....

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΠΕΡΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΜΗΛΩΝ

apple

Με τις τιμές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι ξεκίνησε αυτό το διάστημα η συγκομιδή μήλων στις περισσότερες περιοχές τις χώρας αν και δεν λείπουν και κάποιες εξαιρέσεις όπως η Καστοριά που η τιμή παρουσιάζει έστω και μικρή άνοδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σε περιοχές όπως στην Αγιά Λάρισας και στην Καστοριά η παραγωγή αναμένεται λίγο αυξημένη, ενώ σε Πήλιο και Τρίπολη αναμένεται σημαντική μείωση. Ειδικότερα, όσον αφορά την περιοχή του Πηλίου, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς: «παραγωγή, φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 25 με 30%. Ένα ποσοστό έχει επίσης πληγεί από το χαλάζι με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί μέρος της παραγωγής».

Και προσθέτει: «Στις 12 Σεπτεμβρίου μια ανεμοθύελλα επηρέασε δυστυχώς και πάλι την παραγωγή μας. Η ποιότητα ωστόσο των εμπορεύσιμων μήλων είναι άριστη και σε μέγεθος και σε χρώμα. Αυτά που υποβαθμίστηκαν από το χαλάζι θα πουληθούν ως ξεχωριστή κατηγορία. Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα. Το καλό μήλο από 75 χιλιοστά και πάνω στα 1,25 ευρώ σε συσκευασία χύμα (max pack) και 1,30 ευρώ σε μονόσιρο τελάρο.
Όσον αφορά τις εξαγωγές, ήδη έχουμε κλείσει μια κατηγορία μικρών μήλων για την Αίγυπτο και τους περιμένουμε την ερχόμενη Κυριακή για ευρύτερη συμφωνία. Επίσης έχουμε πολύ ισχυρό ενδιαφέρον από το Ισραήλ».

Καστοριά

Για την φετινή χρονιά στην περιοχή της Καστοριάς μιλήσαμε με τον κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, Πρόεδρο στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι: «η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά. Η συγκομιδή της ποικιλίας ποικιλία Gala έχει ολοκληρωθεί και τώρα έχουμε ξεκινήσει με κόκκινα και Golden. Η παραγωγή μας εξελίσσεται καλά και είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο είναι επίσης λίγο αυξημένες σε σχέση με το 2012 και κυμαίνονται από 40 έως 55 λεπτά το κιλό για το σύνολο των ποικιλιών. Η συγκομιδή στην περιοχή μας θα ολοκληρωθεί περίπου στις 20 Οκτωβρίου».

Λάρισα

Όσον αφορά την καλλιέργεια μήλων της Αγιάς στην Λάρισα, ο παραγωγός, κ. Χαράλαμπος Χατζηκομίτσας μας τονίζει: «Στην περιοχή μας η συγκομιδή πλησιάζει στο τέλος της. Πήγαμε καλά με την παραγωγή μας να φθάνει στους 70.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με το 2012. Και η ποιότητα ήταν επίσης αρκετά καλή φέτος».
Και προσθέτει: «Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα, από 35 μέχρι 50 λεπτά το κιλό. Παράλληλα φέτος είχαμε και αύξηση των εξαγωγών προς τις Αραβικές χώρες. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα πως θα πάει εξαγωγικά είναι το πράσινο μήλο, το οποίο αποθηκεύουμε και εξάγουμε το χειμώνα προς Ρωσία».

Τρίπολη

Για σημαντική μείωση της φετινής παραγωγής λόγω των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Νίκος Χαραλαμπάκης, παραγωγός από την Τρίπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο: «τα μήλα ΠΟΠ Πιλαφά θα ξεκινήσουν περίπου στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο έχουμε ξεκινήσει με την συγκομιδή των κόκκινων μήλων. Εκεί που δεν υπήρχε χαλαζόπτωση τα πράγματα πάνε καλά αλλά στις χαλαζόπληκτες περιοχές η καταστροφή είναι μεγάλη. Η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στα 50 λεπτά το κιλό (για τα μήλα που δεν έχουν πληγεί)».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, ο κ. Χαραλαμπάκης μας έκανε γνωστό ότι ολοκλήρωσαν τις εκτιμήσεις. «Το θέμα είναι τι θα πουν τα πορίσματα που θα βγουν μετά την συγκομιδή και μετά να δούμε πως θα εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας. Με αυτό το σύστημα της ασφάλισης του ΕΛΓΑ οδηγούν τον παραγωγό να μην ασφαλίζει τις καλλιέργειές του».

Σχόλια - Facebook Comments