....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Ο.Ε.Υ.

Θέμα: Ανακοίνωση του Τοπικού Τμήματος Π.Ε. Πέλλας του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον νέο Ο.Ε.Υ.

 

Με αφορμή την διαβούλευση, την οποία έχει ζητήσει ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιωάννου Νικόλαος θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Συνεπώς και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε γενικές απόψεις που πιστεύουμε ότι θα είναι χρήσιμες σε πρώτη φάση για την δημιουργία του αρχικού σχεδίου. Επισημάνουμε λοιπόν τα εξής:

Ο Νομός Πέλλας έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας προκειμένου να έχουμε έναν οργανισμό λειτουργικό και αποτελεσματικό που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Έχει τέσσερεις Δήμους:

Τον Δήμο Έδεσσας (29.799 κατ) με Έδρα την Έδεσσα (18.253κατ.)

Τον Δήμο Πέλλας (63.122 κατ) με Έδρα την Γιαννιτσών (34.229 κατ.)

Τον Δήμος Σκύδρα (20.090 κατ) με Έδρα την Σκύδρα (5.406 κατ.)

Τον Δήμο Αλμωπίας (27.460 κατ) με Έδρα την Αριδαία (7.057 κατ.)

 

Στην πόλη της Έδεσσας έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκαν το ΙΚΑ Aριδαίας, η Δ.Ο.Υ. Αριδαίας, τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Αριδαίας, το ΙΚΑ Σκύδρας, η Δ.Ο.Υ. Σκύδρας, το Γραφείο της πρωτοβάθμιας Γιαννιτσών, το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Γιαννιτσών, τμήματα της Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών, η έδρα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών κ.τ.λ.

Όλες αυτές οι μεταφορές έχουν δημιουργήσει μία υποβάθμιση στους Δήμους από τους οποίους, έχουν αφαιρεθεί υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία έντονη αγανάκτηση και ταλαιπωρία των κατοίκων του Νομού.

Είναι χρήσιμο να τονίσουμε τα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, τα οποία είναι φρόνιμο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Η Αλμωπία είναι μία αυτόνομη γεωγραφική οντότητα με κύρια ασχολία την γεωργία και κτηνοτροφία και θα πρέπει να έχει η ΠΚΜ υπηρεσίες για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Τονίζουμε ότι πάντα υπήρχαν γεωργοκτηνοτροφικές υπηρεσίες για να μπορούν οι κάτοικοι της να εξυπηρετούνται. Η στέγαση γίνεται σε δημόσια κτίρια.

Η Σκύδρα είναι το κέντρο των μεταποιητικών επιχειρήσεων στον Νομό και η προσφορά του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου σε συνδυασμό με το Τελωνείο Σκύδρας είναι επιβεβλημένη. Το ίδιο και το κτηνιατρείο σε συνδυασμό και με το σφαγείο. Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η στέγαση γίνεται σε δημόσια κτίρια.

Τα Γιαννιτσά είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νομό και για αυτόν τον λόγο πριν το «Σχέδιο Καλλικράτης» υπήρχαν :

 

 • Διεύθυνση Γεωργίας Γιαννιτσών
 • Τμήμα Πολιτικής Γής Γιαννιτσών
 • Τμήμα Τοπογραφίας Γιαννιτσών
 • Τμήμα Υ.Ε.Β.
 • Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Κρύας Βρύσης
 • Τμήμα Συγκοινωνιών Γιαννιτσών
 • ΚΤΕΟ Πέλλας
 • Αγροτικά Κτηνιατρεία Γιαννιτσών, Κρύα Βρύσης και Δροσερού

 

Περιοχή αγροτική με μεγάλο ενδιαφέρον που έχει τον μεγαλύτερο κάμπο της Μακεδονίας. Εδώ είναι και η ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας Πέλλα.

Μετά τον Καλλικράτη λειτουργούν στους Δήμους Πέλλας, Σκύδρας, Αριδαίας τα παρακάτω τμήματα:

Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών

Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Γιαννιτσών

Τμήμα Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού Γιαννιτσών

Τμήμα Συγκοινωνιών Γιαννιτσών

Τμήμα Γεωργική Ανάπτυξης Αριδαίας

Αγροτικό Κτηνιατρείο Γιαννιτσών

Αγροτικό Κτηνιατρείο Σκύδρας

Αγροτικό Κτηνιατρείο Αριδαίας- Φούστανης

Από τις προτάσεις των γενικών Διευθυντών δυστυχώς προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στον Νομό, καθώς κλείνουν τμήματα, όπως Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας, στα Γιαννιτσά το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Γιαννιτσών και Τμήμα Τοπογραφίας Εποικισμού και Αναδασμού Γιαννιτσών και μετατρέπονται σε ένα. Το τμήμα Συγκοινωνιών Γιαννιτσών αγνοήθηκε !!! Η Αριδαία υποβαθμίζεται περισσότερο, αφού της απομένουν δύο γραφεία.

 

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας η αγροτική δραστηριότητα αφορά μεγέθη ( Αριθμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων-αγροτών, Δηλώσεις καλλιεργειών-ΟΣΔΕ, εκτάσεις-Αγροκτήματα, είδη καλλιεργειών, κλπ. ) πάνω από το 50% της συνολικής αγροτικής δραστηριότητας της Π.Ε. Πέλλας και μέχρι σήμερα αυτή καλύπτεται από το 1/3 του συνόλου των υπηρετούντων υπαλλήλων στις αντίστοιχες Υπηρεσίες. Τα αιτήματα που δέχεται και εξυπηρετεί (με βάση τα πρωτόκολλα) το τμήμα Συγκοινωνιών Γιαννιτσών είναι πάνω από 60 % των υποθέσεων του Νομού.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σκύδρας είναι οι περισσότερες μεταποιητικές μονάδες και το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου συμβάλει αποφασιστικά στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Στην Αριδαία, περιοχή αγροτική απομακρυσμένη από τα άλλα κέντρα η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται από τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν εκεί.

Θεωρείται επιβεβλημένη η ανάγκη διατήρησης των υπαρχόντων Τμημάτων με έδρα τα Γιαννιτσά την Αριδαία και την Σκύδρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πέλλας, καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Νομού πρέπει να μην επιτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση σε ένα παραμεθόριο Νομό, που έχει υποβαθμισθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Οι βουλευτές του Νομού με τους Δήμαρχους δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι στην υποβάθμιση της περιοχή μας. Καλούμε τους Δημάρχους να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καλέσουν τους βουλευτές και τους φορείς ώστε να γίνει μία νέα αρχή.

Με βάση τις σημερινές, αλλά με μελλοντικές ανάγκες, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση δημιουργεί στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα, τα παραπάνω τμήματα που ήδη λειτουργούν είναι τα ελάχιστα για να μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες των Δήμων.

Ζητούμε

 • Την παραμονή όλων των τμημάτων στους Δήμους Σκύδρας, Αριδαίας και Γιαννιτσών, αλλά και την παραπέρα αναβάθμιση τους
 • Την άμεση επιστροφή των υπαλλήλων που μετακινήθηκαν, χωρίς την θέληση τους στην Έδεσσα
 • Την ενίσχυση των παραγωγικών υπηρεσιών από Διοικητικούς Υπαλλήλους, καθώς όλες οι διοικητικές εργασίες γίνονται από υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων της κάθε Διεύθυνσης
 • Την άμεση πιστοποίηση και επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ Πέλλας
 • Την ανάπτυξη στον Νομό μας περιφερειακών Διανομαρχιακών Διευθύνσεων, σε υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με θέματα Αγροτικά και Αναπτυξιακά

Στόχος μας ένας Οργανισμός που να υπηρετεί τους πολίτες και την Κοινωνία.

 

Σχόλια - Facebook Comments