....

ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

W203-DSC00621

 

"Η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για ανάπτυξη της χώρας", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών ημερίδας της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας, στο Ηράκλειο, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλη Κεφαλογιάννη (βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ), ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και πλήθος συνεταιριστικών στελεχών του νομού.

 

Περιγράφοντας τους στόχους της νέας ΚΑΠ ο κ. Καραμίχας είπε: "Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διατροφική επάρκεια, όχι μόνο για τις βασικές ανάγκες διατροφής αλλά και την τόνωση των εξαγωγών, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκλιση των οικονομιών με έμφαση σε φτωχές, μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, η μεταφορά πόρων στην κτηνοτροφία από τη φυτική παραγωγή, ο δεύτερος πυλώνας να υποστηρίξει τους πολιτικούς στόχους ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα για έργα υποδομής".

 

"Η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ είναι ανάγκη να αποφασίσει η βουλή και όχι μόνο το ΥΠΑΑΤ", πρόσθεσε.

 

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής και να δοθεί έμφαση στην ενέργεια, καθώς αυτή συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση ή μείωση τους συνολικού κόστους.

 

"Να δοθεί έμφαση και στήριξη στους πραγματικούς παραγωγούς, σε όσους παράγουν πραγματικά", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης.

 

 Ο προιστάμενος του γραφείου Βρυξελλών, κ. Γιάννης Κολυβάς ανέφερε πως η ΚΑΠ έχει χάσει τα κοινά της χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μετά το 2020 για ολική επανεθνικοποίηση, που μπορεί να φέρει μείωση χρηματοδοτήσεων.

 

Με εξαίρεση το πρασίνισμα και τη στήριξη των νέων γεωργών οι περισσότερες διατάξεις παρέχουν ευελιξία στο κράτος - μέλος, είπε επίσης ο κ. Κολυβάς. "Από το 2015 και μετά η νέα ΚΑΠ πουθενά δεν θα εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο", κατέληξε.

 

Οι απώλειες για τη χώρα μας ωστόσο είναι διαχειρίσιμες, κατέληξε.

 

Ολόκληρη η εισήγηση

 Σε συνοπτική παρουσίαση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ΚΑΠ μετά το 2013 προχώρησε ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν.

 

Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που γεννώνται στο διεθνές περιβάλλον και έχουν να κάνουν με την οικονομία, το περιβάλλον και τις περιφέρειες, αλλά και στις τάσεις των τιμών γεωργικών εμπορευμάτων, οι οποίες -όπως είπε- αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα αποκάλυψε πως για το λόγο αυτό υπήρξαν πιέσεις για μείωση των χρημάτων που διατίθενται μέσω της ΚΑΠ.

 

Σε σχέση με τους κανόνες της νέας ΚΑΠ τόνισε πως γίνεται αλλαγή παραδείγματος πολιτικής με στροφή στη χρήση γης.

 

Ολόκληρη εσήγηση

 "Η αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2014. Συλλογικές δράσεις - Διεπαγγελματικές συμφωνίες", ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Ντίνου Μπλιάτσιου, Γεωπόνου, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της "Γεωργική Ανάπτυξη".

 

Ολόκληρη η εισήγηση

 Για τις προτεραιότητες πολιτικής για την Αγροτική Ανάπτυξη μίλησε ο κ. Μιχάλης Σμύρης, Προϊστάμενος ΥΟΠΑ της ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

Ολόκληρη η εισήγηση

 Τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτα

 "Η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ και η διαβούλευσή της πρέπει να αποτελέσει αντικέιμενο συζήτησης στη βουλή" δήλωσε ο βουλευτήςτων Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Νότης Μαριάς, ενώ συνεχάρη την ΠΑΣΕΓΕΣ για την ημερίδα ενημέρωσης.

 

Για σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης του κόσμου και των φορέων, έκανε λόγο από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σχόλια - Facebook Comments