....

Η πΓΔΜ ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

MIKIphoto2

Ρομά μέλος του κοινοβουλίου της πΓΔΜ ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει τους Ρομά να βρουν δουλειές.

Ο Σάμκα Ιμπραϊμόβσκι του Κόμματος Ολοκληρωμένης Χειραφέτησης των Ρομά (PCER) υποστήριξε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί το μοναδικό τρόπο για ώθηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων ώστε να προσλάβουν περισσότερους Ρομά.

"Η πρότασή μου καλεί για επιδοτήσεις 3.000 ευρώ σε εργοδότες που θα προσλαμβάνουν Ρομά. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει 100 τοις εκατό επιτυχία και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας καθώς οι Ρομά αποτελούν τον πιο ευάλωτο πληθυσμό", δήλωσε ο Ιμπραϊμόβσκι στους SETimes.

Υπάρχουν κάπου 55.000 Ρομά στην πΓΔΜ -- 2,7 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού. Ο Ιμπραϊμόβσκι ανέφερε πως οι περισσότεροι ενήλικες είναι άνεργοι και συντηρούνται από την πρόνοια.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει παρόμοιο πρόγραμμα για ώθηση της αυτοαπασχόλησης, το οποίο είναι ανοικτό σε όλες τις εθνικότητες. Βοηθάει επίδοξους επιχειρηματίες να βρουν τα αρχικά κεφάλαια ώστε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και έχει παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο Ιμπραϊμόβσκι ανέφερε πως απαιτείται πρόγραμμα συγκεκριμένα στοχευμένο στους Ρομά ώστε να μειωθεί η ανεργία τους.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ανεργία των Ρομά, ωστόσο κάποιες ΜΚΟ Ρομά που καταπιάνονται με τον κλάδο εκτιμούν πως ενδέχεται να είναι έως και 85 τοις εκατό, πρόσθεσε.

Ο αριθμός Ρομά που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί από το 2005, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας έχει παραμείνει το ίδιο, σύμφωνα με το Νεσίμε Σαλιόσκα, διευθυντή της Roma SOS, ΜΚΟ από την Πρίλεπ.

"Η πιο συχνά απάντηση που ακούμε στο ερώτημα 'γιατί η ανεργία συνεχίζει να είναι μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό' είναι πως όσοι επιθυμούν απασχόληση δεν έχουν το απαραίτητο επίπεδο μόρφωσης ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας", δήλωσε ο Σαλίοσκα στους SETimes.

Ο Σαλιόσκα ανέφερε πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό επίπεδο αλλά με τις ευκαιρίες που δίνονται στους Ρομά.

Η πΓΔΜ συμμετάσχει ενεργά στη διεθνή πρωτοβουλία Η Δεκαετία της Συμπερίληψης των Ρομά 2005-2015 η οποία θεωρεί προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέτρα μέσω Σχεδίου Επιχείρησης Απασχόλησης, δήλωσε ο Γιάσε Σεφέρ, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου Νετζέτ Μουσταφά -- Ρομά ο οποίος διατελεί επίσης συντονιστής της πΓΔΜ για τη διεθνή πρωτοβουλία.

"Την επόμενη περίοδο, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πρόσθετα μέτρα για αυξημένη συμμετοχή Ρομά στη διαδικασία απασχόλησης, δημιουργώντας και τροποποιώντας υφιστάμενα προγράμματα -- σύμφωνα με τη ζήτηση της αγοράς εργασίας καθώς επίσης τα συμφέροντα των Ρομά", δήλωσε ο Σεφέρ.

Ο Σεφέρ πρόσθεσε πως βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη προσπάθειες για συστηματοποίηση θέσεων εργασίας που κατέχουν Ρομά στους κρατικούς θεσμούς, ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή βάσει εκπαίδευσης και εργασιακής εμπειρίας.

"Υπάρχει η τάση αύξησης της απασχόλησης Ρομά στην κρατική διοίκηση σε περίπου 2,6 τοις εκατό, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πλαισίου της Οχρίδας", δήλωσε ο Σεφέρ. ΜΚΟ έχουν επιχειρήσει να βοηθήσουν με προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Σενάι Οσμάνοφ, πρόεδρο της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Ρομά.

"Στόχος μας είναι να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ρομά στον ιδιωτικό τομέα. ...Με τη βοήθεια ξένων δωρεάν, χρηματοδοτήσαμε τους μισθούς υπαλλήλων για ένα έτος, και κατόπιν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ήταν υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζομένους. Καταφέραμε να προσληφθούν 40 Ρομά και στόχος μας είναι να συνεχίσει να αυξάνεται ο συγκεκριμένος αριθμός", δήλωσε ο Οσμάνοφ στους SETimes.

Κάποιοι Ρομά ανέφεραν πως κάθε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη επειδή τα προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι εξαιρετικά απαραίτητα.

"Η πρωτοβουλία του κράτους να επενδύσει συγκεκριμένο ποσό στην απασχόληση Ρομά είναι πολύ καλή και θα πρέπει τώρα να έχει τη στήριξη των κρατικών θεσμών", δήλωσε ο Ορχάν Γιουσούφ, 28 ετών, της Σούτο Οριζάρι, κοντά στα Σκόπια, στους SETimes.

Τι είδους προγράμματα θα ήταν πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν μέλη της κοινότητας Ρομά να βρουν εργασία; Προσθέστε τα σχόλιά σας πιο κάτω.

Σχόλια - Facebook Comments