....

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: ΑΜΑΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ(ΦΩΤΟ+VIDEO)

IMG_1335

familysupermarket

Αμαυρώθηκε και φέτος η εκδήλωση Μνήμης για τους 120 Γιαννιτσιώτες και τον δήμαρχό τους Θωμά Μαγκριώτη που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς στις 14 Σεπτέμβρη 1944, με τα επεισόδια που προκάλεσε η παρουσία του βουλευτή Α. Γρέγου και των μελών της Χρυσής Αυγής. Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα σύρραξης και έντασης, το Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, στο μνημείο του ομαδικού τάφου στα Γιαννιτσά.

Ο δρόμος που βρίσκεται το μνημείο (14ης Σεπτεμβρίου) ήταν χωρισμένος από νωρίς το πρωί σε δύο «στρατόπεδα»: Από τη μία πλευρά, σε μια μεγάλη συγκέντρωση, βρισκόντουσαν άτομα από τον αριστερό χώρο και από την άλλη πλευρά του δρόμου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο ομάδες φώναζαν εκατέρωθεν συνθήματα, ενώ ανάμεσά τους βρισκόντουσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στην πλευρά της Χ.Α. βρισκόταν και ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος, ο οποίος κρατούσε στεφάνι, αν και η επίσημη απόφαση των διοργανωτών ήταν να μην καταθέσει στεφάνι κανένας εκπρόσωπος κόμματος.

Η ένταση στην εκδήλωση Μνήμης προκλήθηκε μετά το πέρας της επίσημης τελετής, όταν ομάδα ατόμων από το χώρο της αριστεράς επιχείρησε να πλησιάσει το μνημείο την ώρα που κατέθετε στεφάνι, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος.

Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο σημείο απέτρεψε την κλιμάκωση των επεισοδίων ενώ προχώρησαν στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών από το χώρο της αριστεράς, οι οποίοι στη συνέχεια και μετά από πορεία στο αστυνομικό κτίριο και μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην ίδια εκδήλωση αντιδράσεις προκάλεσε η χειρονομία του συνοδού του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου, που κατά την αποχώρηση του σήκωσε το χέρι του παραπέμποντας σε ναζιστικό χαιρετισμό.

Πέρυσι

Υπενθυμίζουμε ότι και η περσινή εκδήλωση μνήμης στον Ομαδικό Τάφο Γιαννιτσών είχε αμαυρωθεί από την παρουσία και την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της «Χρυσής Αυγής», αλλά και από την σύλληψη και καταδίκη του Χρήστου Μπακαλάκη (μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για την ρίψη κροτίδας, φέτος υπήρχε από τις προηγούμενες ημέρες έντονη κινητικότητα και δημόσιες ανακοινώσεις από φορείς των Γιαννιτσών για το ενδεχόμενο κατάθεσης -και φέτος- στεφάνου από την «Χρυσή Αυγή».

«Ένα τέτοιο κόμμα δεν έχει καμιά θέση στην εκδήλωση τιμής του Ομαδικού Τάφου. Αποτελεί προσβολή της μνήμης των δολοφονημένων από τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους συμπολιτών μας και βεβήλωση της ιστορικής μνήμης η παρουσία στον τόπο αυτόν των αρνητών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του Ολοκαυτώματος, των υμνητών του Χίτλερ και των νοσταλγών της δικτατορίας του Μεταξά και της χούντας του Παπαδόπουλου. Αποτελεί ύβρη η κατάθεση στεφάνου στα θύματα του φασισμού και του δωσιλογισμού από τους πολιτικούς απογόνους των ναζί και τους υπερασπιστές των ταγμάτων ασφαλείας», τόνιζαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, το Σωματείο εργαζομένων Ελληνικής Υφαντουργίας, το Συνδικάτο οικοδόμων, το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, το Σωματείο εργαζομένων ΕΓΣ Γιαννιτσών, Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Πέλλας, το Σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑΠ, Ένωση συνταξιούχων Ι.Κ.Α. και το Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του δημάρχου Πέλλας

Επίθεση κατά του δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, ο οποίος κατήγγειλε το δήμαρχο για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τήρησε: «Η σημερινή επέτειος ιστορικής μνήμης για την εκτέλεση των 120 Γιαννιτσιωτών το 1944 από τους Γερμανούς και τους ντόπιους δοσίλογους τιμήθηκε από σύσσωμους τους πολίτες των Γιαννιτσών και του Νομού με μαχητική παρουσία, με κοινή αντιφασιστική δράση, με το σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Με την απαίτηση τους να μην βεβηλωθεί ο χώρος του μνημείου των ηρώων από την παρουσία και πόσο μάλλον από την κατάθεση στεφάνου από τους πολιτικούς απόγονους των δολοφόνων, τους νοσταλγούς του Χίτλερ και του Παπαδόπουλου, την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Δυστυχώς η απαράδεκτη ενέργεια του Δημάρχου Πέλλας όχι μόνο να μην απαγορεύσει την προσέγγιση των φασιστών στον χώρο του μνημείου αλλά να τηρήσει ίδια στάση, ίδια αντιμετώπιση ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους που διαδήλωναν ενάντια στον φασισμό- αναδεικνύοντας το πραγματικό νόημα της επετείου- και στους φασίστες όχι μόνο δημιούργησε δικαιολογημένη ένταση αλλά – το χειρότερο- επέτρεψε και την βεβήλωση του μνημείου από τους πολιτικούς απόγονους των δολοφόνων με την κατάθεση στεφάνου και ναζιστικό χαιρετισμό.

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή Πέλλας για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τήρησε που αντικειμενικά βοηθά την ανάπτυξη του φασισμού και την παραχάραξη της ιστορικής μνήμης ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία που ο νεοναζισμός προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να συλλάβει η Αστυνομία δύο αντιφασίστες (εκ των οποίων ο ένας μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας) που μετά την κατακραυγή και την απαίτηση της κοινωνίας των Γιαννιτσών απελευθερώθηκαν.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος ενάντια στους πραγματικούς εχθρούς του. Είτε μετανάστες, είτε αριστεροί διανοούμενοι, είτε μέλη του εργατικού κινήματος, όσοι είναι ενάντια σ’ αυτό το σύστημα της καταπίεσης, της αδικίας και της φτώχειας κι όσοι ζουν στον πάτο του κι όχι στον αφρό του, αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί της Χρυσής Αυγής. Όπου δε φτάνει το κράτος για να καταστείλει, φτάνει η Χρυσή Αυγή, όταν η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί η ίδια να επιτεθεί ευθέως σε κομμάτια του μαζικού κινήματος, το κάνει η Χρυσή Αυγή. Πιστοί στο ραντεβού τους οι φασίστες, απέναντι στους ταξικούς τους εχθρούς: όλους εμάς, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τις νέες και τους νέους που διψάμε για λίγη ελευθερία, που παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε όλη των κοινωνία της Πέλλας σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο, σε ενιαίες μεγάλες πρωτοβουλίες ενάντια στον φασισμό και τον φόβο, να απομονώσει ιδεολογικά, πολιτικά και στην καθημερινότητα του τους νοσταλγούς των πιο μαύρων σελίδων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να αποκαλύψει στην νέα γενιά το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και των επιδιώξεων της.

Καλούμε τον δημοκρατικό λαό των Γιαννιτσών και όλου του Νομού να αγωνιστεί και στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές για Δημάρχους και Δημοτικές αρχές που δεν θα τσουβαλιάζουν την δημοκρατία με τον φασισμό, που θα ενισχύουν το αντιφασιστικό μέτωπο, που θα συμβάλλουν στην πάλη του λαού μας για την μεγάλη ανατροπή για να σταματήσει η καταστροφή και να ανοίξει νέα σελίδα για τον τόπο μας».

Η ΚΕΕΡΦΑ

Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασισιτική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), με ανακοίνωσή της καυτηριάζει την στάση της αστυνομίας και ζητάει παρέμβαση εισαγγελέα:  

«Με μαζική συγκέντρωση που ξεπέρασε τα 300 άτομα, αντιφασίστες, εργαζόμενοι και νεολαίοι, αγωνιστές της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, του αναρχικού χώρου, μαζί με συγγενείς των 120 Γιαννιτσιωτών που δολοφονήθηκαν από τους ναζί και τους ταγματασφαλίτες του Πούλου στις 14 Σεπτέμβρη του ‘44, έδωσαν αποφασιστική απάντηση στην νέα επιχείρηση βεβήλωσης της μνήμης των θυμάτων από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής σε ανοιχτή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Απέναντι στους αντιφασίστες βρέθηκαν δεκάδες αστυνομικοί και δυνάμεις των ΕΚΑΜ με κλούβες κι ένα τσούρμο ασφαλίτες, για να προστατέψουν την γκρούπα των 15-20 φασιστών με επικεφαλής τον «βουλευτή» τους Γρέγο, οι οποίοι φωνάζοντας «τιμή σε χίτες και ταγματασφαλίτες» διεκδικούσαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο, πράγμα που κατάφεραν μόνο με την ισχυρή συνοδεία της αστυνομίας.

Αντί γι’ αυτό, θα έπρεπε σύμφωνα με τη νομιμότητα για την οποία κόπτονται, να τους συλλάβουν άμεσα και να τους χώσουν στις κλούβες για περιύβριση των νεκρών. Αναμένουμε άμεσα την αυτεπάγγελτη δίωξη των επικεφαλής της συμμορίας, του «βουλευτή» Γρέγου και του τοπικού γραμματέα Σαχινίδη, που είχαν το θράσος και να χαιρετίσουν ναζιστικά μπροστά στον ομαδικό τάφο. Υπάρχει άραγε κανείς εισαγγελέας που δεν υποκύπτει στην αλητεία των ναζιστών;

Για πάνω από μια ώρα η δυναμική απάντηση των αντιφασιστών δεν επέτρεψε να ακουστεί καμιά άλλη απ’ τις βρωμιές τους και ξεσκέπασε την απόφαση της αστυνομίας να στηθεί προβοκάτσια για να προβεί σε νέες συλλήψεις αντιφασιστών (μετά την περσινή σύλληψη και καταδίκη του συναγωνιστή μας Χρήστου Μπακαλάκη). Οι δύο προσαχθέντες, που όρμησαν για να πετάξουν το στεφάνι των πολιτικών απογόνων των δολοφόνων από το μνημείο, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς οι διαδηλωτές κινήθηκαν δυναμικά προς το αστυνομικό μέγαρο. Την ίδια ώρα, η αστυνομία σε διατεταγμένη υπηρεσία εμπόδιζαν τους συγγενείς και γείτονες των θυμάτων να καταθέσουν στον ομαδικό τάφο έστω κι ένα γαρίφαλο. Ο λόγος; Είχαν εντολή να προστατέψουν το στεφάνι των ναζιστών από την οργή του κόσμου, κι ενώ αυτοί είχαν ήδη αποχωρήσει κάτω από την γενική κατακραυγή.

Οι «επίσημοι» (βουλευτάδες, επικεφαλείς της αστυνομίας, περιφερειάρχες και δήμαρχοι) εμφανίστηκαν για να πράξουν υποκριτικά το θλιβερό τους καθήκον, να τιμήσουν δήθεν τα θύματα ενός ακόμη εγκλήματος των ναζιστών (ντόπιων και ξένων), την ίδια ώρα που θέλουν πάση θυσία όλα αυτά να ξεχαστούν για να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα μαντρόσκυλα τους.

Η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση κατευθύνθηκε στους κεντρικούς δρόμους των Γιαννιτσών καταγγέλλοντας τα γεγονότα και το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ., με αντιφασιστικά και απεργιακά συνθήματα και διατρανώνοντας ότι για τους φασίστες δεν υπάρχει δρόμος να προχωρήσουν, ούτε στα Γιαννιτσά, ούτε πουθενά!

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών κατήγγειλε ως «βεβήλωση του μνημείου και θρασύτατη ενέργεια που προσβάλει την ιστορική μνήμη και την δημοκρατία την παρουσία και την κατάθεση στεφάνου από τους υμνητές του Χίτλερ και του Παπαδόπουλου, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν και την δημοτική αρχή που «με την λογική ίσων αποστάσεων ενθάρρυνε τους φασίστες».

IMG_1338IMG_1340IMG_1352IMG_1354IMG_1379

 

 

{youtube}LC1SVtkzz2s{/youtube}

Σχόλια - Facebook Comments