......

ΝΕΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ

Το νέο προξενείο της πΓΔΜ στο Δυρράχιο αναμένεται να εξυπηρετεί αυξανόμενο αριθμό τουριστών της πΓΔΜ, καθώς και αυξανόμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις ακτές της Αλβανίας. Αυτό το έτος, περίπου 30.000 πολίτες της πΓΔΜ παραθέρισαν στην Αλβανία.

"Το Δυρράχιο είναι επί του παρόντος εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τουρίστες της πΓΔΜ πέραν της Βαλόνα και των Αγίων Σαράντα, λόγω των χαμηλών τιμών και της εγγύτητάς τους στην [Αδριατική] θάλασσα", δήλωσε ο Πέτκο Κουτανόσκι, ιδιοκτήτης της Balkan Tours, ταξιδιωτικό πρακτορείο με γραφεία στη Στρούγκα.

Ο Κουτανόσκι δήλωσε στους SETimes πως τουρίστες της πΓΔΜ τυγχάνουν εξαιρετικής μεταχείρισης και δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα.

"Ωστόσο, το προξενείο μπορεί να συμβάλει σε μία ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Πολλοί [πολίτες της πΓΔΜ] δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοχή, και είναι καλό που υπάρχει ένας θεσμός στον οποίο μπορούν να στραφούν σε περίπτωση ανάγκης", πρόσθεσε ο Κουτανόσκι.

Ο Κουτανόσκι ανέφερε πως ο αριθμός επενδυτών από την πΓΔΜ στην Αλβανία αυξάνεται σταθερά καθώς αρχίζουν να επενδύουν σε οικιστικές και εμπορικές ιδιοκτησίες, ξενοδοχεία και εστιατόρια, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις στο Δυρράχιο, καθώς επίσης σε γύρω τουριστικές περιοχές.

"Γι' αυτό και η λειτουργία προξενείου για προσφορά νομικής στήριξης αποτελεί πολύ καλή κίνηση", δήλωσε.

"Το προξενείο θα βοηθήσει στο να προστατευτούν οι επιχειρήσεις μας που επενδύουν εκεί σε περίπτωση ανάγκης ή εάν πληγούν με οποιονδήποτε τρόπο. Θα προάγει επίσης την οικονομική και τουριστική δυνατότητα της πΓΔΜ σε Αλβανούς επιχειρηματίες", δήλωσε ο Μέντρες Κούτσι, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βόρειας-Δυτικής πΓΔΜ, στους SETimes.

"Αποτελεί καλή ένδειξη ότι οι πολιτικές σχέσεις Σκοπίων-Τιράνων βελτιώνονται. Είναι πάντα καλύτερα να κάνεις κάτι παρά να μην κάνεις τίποτα αναφορικά με αυτό", πρόσθεσε ο Κούτσι.

Το προξενείο θα ωφελήσει επίσης υπηκόους της πΓΔΜ που ζουν στην Αλβανία, ειδικά γύρω από την ευρύτερη περιοχή του Δυρραχίου, σύμφωνα με το Νικόλα Γκουργκιάι, πρόεδρο της ένωσης Ίλιντεν της πΓΔΜ στα Τίρανα.

"Δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν στα Τίρανα καθώς μπορούν να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες στο προξενείο. Αυτό θα επηρεάσει επίσης θετικά τις σχέσεις και τις επαφές μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών, το οποίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό [για την περιοχή], και αποτελεί το λόγο που χαιρετίζουμε την πράξη αυτή", δήλωσε ο Γκιουργκιάι στους SETimes.

Πηγή http://www.setimes.com

Σχόλια - Facebook Comments