....

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

Από τις κίτρινες μαρμελάδες αυτή είναι η πιο δημοφιλής. Έχετε φτιάξει ποτέ;

Υλικά
  • 1 κιλό βερίκοκα (ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια), κομμένα στα δύο
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 20 αμύγδαλα λευκά
Μερίδες 1½ κιλό
Προετοιμασία 40' - 45' Αναμονή 1 βράδυ

Διαδικασία Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βερίκοκα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Στο διάστημα αυτό θα μαριναριστούν μέσα στη ζάχαρη, θα βγάλουν τα υγρά τους και η ζάχαρη θα μισολιώσει.

 

Την επομένη προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° - 160° C. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

 

Ρίχνουμε το μείγμα βερίκοκων - ζάχαρης σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν. Μόλις δέσει η μαρμελάδα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα μέχρι πάνω (καλύτερα να είναι και τα βάζα ζεστά). Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω στον πάγκο. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Έτσι πετυχαίνουμε καλή κονσερβοποίηση.

 

Πότε δένει η μαρμελάδα;

  • Μόλις επιτευχθεί η σωστή συγκέντρωση σακχάρων στο μείγμα, η μαρμελάδα δένει. Αυτό συμβαίνει μόλις το μείγμα φτάσει στους 105° C. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε.
  • Εμπειρικά, παρατηρούμε ότι το μείγμα θα είναι ομοιογενές, χωρίς υγρά ή διάφανο σιρόπι. Όταν είναι ζεστό φαίνεται πάντα πιο ρευστό, γι' αυτό κάνουμε το εξής: μόλις θεωρούμε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα βγάζουμε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι, το οποίο έχουμε φροντίσει να είναι κρύο, βάζοντάς το προηγουμένως στο ψυγείο· φυσάμε να κρυώσει η μαρμελάδα και αν μένει σταθερή και η επιφάνειά της ζαρώνει ελαφρώς όταν την ακουμπάμε, είναι δείγμα ότι έχει δέσει. Άλλο σημάδι: τραβάμε μια γραμμή με το κουτάλι και κοιτάμε αν το κενό μένει σταθερό και δεν ενώνεται ξανα                                                                                            

 

Πηγή http://www.glykesistories.gr

Σχόλια - Facebook Comments