15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

ΖΑΜΠΟΥΚΟ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΧΡΕΜΠΤΙΚΗ

 

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Επιπλέον έχεις την αίσθηση και τον αέρα του διακεκριμένου παρασκευαστή με τη συνταγή της φύσης. Οι ιώσεις, τα κρυώματα ακόμη κι ο ακατανόμαστος ιός των χαλεπών καιρών αφήνουν αναπνευστικά κατάλοιπα με βήχα και φλέγματα. Ο γιατρός συστήνει διάφορα αποχρεμπτικά σιρόπια, τα οποία σαν φάρμακα δεν είναι απόλυτα αθώα από παρενέργειες. Ο φίλος σας ο κρυπτοαλχημιστής, χομπίστας μελετητής των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και σε συνδυασμό με παμπάλαιες πρακτικές συνταγές τολμά να σας συστήσει μια λεμονάδα πιο νόστιμη και εξόχως ανακουφιστική. Έχετε ακούσει για τον ζαμπούκο ή κουφοξυλιά ή αφροξυλιά; Πρόκειται για ένα θάμνο που υπάρχει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, στις παρυφές των δρόμων και ρεμάτων. Τα λουλούδια του δημιουργούν άσπρο θύσανο και κρατούν αρκετό καιρό. Αν τα αποξηράνουμε σε σκιερό κι ευάερο μέρος, χρησιμοποιούνται όλη τη χρονιά όπως όλα τα αφεψήματα, τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα και τακτικά σε περιπτώσεις ασθενείας του αναπνευστικού συστήματος. Τα τρυφερά επίσης βλαστάρια αν τα ξεφλουδίσουμε και τα ζεματίσουμε σε ελαιόλαδο, αποτελούν άριστο αντιοξειδωτικό, όπως ακριβώς και το σπαθόλαδο. Οι καρποί, πάλι, μπορούν να γίνουν εκλεκτή και θεραπευτική μαρμελάδα.
Σήμερα όμως ας εστιάσουμε στην περιώνυμη λεμονάδα. Κόβουμε 35 με 40 λουλούδια ζαμπούκου και τα στρώνουμε φρέσκα σε ένα μεγάλο τάπερ εναλλάξ με στρώσεις από λεπτές φέτες 5 λεμονιών Ακράτας. Σε μια άλλη κατσαρόλα με 2 λίτρα χλιαρό νερό διαλύουμε 2 κιλά ζάχαρη (μαύρη κατά προτίμηση), 50 γραμμάρια ξινό και τα περιχύνουμε στο περιεχόμενο του τάπερ. Μετά από πέντε μέρες στο ψυγείο στύβουμε καλά τα φυτικά υπόλοιπα. Ύστερα συσκευάζουμε το περιεχόμενο μέσα με μικρά μπουκάλια νερού αφήνοντας περιθώριο για τη διαστολή του πάγου και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Κάθε φορά που έχουμε ανάγκη μιας τέτοιας λεμονάδας, τοποθετούμε το μπουκάλι στη συντήρηση και χρησιμοποιούμε το πολύ ένα τέταρτο του ποτηριού με το υπόλοιπο κρύο νερό. Ύστερα πιες και τι να πιεις! Κι από ανάσα περδίκι!!!
Χρ. Σαμαντάς
Διπλωματούχος κομπογιαννίτης αλχημιστής

 

Σχόλια - Facebook Comments