....

ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ: ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ 2019

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια πριν ακριβώς δύο χρόνια ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Διπλωματικό επίτευγμα»

«Χάρη στο κοινό διπλωματικό επίτευγμα, αυτή την ημέρα (σ.σ. 2η Απριλίου) το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ως πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε τη χώρα.

»Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεπεράσαμε διαφορές σχεδόν τριών δεκαετιών ως δύο γείτονες και βάλαμε τέλος στις εντάσεις μεταξύ των χωρών μας, ενώ εγκαθιδρύσαμε νέα στρατηγική εταιρική σχέση» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ζόραν Ζάεφ, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από τη συνάντησή τους.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι «η ιστορική αυτή συμφωνία (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) άλλαξε ριζικά την προοπτική της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και από ταξιδιώτης σε αδιέξοδο, σήμερα η χώρα μας είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και καλοδεχούμενος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Προστατεύει τη «μακεδονική ταυτότητα»

Αναφέρει ακόμη ότι η Βόρεια Μακεδονία, ως μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ μοιράζεται τις δημοκρατικές αξίες και αρχές αλληλεγγύης με τα άλλα κράτη-μέλη και η Ελλάδα, όπως λέει, ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των ουρανών της χώρας του.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών στο νομικό πλαίσιό της προστατεύει επιπλέον τη μακεδονική ταυτότητα και πολιτισμό, καθώς και την ιδιαιτερότητα της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ανεξαρτησίας μας και του αυτόχθονου έθνους μας.

»Το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, βασιζόμενο στον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία, αναγνωρίζεται ως θετικό παράδειγμα από τη διεθνή κοινή γνώμη, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα πολυάριθμα συνέδρια, αναλύσεις και έρευνες, καθώς και από διεθνή βραβεία τα οποία την προηγούμενη περίοδο απέσπασα εγώ και ο τέως πρωθυπουργός Τσίπρας» καταλήγει ο Ζόραν Ζάεφ στην ανάρτησή του.

 

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια πριν από ακριβώς δύο χρόνια ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Χάρη στο κοινό διπλωματικό επίτευγμα, αυτή την ημέρα (σ.σ. 2η Απριλίου) το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ως πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε τη χώρα. Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεπεράσαμε διαφορές σχεδόν τριών δεκαετιών ως δύο γείτονες και βάλαμε τέλος στις εντάσεις μεταξύ των χωρών μας, ενώ εγκαθιδρύσαμε νέα στρατηγική εταιρική σχέση» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ζόραν Ζάεφ, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από τη συνάντησή τους τότε.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ότι «η ιστορική αυτή συμφωνία (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) άλλαξε ριζικά την προοπτική της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και από ταξιδιώτης σε αδιέξοδο, σήμερα η χώρα μας είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και καλοδεχούμενος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ανάρτηση του Ζάεφ

2021-04-03-185629


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/zoran-zaef-thymatai-tin-episkepsi-toy...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments