WWW.TASTV.GR

ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

GELADIA

 

Εκτός πληρωμών μέχρι στιγμής οι επιλαχόντες της εξισωτικής. Προσπάθειες της κυβέρνησης για συμπληρωματική πληρωμή. Διευκρινήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς κτηνοτρόφων για την τροπή που έλαβε η εξόφληση του 30% της εξισωτικής αποζημίωσης. Εκτός του γεγονότος ότι κατά κοινή ομολογία (ανακοινώσεις Ενώσεων και Οργανώσεων Κτηνοτρόφων) τα χρήματα που πιστώθηκαν είναι λιγότερα από όσα περίμεναν οι παραγωγοί, υπάρχει και κάτι ακόμα που προκαλεί εξίσου μεγάλες αντιδράσεις. Σημαντικός, αριθμός δικαιούχων μας αναφέρει ότι μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ (καταχωρώντας τα στοιχεία τους) ενημερώθηκαν για το ποσό που δικαιούταν και δίπλα υπήρχε η υποσημείωση «επιλαχών». Όταν στην συνέχεια επισκέφθηκαν τις τράπεζες είδαν ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί πιστώσεις στους λογαριασμούς τους. Από τη στιγμή εκείνη δεχθήκαμε δεκάδες τηλεφωνημάτων, email, και μηνυμάτων στο Forum του ΑγροΤύπου από κτηνοτρόφους που μας ζητούσαν να τους ενημερώσουμε. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ το απόγευμα (4:05) επεξηγώντας τον τρόπο της πληρωμής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όσοι παραγωγοί έχουν χαρακτηριστεί «επιλαχόντες» σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν έφθασαν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να πληρωθούν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και κάποιοι που έχουν λάβει την πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης, μπορεί να χαρακτηρίστηκαν επιλαχόντες στη συνέχεια. Αυτό – σύμφωνα με πληροφορίες μας – οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις, παραγωγοί που είχαν κάνει ενστάσεις μετά την προκαταβολή του 70% και δικαιώθηκαν είχαν μεγαλύτερη μοριοδότηση και υποσκέλισαν κάποιους άλλους.

Επειδή ωστόσο, ο αριθμός των παραγωγών που δεν πληρώθηκαν είναι περίπου 10.000 και οι αντιδράσεις αυξάνονται ημέρα με την ημέρα, πηγές μας αναφέρουν, ότι γίνονται προσπάθειες από πλευράς κυβέρνησης να εξευρεθούν επιπλέον χρήματα και δεν είναι απίθανο αν το επόμενο διάστημα ανακοινωθεί και συμπληρωματική πληρωμή όπως έγινε και με την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου.familysupermarket

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης Έτους 2012

O ΟΠΕΚΕΠΕ, σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 321699/5981/21-08-2008 απόφασης, μετά την εξέταση των ενστάσεων προέβη στην έκδοση των καταστάσεων δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων για την Εξισωτική Αποζημίωση 2012 (Μέτρα 211 – 212 του ΠΑΑ 2007-2013).
Οι εν λόγω καταστάσεις των δικαιούχων αναρτήθηκαν στους χώρους ανακοινώσεων στους κατά τόπους Δήμους και Κοινότητες και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διευκρινίζεται ότι η ένταξη και πληρωμή των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης 2012 γίνεται εντός του διαθέσιμου προϋπολογισμού όπως αναφέρθηκε και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο οποίος ανέρχεται στα 130.000.000 ευρώ.
Με βάση τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν από τους δικαιούχους και τα προβλεπόμενα κριτήρια μοριοδότησης που εφαρμόσθηκαν έγινε συγκριτική αξιολόγηση των δικαιούχων για την ένταξή τους εντός του προϋπολογισμού των 130.000.000 €.
Στην συνέχεια έγινε η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής και υποβλήθηκαν ενστάσεις από τους δικαιούχους, με βάση τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν και την εξέταση που έγινε από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για όσες περιπτώσεις ήταν πλήρη έγινε η εκκαθάριση της πληρωμής της 15ης Οκτωβρίου 2013.
Σε αυτή την πληρωμή δεν περιλήφθηκαν όσοι δεν προσκόμισαν πλήρη δικαιολογητικά και όσοι με βάση την μοριοδότηση η σειρά κατάταξής τους είναι μετά την συμπλήρωση των 130.000.000 €.

Αναλυτικότερα στις καταστάσεις πληρωμής περιελήφθησαν για:

  • το Μέτρο 211 - 41.398 Δικαιούχοι, συνολικού ποσού 89.999.172,11€ και
  • το Μέτρο 212 - 22.642 Δικαιούχοι, συνολικού ποσού 39.998.150,88€

Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω πληρωμή εφαρμόστηκαν κρατήσεις για ποινές Πολλαπλής Συμμόρφωσης όλων των ετών καθώς και Αχρεώστητα Εξισωτικής έτους 2011 και δεν επηρεάζονται από το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκοτόπους που εφαρμόζεται για το 2103.

Οργανώσεις κτηνοτρόφων

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτη Πεβερέτο για το θέμα μας ανέφερε: «τα χρήματα που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι είναι σίγουρα λιγότερα από όσα περίμεναν. Από επαφές που έχουμε με στελέχη του ΥπΑΑΤ μας ενημερώνουν καταβάλουν προσπάθειες να βρεθούν επιπλέον χρήματα ώστε και πραγματοποιηθούν και νέες πληρωμές».
Στα προβλήματα της πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Οι κακές πληρωμές ενισχύουν την ανησυχία και τους φόβους μας για κακή πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω του προβλήματος των βοσκοτόπων, τα οποία θα υποστούν κι άλλες περικοπές «σκοπιμότητας» με το τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. «Καταθέτουμε την ανησυχία μας μαζί με την καταγγελία και καλούμε τους κτηνοτρόφους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Το Δ.Σ. της Ένωσης θα συνεδριάσει την Πέμπτη στη Λάρισα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις», αναφέρει η ΠΕΚ.

Ενώσεις και αγρότες

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας – Ιθάκης. «Κατά την εξόφλησή υπάρχει αφομοίωση ποσού της τάξης του 10%, χωρίς αιτιολόγηση, αφενός και αφετέρου κατά την διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων για την πληρωμή της εν λόγω αποζημίωσης πολλοί παραγωγοί δεν πληρώθηκαν με την αιτιολογία ότι είναι επιλαχόντες λόγω κριτηρίου μοριοδότησης. Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι, το συγκεκριμένο μέτρο της μοριοδότησης εφαρμόζεται σήμερα παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διαβιούμε και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές όπως ο Νομός μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕAΣ Κεφαλληνίας – Ιθάκης.
Επίσης, ο ΑγροΤύπος έχει γίνει όλες αυτές τις ημέρες αποδέκτης πλήθους παραπόνων από δεκάδες αναγνώστες του. Κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο μας αναφέρουν από νωρίς το πρωί της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου ότι και σε αυτή την πληρωμή τα χρήματα που βρίσκουν στους λογαριασμούς τους είναι λιγότερα από αυτά που περίμεναν.
Δεκάδες ήταν και τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε από την Θεσσαλονίκη, από όπου μας ανέφεραν ότι κτηνοτρόφοι που είχαν κάνει ενστάσεις και είχαν διορθώσει τα λάθη τους δεν πληρώθηκαν τελικά καθόλου.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Σχόλια - Facebook Comments