WWW.TASTV.GR

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΄΄ΔΙΑΡΚΕΙΑ΄΄ ΣΤΟ ΓΑΛΑ.

galapedi

 

΄΄Ξέρω ότι η απόφασή μου για το «STOP» στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, η διαφωνία μου με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών, η εντολή για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για τα 60 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν από το 1994 έως σήμερα και για τα οποία δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η απόφασή μας να μπει τέλος στη χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού και αυτά τα χρήματα να δίδονται σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων, έχουν συνασπίσει πολλούς εχθρούς απέναντί μου τόνισε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κας Φεβρωνίας Πατριανάκου για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Θα ήθελα να πω επισήμανε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ότι όλες αυτές οι επιθέσεις δεν με πτοούν. Όσο πολιτεύομαι, θα πολιτεύομαι με βάση τη συνείδησή μου και τα πιστεύω μου. Και αν δίνω κάπου λογαριασμό, είναι μόνο στον Πρωθυπουργό που με επέλεξε για τη θέση αυτή στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους πολίτες που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, εκλέγοντάς με να τους εκπροσωπώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο΄΄.

Τα κύρια σημεία της απάντησης:

Όσο είμαι στο Υπουργείο, δεν θα συναινέσω στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος

«Συμμερίζομαι απόλυτα τις προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος στο ράφι, γιατί είναι υπερβολική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Πράγματι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά του γάλακτος. Όμως, θέλω και από το Βήμα της Βουλής να τονίσω ότι όσο είμαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν θα συναινέσω στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εάν δεν πειστώ ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι υψηλές οι τιμές. Αν, όμως, αυτός ήταν ο λόγος –δηλαδή, η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος- για τις υψηλές τιμές, τότε το γάλα μακράς διάρκειας άνω των δέκα ημερών δεν θα ήταν ακριβότερο τουλάχιστον κατά 0,5 ευρώ. Εκείνο που σίγουρα θα συνέβαινε, αν συναινούσαμε στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα ήταν η καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας και δεν νομίζω ότι υπάρχει Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που να μπορεί να εισηγηθεί κάτι τέτοιο».

Η Ελλάδα να παραμείνει ελεύθερη χώρα από μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα

«Με βρίσκουν κάθετα αντίθετο οι όποιες σκέψεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένων ζωοτροφών στη χώρα μας. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη χώρα από μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα. Πρέπει να παραμείνει το περιβόλι της Ευρώπης, καλλιεργώντας επώνυμα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης που κερδίζουν επάξια τη θέση τους στις διεθνείς αγορές. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ενδώσουμε σ' αυτές τις πιέσεις».

Τον επόμενο μήνα καταβάλλεται άλλο 1,1 δις ευρώ σε αγρότες - κτηνοτρόφους

«Για την ενίσχυση της ρευστότητας των κτηνοτρόφων και των αγροτών αναλάβαμε δράσεις εντός και εκτός της χώρας. Θυμίζω ότι καταβλήθηκε ολόκληρη η εξισωτική αποζημίωση, όπως αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και τα 160 εκατομμύρια ευρώ σε εβδομήντα δυο χιλιάδες κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Εάν ίσχυε η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης που την είχε περικόψει στα 100 εκατομμύρια, θα την ελάμβαναν τριάντα δυο χιλιάδες κτηνοτρόφοι λιγότεροι απ' αυτούς που τελικά ήταν οι αποδέκτες. Δόθηκε το ποιοτικό παρακράτημα, το άρθρο 68 και στους αιγοπροβατοτρόφους και στους αγελαδοτρόφους. Καταβλήθηκε το 50% του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου, 81.500.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα. Όπως ήταν προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, εντός του Οκτωβρίου καταβλήθηκε το 50%, πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες και κτηνοτρόφους δικαιούχους, που ήταν μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τους Έλληνες παραγωγούς. Και εντός του επόμενου μηνός θα καταβληθεί και το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης».

Σύντομα η νομοθετική πρωτοβουλία για τα κτηνοτροφικά κτίσματα

«Σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων μελετάμε τα προβλήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή του κτηνοτροφικού νόμου και έχουν να κάνουν με την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων αλλά και με την απλοποίηση του νόμου για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων και σύντομα θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία επ' αυτού».

Αξιολογήθηκαν 1.500 σχέδια βελτίωσης που αφορούν κτηνοτρόφους

«Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρεθήκαμε μ' έναν τεράστιο όγκο σχεδίων βελτίωσης. Ήταν πάνω από 7.700 τα σχέδια βελτίωσης που είχαν κατατεθεί και «αράχνιαζαν» κυριολεκτικά. Είχαν αξιολογηθεί μόλις 200 απ' αυτά και έμεναν 500 εκατ. ευρώ «παρκαρισμένα» και αναξιοποίητα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Επισπεύδουμε τις διαδικασίες. Χθες Πέμπτη ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος με ενημέρωσε ότι έχουν αξιολογηθεί 5.363 σχέδια βελτίωσης. Απ' αυτά, πάνω από 1.500 αφορούν κτηνοτρόφους, δηλαδή αφορούν προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις οποίες δίνουμε προτεραιότητα».

Εντός της τετραετίας η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

«Ισχύει η δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, σπόρων, φυτοφαρμάκων ή κτηνοτροφικών φαρμάκων, όπως σημειώνεται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η υλοποίησή της θα γίνει εντός της τετραετίας. Εξαρτάται, βεβαίως, από τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανήκει η Ειδική Γραμματεία Δασών

«Πιστεύω ότι η Ειδική Γραμματεία Δασών θα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη μάχη για τη νέα ΚΑΠ και από τον ορισμό των βοσκοτόπων θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα εισρεύσουν στη χώρα μας. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, η Ειδική Γραμματεία να είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά στο ΥΠΕΚΑ, για να μη χρειαζόμαστε «μεταφραστή» στις συνεννοήσεις μας».

Εγκρίθηκε από την ΕΕ η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους

«Φέτος, πράγματι, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις τιμές των ζωοτροφών. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί. Για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, έχουμε ζητήσει και λάβαμε διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα υπάρχει επιπλέον ενίσχυση για την καλλιέργεια ψυχανθών στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ανάλογη με το ύψος της ενίσχυσης που διδόταν στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Έτσι, θα αμβλυνθεί η εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές ζωοτροφών.

Παράλληλα, εξασφαλίσαμε τη συναίνεση της Κοινότητας στην ενεργοποίηση του Κανονισμού «De Minimis», τη χορήγηση δηλαδή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους με προτεραιότητα βεβαίως, σε αυτούς που δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση από την EE».

Η συμβολαιακή γεωργία είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

«Για το πρόβλημα στις τιμές των ζωοτροφών θεωρώ ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία της ΕΑΣ-Μαγνησίας για τη συμβολαιακή γεωργία, για την καλλιέργεια καλαμποκιού και κριθαριού σε συνεννόηση με τους αγρότες καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους αγοραστές, που θα είναι επ' ωφελεία και των δυο πλευρών. Είχα την ευκαιρία να είμαι σ' αυτή τη συνάντηση στην ΕΑΣ Βόλου και θέλω να εξάρω πραγματικά αυτή την πρωτοβουλία γιατί η συμβολαιακή γεωργία είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας».

Θα επισπευσθεί η καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς της Λακωνίας

«Καταγράφω το πρόβλημα που θέτετε κα Πατριανάκου για τους παραγωγούς της Λακωνίας, πρόβλημα που έχει σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα ζητήσω από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση και να επισπεύσουν την καταβολή των ποσών που δικαιούνται οι παραγωγοί».

 

ΠΗΓΗ: http://www.agroschannel.com

Σχόλια - Facebook Comments