ενδιαφέρουσα ζήτηση από τις αγορές.

 

ΠΗΓΗ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments