....

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

βάζει η κεντρική εξουσία με το προωθούμενο και υπό συζήτηση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο – σκούπα .

Ο Δήμος Σκύδρας , αν και δεν έχει στις υπηρεσίες του δημοτικούς αστυνόμους και σχολικούς φύλακες , εντούτοις , στέκεται αναφανδόν αλληλέγγυος και συμπαραστάτης των άλλων Δήμων της χώρας , ώστε ν ΄αναχαιτισθεί το κύμα ισοπέδωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης , αλλά και για να προληφθούν τα χειρότερα μελλούμενα .

Οι ιθύνοντες , χωρίς ίχνος ρεαλισμού και ευαισθησίας , υποκύπτοντας στα προστάγματα και στα ψυχρά κελεύσματα της τρόικας και της απάνθρωπης απολυτότητας των αριθμών , με στενόμυαλη και στενόκαρδη αντίληψη και πρακτική , με ευκαιριακούς και πρόχειρους σχεδιασμούς προβαίνουν στην λήψη και στην εφαρμογή επαχθών και σκληρότατων μέτρων , χωρίς να έχουν σταθμίσει τις συνέπειες των ενεργειών τους .

Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης δεν επιτυγχάνεται με απολύσεις και εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής . Αλλά με ορθολογικό προγραμματισμό , αξιολόγηση ( σε συνάρτηση της ατομικής αποδοτικότητας του υπαλλήλου και της ομαδικής αποδοτικότητας του τμήματος ή της διεύθυνσης στην οποία ανήκει ) , ανάληψη κι απόδοση ευθυνών , συναίσθηση της πραγματικότητας και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων ενός εκάστου κι όλων μαζί . Κυρίως , όμως , επιτυγχάνεται με ειλικρινή διάλογο , συναίνεση και αμοιβαιότητα όλων των εμπλεκομένων , πάντα έχοντας ως μέτρο το συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών .

΄Αλλωστε , ας μην ξεχνάει κανείς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάνω απ ΄όλα ένας ανθρώπινος θεσμός που ενισχύει τους αρμούς της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης .

Καλούμε , λοιπόν , την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και την κεντρική εξουσία εν γένει να εγκαταλείψει την άφρονα , αδιάλλακτη κι εγωιστική της στάση απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου . Ενός διαλόγου ουσιαστικού , αληθινού , για όλα τα καυτά θέματα της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης . Διαλόγου αλληλοκατανόησης , κοινού συμφέροντος , χωρίς κρυφές ατζέντες και με όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι .

Αντίθετα , οι υπουργικοί τακτικισμοί και οι δήθεν υπαναχωρήσεις στο παρά πέντε μοιάζουν με το τυρί στη φάκα , ( ως αυτοδιοίκηση πρέπει ν ΄απαντήσουμε : ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε ) .

Περαιτέρω υποβάθμιση κι απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού θα οδηγήσει με χειρουργική ακρίβεια , όχι σε success story , αλλά σε suspense story .

΄Εχω δηλώσει και παλαιότερα , και χάριν της επικαιρότητας θα το επαναλάβω , ότι ο σημερινός θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως τον βιώνουμε με υπαιτιότητα του κράτους , έχει καταντήσει καρικατούρα , ευτελής φιγούρα του πραγματικού θεσμού . Του πραγματικού θεσμού , όπως τον θέλουν οι συμπολίτες μας κι όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας .

Η συνεχιζόμενη κατακρήμνιση του θεσμού : χωρίς ικανούς πόρους , χωρίς αυτοτέλεια , χωρίς επαρκή στελέχωση , χωρίς τεχνογνωσία , με αρμοδιότητες στον αέρα σπρώχνουν τους Δήμους , παρά τη θέληση και τις προσπάθειες μας , στη βάση του γκρεμού . Ως εδώ και μη παρέκει .

Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων με κριτήρια που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης : κεντρική εξουσία – τοπική αυτοδιοίκηση – εργαζόμενοι .

Στο Δήμο Σκύδρας κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει . Το αντίθετο μάλιστα . Απαιτείται , βέβαια , να γίνουν εσωτερικές αναδιαρθρώσεις . Kάθε υπάληλος πρέπει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και υπόλογος για τις αρμοδιότητες και τις πράξεις του κι όχι ο αιρετός , τον οποίο ο υπάλληλος θα πρέπει να κρατά πλήρως ενημερωμένο , να επισπεύδει και να ολοκληρώνει όλες τις εργασίες της αρμοδιότητάς του κι όχι να ενημερώνει και να πιέζει ο αιρετός τον υπάλληλο ώστε να είναι συνεπής και ακέραιος ως προς τις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις . Θα πρέπει , επίσης , να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την εργασία του , σεβασμό και προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δημοτών , ώστε ο Δήμος μας να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία όλων των συμπολιτών μας .

Στην παρούσα φάση , εκτιμώντας τα τωρινά δεδομένα , ο Δήμος Σκύδρας δεν έχει άλλη επιλογή . Συμπαρατασσόμενος , λοιπόν . ακολουθώντας και υιοθετώντας τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των συλλογικών του οργάνων ( Π.Ε.Δ./Κ.Μ. και Κ.Ε.Δ.Ε. ) θα συμμετάσχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 15 έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου τ.ε. , αναστέλλοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών του , πλην της λειτουργίας των κοινωνικοπρονοιακών δομών , της καθαριότητας και της πολιτικής προστασίας , μ ΄εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου που κηρύσσεται ως ημέρα γενικής απεργίας .

Ολοκληρώνοντας :

Καλούμε την κεντρική εξουσία να λάβει σοβαρά υπόψη της όλα τα παραπάνω εκτεθέντα.

Εφιστούμε την προσοχή τω στελεχών μας ώστε να βρίσκονται σ ΄εγρήγορση .

Και τέλος , ζητούμε την κατανόηση και τη συγγνώμη των συμπολιτών μας για την όποια ταλαιπωρία υποστούν κατά τη διάρκεια του προαναφερόμενου τριημέρου .

,

Σχόλια - Facebook Comments