ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Από Ν. Ζηλανδία και Χιλή τα εισαγόμενα ακτινίδια τα οποία δεν επηρεάζουν την πορεία του ελληνικού προϊόντος σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς
Η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή είναι οι δύο χώρες από της οποίες η χώρας μας (αλλά και η Ευρώπη) εισάγει ακτινίδια όταν δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μάλιστα αυτή την περίοδο οι εισαγωγές από την Χιλή έχουν τελειώσει οπότε ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί ακτινίδια μόνο από τη Νέα Ζηλανδία με το brand name «Ζέσπρι» ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρές ποσότητες πρώιμων ελληνικών κιτρινόσαρκων ακτινιδίων. Οι τιμές καταναλωτή στα ακτινίδια «Ζέσπρι» ξεκινούν από 2,50 και φθάνουν ακόμα και τα 4 ευρώ το κιλό (ανάλογα με το μέγεθός τους), ενώ η συγκομιδή των ελληνικών προϊόντων αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι της αγοράς αλλά και παραγωγοί οι εισαγωγές ακτινιδίων δεν επηρεάζουν την πορεία των ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική ή τη διεθνή αγορά αφού η περίοδος που γίνονται δεν συμπίπτει με την ελληνική παραγωγή.
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Ζήσης Μανώσης, Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε: «οι εισαγωγές στην χώρα μας πραγματοποιούνται από τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία και ο καταναλωτής μπορεί να τα βρει από 2,50 έως 3 ευρώ το κιλό»
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Γκίζα, Προέδρου της ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας ο οποίος μας αναφέρει ότι οι εισαγωγές πραγματοποιούνται από τη Νέα Ζηλανδία και την Χιλή. Ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ, αυτή την περίοδο υπάρχουν στην αγορά και κάποια πρώιμα ελληνικά κιτρινόσαρκα ακτινίδια «summer kiwi». Ο ίδιος σημειώνει ακόμα: «η ελληνική συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει και λίγο νωρίτερα από τις 20 Οκτωβρίου, περίπου στις 15. Οι τιμές που πωλούνται τα εισαγόμενα ξεκινούν από 2,50 και φθάνουν τα 4 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος. Θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι οι εισαγωγές αυτές δεν επηρεάζουν τι ελληνικό προϊόν αφού βγαίνουν στην αγορά διαφορετικές περιόδους».
Τέλος ρωτήσαμε τον κ. Γκίζα αν τα ελληνικά ακτινίδια είναι έτοιμα μετά την συγκομιδή τους να διατεθούν προς πώληση και κατανάλωση στο κοινό μας απαντά: «όταν συγκομιστεί το ακτινίδιο μπορεί να βγει στην αγορά αφού τα brix φθάνουν στο 6,2. Ωστόσο για να γλυκάνει μπορεί στην συνέχεια να μείνει λίγες ημέρες στη φρουτιέρα του σπιτιού μας με ένα μήλο».
Τα ίδια ερωτήματα θέσαμε και στον κ. Νίκο Πρωτοφανούση, Πρόεδρο της εταιρείας «Φρούτα Πρωτοφανούσης Α.Ε.». Ο κ. Πρωτοφανούσης μας απάντησε ότι: «οι περισσότερες εισαγωγές ακτινιδίων γίνονται από τη Νέα Ζηλανδία και πωλούνται στην Ελλάδα 3,50 με 4 ευρώ».
Σε ερώτησή μας σχετικά με το αν τα ελληνικά ακτινίδια είναι έτοιμα να καταναλωθούν (άρα και να βγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ) αμέσως μετά την συγκομιδή τους ο κ. Πρωτοφανούσης μας εξηγεί: «Υπάρχουν κανόνες. Όταν τα ακτινίδια “πιάσουν” 6,2 brix (σάκχαρα) στο δέντρο τότε μπορεί να ξεκινήσει η συγκομιδή. Ωστόσο, η αγορά σε μεγάλο ποσοστό δεν παραλαμβάνει ακτινίδια αν δεν έχουν τουλάχιστον 9,5 brix. Αυτό σημαίνει ότι όταν συγκομίσουμε το ελληνικό προϊόν στις 20 Οκτωβρίου (εφόσον έχουν “πιάσει” αυτά τα brix) θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο περίπου ένα μήνα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι διακινητές οι οποίοι ξεκινούν την παράδοση στην ελληνική αγορά (μικρές ποσότητες) μερικές ημέρες μετά την συγκομιδή. Αυτό όμως το προϊόν επειδή δεν είναι εύγευστο ακόμα αγοράζεται από τους καταναλωτές και μένει στην φρουτιέρα για ημέρες μέχρι να ωριμάσει. Αυτός είναι ο λόγος που συντηρούνται οι πωλήσεις στα Νέο Ζηλανδέζικα ακτινίδια με το brand name “Ζέσπρι” για ένα χρονικό διάστημα ακόμα. Με αυτό το brand βγαίνει άλλωστε η Νέα Ζηλανδία στις διεθνείς αγορές και είναι πολύ γνωστό και καλής ποιότητας».
Και προσθέτει: «Τα μεγάλα super market σε όλη την Ευρώπη κρατούν στα ράφια τους κάποιες ποσότητες ακτινιδίων από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι και ένας από τους λόγους – η πολύ καλή τους ποιότητα – στον οποίο οφείλονται και οι πολύ υψηλές τιμές τους αλλά δεν επηρεάζουν τα ελληνικά ακτινίδια διότι βγαίνουν άλλη εποχή ενώ και οι εισαγωγές τους δεν είναι μεγάλες».
Ο ίδιος καταλήγει: «Στην Ελλάδα επειδή είναι παραγωγός χώρα συνήθως φθίνουν οι εισαγωγές όσο πλησιάζουμε στην συγκομιδή και συνήθως αναλώνονται μόνο τα αποθέματα. Αυτή την εποχή για παράδειγμα οι εισαγωγές από την Χιλή έχουν ολοκληρωθεί. Στα ακτινίδια της Νέας Ζηλανδίας οι εισαγωγές ξεκινούν τέλος Απριλίου και ολοκληρώνονται ουσιαστικά το Φθινόπωρο».
Τέλος για το θέμα επικοινωνήσαμε και με τον κ. Αθανάσιο Βλάχο, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο: «η ελληνική παραγωγή ξεκινάει στην περιοχή μας περίπου στο τέλος του μήνα. Στην χώρα μας ως επί το πλείστον εισάγονται ακτινίδια από τη Χιλή και τη Ν. Ζηλανδία και ο καταναλωτής μπορεί να το αγοράσει σήμερα ακόμα και 3,50 ευρώ/κιλό».
Σε ερώτησή μας για τις επιπτώσεις των εισαγωγών αυτών στο ελληνικό προϊόν ο κ. Βλάχος μας τόνισε επίσης ότι οι εισαγωγές πραγματοποιούνται όταν η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή. Όταν ξεκινήσει η ελληνική παραγωγοί ουσιαστικά – σύμφωνα με τον ίδιο – σταματούν και οι εισαγωγές.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
Σχόλια - Facebook Comments