WWW.TASTV.GR

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Dimarxeio_Skydras

 

ΘΕΜΑ: Μήνυμα Δημάρχου Σκύδρας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 

 

Η συμμετοχή του Δήμου Σκύδρας σ΄έναν ακόμη διακεκριμένο , υπερεθνικό αυτοδιοικητικό θεσμό , δηλαδή , της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας (Ε.Ε.Τ.Δ. )-European Local Democracy Week ( E.L.D.W. ) δεν είναι ούτε τυχαίος , ούτε περιστασιακός.

Τουναντίον , αποτελεί συνειδητή επιλογή και στρατηγική κίνηση που επιβεβαιώνει κι επαληθεύει τη χάραξη και τη συνεπή εφαρμογή μιας πολιτικής ανοιχτών οριζόντων κι εξωστρεφούς συμπεριφοράς.

Επιπρόσθετα, κι εξίσου με τους προηγούμενους λόγους, καταδεικνύει το σεβασμό μας προς τους εντολείς συμπολίτες μας και προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η Ε.Ε.Τ.Δ. είναι ένας νέος θεσμός που καθιερώθηκε το 2007 από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ( C.L.R.A.E.) ένα από τα σαράντα επτά μέλη του οποίου είναι και η χώρα μας.

Το Κογκρέσο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που σκοπό έχει την παροχή στήριξης και βοήθειας προς τα κράτη-μέλη του πάνω σε ζητήματα που αναφέρονται στην αποτελεσματική λειτουργία τόσο της τοπικής όσο και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Μέλη του είναι 315 αιρετοί εκπρόσωποι με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους από τις τοπικές και περιφερειακές χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η δε θητεία τους είναι διετής . Η Ελλάδα συμμετέχει με επτά τακτικά κι αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη.

Κεντρικός άξονας των φετινών εκδηλώσεων της Ε.Ε.Τ.Δ. είναι : ενεργοί πολίτες , ψηφίζω-μοιράζομαι-συμμετέχω ( active citizenship, voting-sharing-participating ).

Ο Δήμος μας οργανώνει ανάλογες δράσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου ΠΝΥΚΑ όπως αυτό έχει δημοσιοποιηθεί και στις οποίες προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να λάβουν μέρος, ( 15-21 Οκτωβρίου 2013 ).

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί το εξής σχετικό και σημαντικό : στα μέσα της επόμενης χρονιάς ( Μάιος ) θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές , όπως και οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο . Η συμμετοχή μας στις θεσμικές διαδικασίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι η βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ας μην απόσχουμε ή αδρανήσουμε .

Ας τονιστεί , επίσης, ότι κύριος εκφραστής της λαϊκής βούλησης και της τοπικής δημοκρατίας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί το εγγύτερο , προσφορότερο και πιο προσιτό επίπεδο εξουσίας για τον πολίτη . Αποτελεί το πρώτο και το έσχατο αποκούμπι του πολίτη και της κοινωνίας κι αυτό δεν πρέπει να το προσπερνά ή να το ξεχνά η πολιτεία.

Τέλος, οι πολίτες και οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το δημοκρατικό καθήκον και δικαίωμα των μεν και η δημοκρατική νομιμοποίηση των δε , δεν τελειώνει με τις διαδικασίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι , αλλά συνεχίζεται μέσω του διαλόγου , του δημοκρατικού ελέγχου , της δημόσιας κριτικής και του δημόσιου απολογισμού , για όλους και για όλα .

 

Γιώργος Χοϊδης

Δήμαρχος Σκύδρας


ΘΕΜΑ: Πρόσκληση συμμετοχής πολιτών σε ανοιχτές συζητήσεις του Δ. Σκύδρας.

 

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας ( 15-21/10/2013 ) , ο Δήμος Σκύδρας οργανώνει και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να συμμετάσχει στις δύο παρακάτω ανοιχτές συζητήσεις, με τους εξής τίτλους:

  1. Τοπική Δημοκρατία και Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
  2. Λευκό , Άκυρο , Αποχή στις Δημοτικές Εκλογές: Συνέπειες για την Τοπική Δημοκρατία .

Τόπος διεξαγωγής : Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας .

Ημερομηνίες ( αντίστοιχα ) : Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 , ώρα έναρξης , 11:00.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013 , ώρα έναρξης , 11:00

Τα αντικείμενα των συζητήσεων είναι ταυτοχρόνως επίκαιρα και διαχρονικά .

Ας υπογραμμιστεί κι ας τονιστεί ότι από την ενεργό παρουσία των πολιτών στις συμμετοχικές διαδικασίες εξαρτάται η σφυρηλάτηση και η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου .

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις στο τηλ/νο : 2381351802 , αρμόδιος Δημήτρης Αλεξανδρίδης .

Σχόλια - Facebook Comments