....

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ

thermokipio

Αντιδρούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε όλη τη χώρα στην προοπτική να μην δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση οι καλλιέργειες θερμοκηπιακών προϊόντων με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Μάλιστα αγρότες της Κρήτης κάνουν λόγο για κοροϊδία από το ΥπΑΑΤ αφού όπως μας αναφέρουν πριν από κάποιους μήνες άκουγαν υποσχέσεις ότι το ζήτημα θα έχει θετική κατάληξη γι’ αυτούς. Η είδηση της μη ένταξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ήρθε μετά την απάντηση του Υπουργού ΑΑΤ, σε ερώτηση 12 βουλευτών τόσο από την Ν.Δ. όσο και από την αντιπολίτευση. Στην απάντησή του ο Υπουργός τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για υπαγωγή στο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων κλάδων που μέχρι τώρα δεν έχουν υπαχθεί, όπως τα θερμοκήπια και η πτηνοτροφία.

Κρήτη

Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο για το θέμα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, κ. Γιώργος Ντισπιράκης αναφέρει: «με τον Υπουργό είχαμε κάνει μια κουβέντα και μας είπε τότε ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο της ένταξης των θερκοκηπιακών καλλιεργειών στην συνδεδεμένη ενίσχυση. Όμως λίγο διάστημα μετά από αυτή την συνάντηση από έγγραφο του Υπουργείου μάθαμε ότι αυτό δεν θα συμβεί τελικά».
Και προσθέτει: «Η συμπεριφορά αυτή από μέρους του υπουργείου είναι απαράδεκτη και μάλιστα προς κάποιους αγρότες που παράγουν και τα προϊόντα τους οδηγούνται στις εξαγωγές. Εμείς θέλουμε να δούμε τον Υπουργό για να συζητήσουμε το θέμα είτε στην Αθήνα, είτε ακόμα καλύτερα να κατέβει στην Κρήτη».

Πελοπόννησος

Αναγκαία για τους παραγωγούς είναι σύμφωνα και με τον κ. Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, η συνδεδεμένη ενίσχυση. «Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι οι μόνες που δεν επιδοτούνται. Παρόλα αυτά το κόστος καλλιέργειας αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Φέτος, για παράδειγμα το κόστος εγκατάστασης για το αγγούρι και την τομάτα ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ το στρέμμα».
Και προσθέτει: «Το υπουργείο θα πρέπει να το ξανασκεφθεί και να βοηθήσει τους παραγωγούς που επιθυμούν να μείνουν στην καλλιέργεια.

Ήπειρος

Για εμπαιγμό που κρατάει από το 2008 ακόμα κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από την Πρέβεζα, κ. Γιάννης Σολδάτος. Σύμφωνα με τον ίδιο σε σύσκεψη με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ το 2008 στην Λευκάδα είχαν υποσχεθεί ότι από το 2013 οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες θα ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. «Από τότε μέχρι και σήμερα ακούμε τα ίδια πράγματα αλλά τίποτα δεν γίνεται. Οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών χρειάζονται αυτή την ενίσχυση όπως και οι άλλοι καλλιεργητές που την λαμβάνουν. Τα προϊόντα που εξάγονται πρέπει να στηρίζονται σε αυτή την χώρα», τονίζει ο κ. Σολδάτος.

Σχόλια - Facebook Comments