......

ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ Η ΚΟΝΣΕΡΒΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;

 

 

 

 Τα σκύλάκια μας βασίζονται σε εμάς για να κάνουμε την καλύτερη επιλογή φαγητού για λογαριασμό τους. Όταν έρχετε όμως η στιγμή της επιλογής, ποιός τύπος σκυλοτροφής είναι καλύτερος: Ξηρά τροφή ή κονσέρβα; Ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά σε κάθε επιλογή!

Ξηρά τροφή : Ευκολία, τραγανιστό γεύμα και χαμηλό κόστος

 Η ξηρά τροφή έχει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κονσέρβες-μέσα σε αυτά και τα οφέλη για την στοματική υγεία του σκύλου σας. Οι κροκέτες βοηθούν σημαντικά την οδοντική υγεία του σκύλου σας με την μείωση της οδοντικής πλάκας και εμφάνισης ουλίτιδας. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι σκύλοι που ως επι το πλείστον το γεύμα τους είναι σε κροκέτες να έχουν καλύτερη αναπνοή από αυτούς που τρέφονται αποκλειστικά με κονσέρβες. Η ξηρά τροφή παράλληλα προσφέρει την απαραίτητη μάσηση που χρειάζονται οι σκύλοι από την περίοδο που ήταν ακόμα κουτάβια, μία περίοδο που η διαδικασία της μάσησης και του δαγκώματος ήταν για ανακούφιση του στρες.

  Εν αντιθέσει με τις κονσέρβες, η ξηρά τροφή δεν χρειάζεται ψυγείο μετά το άνοιγμα και μπορεί να αφεθεί μες την συσκευασία της για μεγάλο διάστημα χωρίς αλλοίωση. Επίσης κάνει το ταξίδι με τον μικρό σας φίλο πολύ ευκολότερο!

 Το κόστος είναι ένα θέμα στο οποίο η ξηρά τροφή υπερτερεί έναντι της κονσέρβας. Επειδή οι κονσέρβες περιέχουν υψηλότερο ποσοστό νερού (συνήθως 70-85%) έναντι της ξηρής τροφής (10% ή λιγότερο), έρχεται πιο οικονομικά σε καθημερινή βάση.

Κονσέρβα (Υγρή τροφή): Κρεμώδης, Ζουμερή και Λαχταριστή

 Οι κονσέρβες για σκύλους τέινουν να είναι πιο αποδεκτές επειδή παρασκευάζονται κυρίως με πρωτεϊνες και λιπαρά, με λιγότερους υδατάνθρακες. Είναι παράλληλα πιο εύκολη ως προς την χώνεψη, κάνοντας το καθάρισμα των ακαθαρσιών λιγότερο χρονοβόρο. Η εύκολη αφομοίωση και απορρόφηση της κονσέρβας την καθιστά ίσως την καλύτερη επιλογή για σκύλους ιδιαίτερα απαιτητικούς ή σκυλάκια που έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια. Το μειονέκτημα της υγρής τροφής είναι ότι αυτή η μαλακή, απαλή υφή της δεν δίνει την ευκαιρία στον σκύλο σας να την μασήσει ώστε να βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών του. Σκύλοι μικρόσωμων φυλών η οποίοι συχνά γεύονταν το φαγητό τους σε κονσέρβα έχουν περισσότερο συνωστισμένα δόντια, περιπτώσεις όπου δημιουργούνται περιοχές όπου η πλάκα και η πέτρα συσσωρεύεται ευκολότερα.

 Παρ 'όλα αυτά, ορισμένοι διαιτολόγοι κατοικίδιων ζώων πιστεύουν ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα ξηρά. Υποστηρίζουν ότι με την υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί ένας σκύλος ενυδατωμένος, κάτι που ωφελεί το ουροποιητικό του σύστημα.

 Ενώ τα προϊόντα με βάση το κρέας στις κονσέρβες είναι μία πιο δαπανηρή επιλογή, για τις μικρότερες φυλές που τρώνε λιγότερο ενδεχομένως στην πραγματικότητα να είναι μία λιγότερο κοστοβόρα επιλογή.

 Μην ξεχνάτε ότι οι κονσέρβες αλλοιώνονται μετά το άνοιγμα και μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, τα τρόφιμα που παραμένουν στο μπολ του σκύλου σας περισσότερο από 1-2 ώρες πρέπει να τα πετάμε.

Διαλέγοντας την σωστή επιλογή

 Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει μόνο σωστό ή λάθος στην επιλογή της διατροφής του σκύλου σας. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η επιλογή της τροφής να είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτική και προσαρμοσένη στις ειδικές ιατρικές συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

 Αν ταίζετε τον σκύλο σας μόνο υγρή τροφή, δώστε του την ευκαιρία με κάποια λιχουδιά που θα τον βοηθήσει να καθαρίσει τα δόντια του και να ικανοποιήσει την ανάγκη της μάσησης. Ομοίως, οι σκύλοι που τρέφονται αποκλειστικά με ξηρά τροφή μπορούν περιστασιακά να απολαμβάνουν μία λαχταριστή λιχουδιά. Η ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές επιλογές είναι μία επιλογή που μπορείτε να δώσετε στον σκυλάκο σας  τον καλύτερο συνδυασμό για την φροντίδα του.

 Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες επιλογές για την διατροφή του σκύλου σας στο online pet shop μας PetVet24. Με τόσες θρεπτικές και νόστιμες επιλογές, ο σκύλος σας θα δυσκολευτεί να διαλέξει ποιά είναι η αγαπημένη του.

 


 

Σχόλια - Facebook Comments