....

Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρη

 

 

ΘΕΜΑ: «Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα: Η περίπτωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς ροδάκινου στις περιοχές της Νάουσας, Βέρροιας και Έδεσσας.»

 

 

Στις 10/6/2013, ημέρα Δευτέρα, πρωτοφανής σε ένταση χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές της Νάουσας, της Βέρροιας και της Έδεσσας. Η θεομηνία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ροδάκινων καθώς εκτάθηκε σε τουλάχιστον 15τ.χλμ. καλλιεργειών, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η καταστροφή αγγίζει το 100% της παραγωγής.

 

Η αντίδραση του ΕΛ.Γ.Α., αν και άμεση, αποδεικνύεται ελλιπής καθώς ο Οργανισμός πάσχει από έλλειψη εμπειρογνωμόνων γεωπόνων. Επί παραδείγματι, η περιοχή της Επισκοπής καλύπτεται από δύο γεωπόνους, οι οποίοι επισκέπτονται τις πληγείσες εκτάσεις 2 φορές την εβδομάδα. Με την ταχύτητα αυτή, οι εκτιμήσεις για την εν λόγω περιοχή δεν δύνανται να ολοκληρωθούν πριν από τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους τοπικούς Συνεταιρισμούς, στις υπόλοιπες περιοχές η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

 

Παράλληλα, οι συνεταιρισμοί των παραγωγών της περιοχής έχουν ήδη δαπανήσει ορισμένα εκατομμύρια ευρώ για γεωργικά εφόδια, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις κατεστραμμένες πλέον καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστια χρέη προς φορείς και ιδιώτες τα οποία και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

 

Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά την καταστροφή, η παραγωγή ροδάκινου στις πληγείσες αυτές περιοχές μετά βίας ανέρχεται στο 30% σε σύγκριση με περασμένες χρονιές, ενώ οι παραγωγοί πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την δεδομένη οικονομική συγκυρία που μαστίζει την χώρα καθιστά σαφές ότι οι παραγωγικές δυνάμεις των εν λόγω περιοχών βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την υποστήριξη του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να ολοκλήρωσει τις εκτιμήσεις των ζημιών, με δεδομένο ότι:

α. οι υπάρχοντες εκτιμητές δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στην τεράστια γεωγραφική έκταση και η αποτίμηση των ζημιών θα είναι πολύμηνη.

β. οι συμβάσεις αρκετών εκτιμητών λήγουν στον τέλος Αυγούστου.

γ. οι μάρτυρες της ζημιάς στους οπωρώνες από την χαλαζόπτωση χάνονται - σαπίζουν.

2. Πότε προβλέπεται με τα ανωτέρω δεδομένα ότι θα αποδοθούν οι αποζημιώσεις σε αγρότες οι οποίοι, χάνοντας το 70%-100% της παραγωγής τους, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο;

Σχόλια - Facebook Comments