ΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ EΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ
Οι πρόσθετες ενισχύσεις σε μικρούς και νέους αγρότες αλλά και απομακρυσμένες περιοχές με τη νέα ΚΑΠ
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) φέρνει τη δυνατότητα στο κράτος μέλος να αποφασίσει να προχωρήσει στην ενίσχυση των αγροτών με μικρό κλήρο, των νέων ηλικιακά αγροτών αλλά και στην αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος των απομακρυσμένων περιοχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ ο αριθμός των μικρών γεωργών στην Ελλάδα προσεγγίζει τις 300-350 χιλιάδες άτομα. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριος Μελάς, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο για την ΚΑΠ και τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής. Όπως υποστήριξε θα δοθούν ως ενίσχυση 1.250 ευρώ (τον πρώτο χρόνο εφαρμογής), ενώ θα ενταχθούν αυτόματα στο καθεστώς αυτό, αφού υπολογιστεί η συνολική αξία των ενισχύσεών τους κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής.
Βέβαια θα μπορούν να απενταχθούν όποτε θέλουν, αν συγχωνευθούν, αν μεγαλώσουν τις καλλιέργειές τους ή τα ζώα τους με αίτησή τους, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να επανενταχθούν.
Πάντως οι γεωργοί που θα συμμετέχουν στο καθεστώς αυτό θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του «πρασινίσματος», όπως και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης. Όπως επισήμανε ο κ. Μελάς αναφέρεται στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όχι την πολλαπλή συμμόρφωση. «Υποχρεούνται να τηρούν τις υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης», τόνισε.
Όσον αφορά στους νέους γεωργούς, δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης σε ποσοστό 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων των ενισχύσεων για μια πενταετία. Το μέτρο αφορά γεωργούς κάτω των 40 ετών ή και 40 ετών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, «η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα να δοθούν κονδύλια σε ποσοστό μέχρι 2% του Εθνικού Φακέλου. Το συμπλήρωμα αυτό θα καλύψει περίπου έκταση 66.000 εκταρίων. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ο μέσος κλήρος της Ελλάδας είναι περίπου 5 εκτάρια, προκύπτει ότι ο αριθμός των νέων γεωργών θα είναι περίπου 13.500 με βάση αυτό το ποσό, που αποτελούν θεωρώ, μια σημαντική μάζα ανανέωσης».
Ακόμη στη νέα ΚΑΠ υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (ορεινές, νησιώτικες κ.α.). Σύμφωνα με τον κ. Μελά, «στόχος της ενίσχυσης είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας κάποιων οριακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, όπως έχουν περιγραφεί και έχουν εισηγηθεί από την ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού με θέμα τη συμπληρωματικότητα των δύο πυλώνων, εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για τη νέα ΚΑΠ». Η ενίσχυση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές και καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 50% στην τελευταία πενταετία.
ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr
Σχόλια - Facebook Comments