....

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σαρωτικές αλλαγές φαίνεται πως ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα και  σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή της Κυριακής”.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας , όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα περιλαμβάνονται σε ένα ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους τους, οι οποίοι θα είναι συγκεντρωμένοι σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Αυτό που δεν έχει γίνει ξεκάθαρο είναι το τι θα ισχύσει σχετικά με το 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Οι 3 βασικοί πυλώνες των σαρωτικών αυτών  αλλαγών που θα επιφέρει ο νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:

Πρώτον,  θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος. Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφόσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω. Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων.  Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι.Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους αυτοί θα εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%.

Δεύτερον, για τους δημοτικούς συμβούλους θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις.  Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.  Δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει. Τέλος, καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Τρίτον και βασικότερον, ρυθμίζεται εκ νέου ο ρόλος του δημάρχου, όπου ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο και από ότι φαίνεται αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

Ας κάνουμε όμως λίγη υπομονή και σε 9 μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι ακριβώς θα ισχύσει καθώς οι δημοτικές εκλογές έχουν οριστεί κατόπιν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων για τις 18 Μαϊου 2014.

Πηγή http://www.kathemera.gr

Σχόλια - Facebook Comments