....

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι αιμορροΐδες αποτελούνται από μικρού μεγέθους αρτηρίες και φλέβες, από πολλές αρτηριδιοφλεβικές αναστομώσεις, δημιουργώντας αγγειακές μάζες που έχουν πολλές κοινές λειτουργικές ιδιότητες με τον στυτικό ιστό. Οι αιμορροΐδες δημιουργούν δύο αιμορροϊδικά πλέγματα, τις εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι δύο αυτές ανατομικές δομές υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες σε όλους τους ανθρώπους και συμβάλλουν στο μηχανισμό της εγκράτειας, δηλαδή στην καλύτερη στεγανοποίηση του πρωκτού και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι φυσιολογικές αιμορροΐδες δεν αποτελούν κάποια πάθηση.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται στο κάτω μέρος του ορθού και οι εξωτερικές  αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Τα συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο ή τη δημιουργία σκληρής μάζας γύρω από τον πρωκτό που προκαλείται από τον σχηματισμό θρόμβου εντός του αιμορροϊδικού πλέγματος. Όταν ερεθίζονται, οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή αιμορραγία. Μερικές φορές σχηματίζεται ένας  θρόμβος , με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο, το οίδημα και τη φλεγμονή. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως ανώδυνες, ακόμη και όταν παράγουν αιμορραγία. Μπορεί, για παράδειγμα, να δείτε ανοιχτό κόκκινο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ανώδυνη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου - μπορεί να παρατηρήσετε μικρές ποσότητες έντονου κόκκινου αίματος στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη της τουαλέτας.

Κνησμός ή ερεθισμός στην πρωκτική περιοχή

Πόνος ή δυσφορία

Πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό

Διαρροή των κοπράνων

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας

Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου είναι η πιο κοινή ένδειξη των αιμορροοΐδων. Όμως, αιμορραγία από τον ορθό μπορεί να συμβεί και σε άλλες ασθένειες, όπως στον καρκίνοτου παχέος εντέρου καθώς και στον καρκίνο του πρωκτού. Μην υποθέσετε ότι μια αιμορραγία προέρχεται από αιμορροΐδες  χωρίς τη συμβουλή γιατρού.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ορισμένες εξετάσεις για τη διάγνωση των αιμορροΐδων και να αποκλείσει πιο σοβαρές καταστάσεις ή ασθένειες. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή όταν έχετε πόνο, συχνή αιμορραγία ή γενικότερα όταν δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης.

Διογκωμένες φλέβες (αιμορροΐδες) μπορεί να αναπτυχθούν από την αύξηση της πίεσης στο κάτω μέρος του ορθού. Παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης περιλαμβάνουν:

Τέντωμα κατά τη διάρκεια της κίνησης του εντέρου

Η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Η παχυσαρκία

Εγκυμοσύνη

Πρωκτική επαφή

Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες

Πηγή http://www.boro.gr

Σχόλια - Facebook Comments