....

ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

 
 
Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη ρήτρα... εξοικονόμησης ρεύματος φαίνεται να οδηγεί το μοντέλο τιμολόγησης η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη μείωση της κατανάλωσης ● Το χρονικό ενός έτους κυβερνητικών παλινωδιών στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης

Nέο σύστημα επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα με ρήτρα εξοικονόμησης ενέργειας, την ώρα που σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί βγαίνουν μόλις δύο φορές τον χρόνο, μελετά η κυβέρνηση. Η αλλαγή του μοντέλου προκύπτει από το κεντρικό ευρωπαϊκό αφήγημα για περιορισμό της κατανάλωσης αλλά και από το τσεκούρωμα των κονδυλίων που διαθέτουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

Για την Ελλάδα, εφόσον συμβεί, θα είναι η τέταρτη αλλαγή από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, και πάλι από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοίνωνε περιχαρής ότι «θα καλύπτεται το 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς»...

Eξοικονόμηση

Τώρα, όμως, μπορεί να καταλήξει σε ένα σύστημα στο οποίο η αυξημένη επιδότηση για τα νοικοκυριά που σβήνουν τα φώτα θα εμφανίζεται έξι ή και παραπάνω μήνες αργότερα, όταν περάσει ο καταμετρητής του ΔΕΔΔΗΕ και πιστοποιήσει την εξοικονόμηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Προφανώς, ένα τέτοιο σύστημα θα λειτουργούσε ευχερέστερα στις χώρες όπου η μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού γίνεται on-line και όχι στην Ελλάδα όπου η καταμέτρηση γίνεται κανονικά ανά τετράμηνο και συχνά, πολύ αραιότερα.

Εννοείται ότι στην παρούσα φάση δεν θα χρησιμοποιηθεί ο όρος «ρήτρα» αλλά θα περιγράφεται ένα σύστημα στο οποίο η επιδότηση θα μειώνεται όσο η κατανάλωση αυξάνεται. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν επιβεβαίωσε χθες τον σχεδιασμό ενός τέτοιου μοντέλου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις στην περσινή ΔΕΘ, ξεκίνησε η επιδότηση προς όλα τα νοικοκυριά αλλά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Τον Ιανουάριο του 2022 άλλαξε το σύστημα και η επιδότηση περιορίστηκε μόνο στις κύριες κατοικίες. Ακολούθησαν η εισβολή στην Ουκρανία, η απογείωση των τιμών αλλά και το φούντωμα των σεναρίων για πρόωρες εκλογές, που έφεραν νέο σύστημα επιδότησης από τον Ιούλιο σε όλα τα νοικοκυριά και χωρίς το όριο των 300 κιλοβατωρών μηνιαίως.

Αγνωστοι αι βουλαί

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι με συνεχείς δηλώσεις υπόσχονταν να στηρίξουν τους καταναλωτές ό,τι και να συμβεί – ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκαν και δημοσιεύματα που μιλούσαν για τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών, επειδή δεν υπάρχουν κίνητρα για τον περιορισμό («εξορθολογισμό» τον ονόμαζαν) της κατανάλωσης ρεύματος.

Κατά πληροφορίες, το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι «ηλεκτρόπληκτοι» καταναλωτές θα κληθούν για ακόμη μια φορά να μελετήσουν σχέδια και προγράμματα τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν εξοικειωθεί με το σύστημα αλλαγής των τιμολογίων κάθε μήνα, όπως ισχύει από τον Ιούλιο. Το πιθανότερο είναι να ισχύσει και πάλι το πρώτο «σκαλοπάτι» των 300 κιλοβατωρών μέχρι το οποίο θα ισχύει η αυξημένη επιδότηση.

Παραμένει άγνωστο, όμως, πώς και πόσο θα μειώνεται στη συνέχεια και αν κάποιο τμήμα κατανάλωσης θα μένει εντελώς ακάλυπτο. Οπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, θα χρειαστεί και πάλι να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι οι καταναλωτές να καταλάβουν πόσο πληρώνουν. Εως τότε, η κυβέρνηση θα μπορεί ανενόχλητη να διατυμπανίζει ότι προστατεύει τους καταναλωτές και οι εταιρείες ενέργειας να διατηρούν τα κέρδη τους.

Σχόλια - Facebook Comments