....

ΥΠΑΑΤ: ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΥπΑΑΤ: Να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών, διαφορές «Ιανού» σε σχέση με τις πρόσφατες ζημιές στα δέντρα

-

Σε δέσμη μέτρων στήριξης των δενδροκαλλιεργητών που χτυπήθηκαν από το κύμα παγετού που έπληξε πρόσφατα τη χώρα και τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποτιμηθεί η πλήρης και ρεαλιστική εικόνα των ζημιών, παρέπεμψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανός τον αγροτικό κόσμο, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση πριν από λίγο στη Βουλή.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν με τρόπο ορθό και νόμιμο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και σύμφωνα με τις αυστηρές δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν στην oικονομία της χώρας.

Όπως είπε συγκεκριμένα: «Στα εξαιρετικά στενά δημοσιονομικά πλαίσια έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε χρήματα στον αγροτικό κόσμο εκεί όπου υπήρχε η μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος. Το έχουμε κάνει με άμεσες καταβολές και παρεμβάσεις όσο μας επέτρεπε η ΕΕ να μεταφέρουμε πόρους -έως το 2% από το ΠΑΑ – και έχουμε βάλει και τους αγρότες μας στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά πλαίσια γιατί έχουμε έναν σωστό και δίκαιο προγραμματισμό από τη μια και από την άλλη έχουμε χτίσει μια αξιοπιστία που επιτρέπει στη χώρα μας να δανείζεται ακόμα και με αρνητικά επιτόκια και έχουμε μια ταμειακή ευχέρεια».


Απαντώντας στη συνέχεια στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για άμεση καταβολή oικονομικής στήριξης για τα δένδρα σημείωσε: «Πολύ θα θέλαμε να δώσουμε πολλά χρήματα και μπροστά. Συνομιλήσαμε και στο πεδίο και συνεχώς είμαστε σε επαφή με τις πληγείσες περιοχές και στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Πρέπει να περάσει αυτό το διάστημα για να δούμε το μέγεθος της καταστροφής. Αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή, σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε, πάντοτε σεβόμενοι τον νόμο. Οι σκέψεις χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι κάτι που όσο το θέλετε εσείς το θέλουμε και εμείς αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο νόμιμο και σωστό για να μην μπλέξουμε με πρόστιμα όπως έχουν γίνει και στο παρελθόν».

Τέλος ο υπουργός εντόπισε διαφορά μεταξύ των πρόσφατων ζημιών στα δένδρα σε σχέση με τη θεομηνία του «Ιανού», εξηγώντας ότι οι ζημιές του τελευταίου ήταν καθολικές και αφορούσαν, εκτός από τις καλλιέργειες, μηχανήματα και εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και βάσει τις δυνατότητες που έχει το Υπουργείο Οικονομικών «θα προσπαθήσουμε και εδώ ώστε με τα δεδομένα που έχουμε, να καλύψουμε στο γρηγορότερο χρόνο τις ανάγκες των Ελλήνων Αγροτών. Κάντε λίγη υπομονή και μη δημιουργείτε εντάσεις εις βάρος των παραγωγών».

{Αντώνης Ανδρονικάκης}

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments