....

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

YPAAT

 

Ενημερωτικό YΠΑΑΤ

 

  • Δημιουργείται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, η  επιχειρηματικότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παραγωγών στη δανειοδότηση, με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια. Το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο είναι ύψους 253.000.000 € (115.000.000 € ΠΑΑ 2007-2013/138.000.000€ Τράπεζα Πειραιώς)
  • Εγκρίθηκαν άλλα 717 σχέδια Βελτίωσης προϋπολογισμού 50,9 εκ. για τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα του αγροδιατροφικού τομέα και στην τοπική οικονομία.
  • Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013», ύψους 2.100.000 ευρώ, για την απασχόληση και απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας 445 ανέργων επιστημόνων Πανεπιστημιακής/Τεχνολογικής εκπαίδευσης.
  • Ολοκληρώθηκε το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο, παρουσία του Επίτροπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ε.Ε. κ. Dacian Cioloş, Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε ότι μέσω της νέας ΚΑΠ θα ενισχυθούν οι νέοι αγρότες με προγράμματα στήριξης. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος η επιδότηση για την εγκατάσταση μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 70.000 ευρώ ανά νέο αγρότη, ο οποίος θα έχει για τα πέντε πρώτα χρόνια δραστηριότητάς του μια συμπληρωματική ενίσχυση πέραν αυτών που αφορούν όλους τους υπόλοιπους γεωργούς.  

Επιπλέον το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ θα       «κατευθυνθεί» στην ενίσχυση της εισόδου νέων ανθρώπων στη γεωργία.

  • Δικαίωση της προσπάθειας της χώρας μας στο θέμα της φέτας. Το Υπουργείο υποστηρίζει την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τα δικαιώματα της χώρας μας. Όπως διευκρινίζεται πλέον στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων» και επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας», «στυλ φέτας», «απομίμηση φέτας» και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωργική θέση προέλευσης του προϊόντος.
  • Ολοκληρώσαμε και δημοσιεύσαμε Υπουργική Απόφαση που περιγράφει για πρώτη φορά όλα τα είδη και τις ποικιλίες των ψυχανθών, οσπρίων και κτηνοτροφικών, που μπορούν να καλλιεργηθούν με άριστες αποδόσεις στη χώρα μας, όπως έγινε ήδη για τα οπωροκηπευτικά και ετοιμάζεται αντίστοιχη για τα αρωματικά φαρμακευτικά και αρτυματικά φυτά μας.
  • Συμπράττουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια σε δράσεις ανάδειξης του πρωτογενούς τομέα ανά περιοχή: 1) Σταθμός εκπαίδευσης και έρευνας πάνω στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στο Νέστο Καβάλας, (Σύμπραξη με το Δήμο Νέστου), 2) Πρότυπος σταθμός ορεινής οικονομίας στη Βυτίνα Αρκαδίας (Σύμπραξη με τοπικούς συλλόγους), 3) Θεματικό πάρκο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ελαιοκομικό περιβαλλοντικό πάρκο (σύμπραξη με το Δήμο Μεσσήνης).
  • Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες. Καταβλήθηκε η δεύτερη δόση ύψους περίπου 80 εκατ. €.
  • Καταβολή της β’ δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2012, ύψους περίπου 50 εκατ.€ σε περίπου 65.000 δικαιούχους.

 

Σχόλια - Facebook Comments