....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ 14ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

14_sept1

OUTAS_2

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και των Προσφυγικών Συλλόγων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνόψισε μέσα σε λίγα λεπτά το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής και σύνδεσε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής με τις σύγχρονες εξελίξεις. Τόνισε τη σημασία της εθνικής μνήμης και την ανάγκη για αλληλεγγύη και ομοψυχία ώστε γρήγορα η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, τήρηση σιγής ενός λεπτού και εθνικός ύμνος.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Πέλλας, της Μικρασιατικής Εστίας Πέλλας και των Προσφυγικών Συλλόγων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, στα Γιαννιτσά. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Εστίας Πέλλας κα. Ελένη Μαυροκεφαλίδου. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές κκ. Γεώργιος Καρασμάνης και Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πολλοί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μικρά Ασία: Υπάρχει χώρος στην εποχή της κρίσης για την ιστορική μνήμη;». Ο έγκυρος ομιλητής παρουσίασε στοιχεία του σημαντικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε από τους Έλληνες, εδώ και 3.000 χρόνια, στα παράλια και ενδότερα της Μικράς Ασίας και έθεσε πληθώρα ερωτημάτων αναφορικά με την ερμηνεία και σημασία των δραματικών γεγονότων της γενοκτονίας. Μίλησε με ιδιαίτερο πάθος, αναφερόμενος σε πολλές πικρές αλήθειες και στέλνοντας μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες με κυριότερο την απαίτηση για πλήρη και ουσιαστική αναγνώριση της γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Έδεσσας «Η Μπίγα» η οποία τραγούδησε, με μουσική συνοδεία, τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης:

«Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας συμπίπτει με την εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης. Μέσα από την σταύρωση και την ανάσταση Του Χριστού γεννήθηκε η ελπίδα και το φως. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, οι ρακένδυτοι πρόσφυγες, μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό, κατάφεραν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Πέτυχαν την ανάπτυξη της παιδείας, της οικονομίας, της κοινωνικής μέριμνας.

Τιμούμε σήμερα την ιερή μνήμη των νεκρών μαρτύρων και θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής στον απόηχο θλιβερών γεγονότων που εξελίσσονται στην γειτονική μας Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την έλλειψη ρευστότητας και την ανεργία.

Μέσα σ’ αυτήν την δύσκολη και ταραγμένη εποχή, μοναδική παρηγοριά και ελπίδα είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η ομοψυχία και η αλληλοβοήθεια που στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν αποτελούν εύκολο στόχο. Αντέχουμε και, μέσα από καίριες πρωτοβουλίες και δράσεις, βρίσκουμε τον τρόπο και τον δρόμο ώστε να συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά. Προσπαθούμε να έχουμε την πλήρη ευθύνη και έλεγχο των εξελίξεων που αφορούν το μέλλον μας.

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, οι εμπνευστές των μνημονίων και κάποιοι κερδοσκόποι τραπεζίτες επιχειρούν μεθοδευμένα να χάσουμε όλα όσα καταφέραμε. Σε αυτήν την νέα απειλή, η κοινωνία παραμένει ενωμένη υψώνοντας ένα συνεκτικό τοίχος αντίστασης. Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν έναν νέο ρόλο και πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης.

Στεκόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους».14sept2

Σχόλια - Facebook Comments