....

Κ. ΘΩΜΑΪΔΗΣ: ΑΠΟ ΤΙΣ «ΠΑΡΑΓΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

thomaidis-660x440

 

Κ. Θωμαΐδης στην «Κ»: Υπάρχουν και «φρέσκα… κουλούρια»

 

 

Αποκάλυψε τις ποδοσφαιρικές «παράγκες» και δρομολόγησε τη μεγάλη δικαστική έρευνα για τους στημένους αγώνες. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη, ο οποίος μιλάει στην «Karfitsa» για την κομματική διαπλοκή στο ποδόσφαιρο και την κάθαρση που δεν… έρχεται, σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ και αποκαλύπτει ποιοι υπουργοί κάνουν… πολιτική παρακολουθώντας τις εκπομπές του.

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Από τις «παράγκες» στους στημένους αγώνες. Ποιές είναι οι διαστάσεις του φαινόμενου;

Υπάρχουν πράγματα που φαίνονται και δεν είναι έτσι και υπάρχουν πράγματα που δε φαίνονται και είναι πιο σημαντικά. Για παράδειγμα οι περίφημες νόμιμες υποκλοπές της ΕΥΠ που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αξιολογήθηκαν σωστά και οδήγησαν σε λάθος συμπεράσματα. Είναι προφανές ότι υπάρχει μία αδυναμία της ανάκρισης να βρει που πήγαν τα χρήματα, να υπάρχουν μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο, από την άλλη πλευρά αν γίνει σωστή αξιολόγηση των συνομιλιών μπορεί το δικαστήριο να οδηγηθεί με ασφάλεια σε συμπεράσματα.

Με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί και με τη φυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη, μπορούμε να μιλάμε για κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Όχι βέβαια! Δεν έγιναν όλα από τους Ψωμιάδη, Μπέο , Τσακογιάννη. Υπάρχουν πολλοί συνδετικοί κρίκοι.  Άλλωστε, και η γνώμη της ΟΥΕΦΑ είναι ότι δεν μπορεί να στηθεί παιχνίδι μόνο με αυτούς που πατούν το χορτάρι, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές. Οι παράγοντες είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τις εντολές στους ποδοσφαιριστές να στήσουν ένα παιχνίδι. Κάθαρση ασφαλώς και δεν υπήρχε, στημένα παιχνίδια θα υπάρχουν πάντα, το ζήτημα είναι πως θα περιοριστεί το φαινόμενο.

Πώς κρίνετε την όλη δικαστική διαδικασία;

Η ανάκριση είχε πολλά κενά, καθυστέρησε. Άλλωστε, αυτή είναι και η παθογένεια της ελληνικής Δικαιοσύνης, δεν έχει γρήγορους ρυθμούς. Επίσης άλλαξε τρεις ανακριτές, το οποίο διέσπασε τη διαδικασία και δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, ενώ υπήρχε πρόβλημα και με την εξειδίκευση των ανθρώπων που «έτρεξαν» την υπόθεση. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να  καταλάβει στοιχεία όχι μό-νο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα αλλά και του στοιχηματισμού. Έπρεπε να έχουν μπει δύο η τρεις ειδικοί εφέτες ανακριτές με τη συνδρομή πραγματογνωμόνων ώστε να φτάσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Θα έπρεπε να είναι και άλλοι κατηγορούμενοι για τη υπόθεση των στημένων;

Όπως θα αποδειχτεί από τη διαδικασία και αυτό είναι πεποίθησή μου γιατί γνωρίζω τη δικογραφία, κάποιοι από τους 203 που κατηγορούνται, όχι από τους 111 που είναι στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, δεν θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι. Υπάρχει διαιτητής που δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να εισπράξει την επαγγελματική του αμοιβή,  και βρέθηκε κατηγορούμενος… Αντίθετα υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν πίσω από τη κουρτίνα και δε βγήκαν  στο φως ούτε στο εισαγγελικό πόρισμα.

Στημένα παιχνίδια είχαμε μόνο μέχρι το 2011;

Επειδή κάποιοι λένε ότι τα παιχνίδια στήνονταν το 2011 και ότι αυτά είναι… «μπαγιάτικα κουλούρια», να σας πω και για… «φρέσκα κουλούρια». Υπάρχει αποδεικτικό υλικό για αγώνα της Β Εθνικής, τον Ιούνιο του 2013, όπου οι ποδοσφαιριστές της μία ομάδας έπαιξαν οver τον αγώνα στο στοίχημα. Το over βγήκε και ήδη η Εισαγγελία ερευνά αυτήν την υπόθεση. Η μία η ομάδα είναι της Θεσσαλονίκης.

Οι δημοσιογράφοι έχουν ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς;

Βεβαίως, άλλωστε ευθύνη για την κατάντια της χώρας έχει και η δημοσιογραφία. Μη ξεχνάτε ότι την περίοδο των «παχέων αγελάδων» οι δημοσιογράφοι δεν επιτελούσαν το ρόλο τους που πρέπει να είναι αντιεξουσιαστικός και όχι εξουσιαστικός. Η δημοσιογραφία είναι η τέταρτη εξουσία και νομίζω ότι  τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα υποκατέστησε την πρώτη εξουσία, την πολιτική και αυτό ήταν το μεγάλο λάθος. Ο δημοσιογράφος οφείλει να είναι απέναντι στην εξουσία και όχι μέλος της εξουσίας.

Υπάρχει κομματική διαπλοκή στο ποδόσφαιρο;

Βεβαίως υπάρχει και μάλιστα είναι υπερκομματική! Σε όλα τα επίπεδα από  όλα τα κόμματα και από αυτά που κυβερνούν και από αυτά που δεν κυβερνούν. Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό κοινωνικό κίνημα, «πιάνει» τους πάντες, καταργεί τις  κοινωνικές τάξεις, και αυτό το εκμεταλλεύεται το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό δε φταίει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η διαπλοκή πιστεύω ακράδαντα ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι «μαύρο» χρήμα από παράνομα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο οδεύουν στην πολιτική σκηνή. Υπάρχουν πολιτικοί που εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες, που συνεργάστηκαν με απατεώνες του στοιχήματος. Στην εκπομπή έχουμε αναδείξει και πολιτικές παρεμβάσεις στις επιλογές των διαιτητών για να επηρεαστούν αποτελέσματα και σχέσεις παραγόντων με δημάρχους και βουλευτές στην επαρχία και στήριξη του προεκλογικού τους αγώνα.

Ποιοι υπουργοί κάνουν… πολιτική παρακολουθώντας τις εκπομπές σας;

Ο πρώτος άνθρωπος που μου τηλεφώνησε για να μάθει τι συμβαίνει στο διεφθαρμένο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν το 2001 ο Γιώργος Φλωρίδης, τότε υφυπουργός Αθλητισμού. Βέβαια, το τηλεφώνημα του κ. Φλωρίδη ήταν μία ειρωνεία γιατί την ίδια εποχή η κυβέρνηση Σημίτη είχε κόψει την εκπομπή μου στην ΕΤ3. Ο κ. Φλωρίδης είχε καλές προθέσεις, δεν ξέρω, όμως, αν είχε καλές προθέσεις η κυβέρνηση Σημίτη που συνεργάστηκε με την ποδοσφαιρική διαπλοκή. Και ο κ. Μιχελάκης έχει επικοινωνήσει μαζί μου  για το θέμα με το δήμαρχο Σκύδρας, ο οποίος εμφανίζεται σε ένα βίντεο να μιλάει για μια δωροδοκία 5 εκ. δραχμών. Ο Γιάννης Μιχελάκης είναι συνάδελφος, αντιλαμβάνεται δημοσιογραφικά τα ζητήματα και καλά έκανε και παρενέβη  διότι η καταγγελία ήταν πρωτοφανής.

Το δικαστήριο έκρινε άκυρη την απόλυσή σας και επιστρέψατε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Το δικαστήριο εκτός από άκυρη έκρινε την απόλυση μου δόλια και εκδικητική. Η αλήθεια είναι ότι και εμένα εξέπληξε η απόλυσή μου και μάλιστα μου θυροκολλήθηκε με τρόπο, το λιγότερο που μπορώ να πω, άκομψο. Αυτό που ξέρω είναι ότι η απόλυση έγινε την περίοδο που τα στοιχεία του Δημοτικού Ραδιοφώνου περιλαμβάνονταν στη δικογραφία των στημένων και είχαμε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη τους. Δε μπορώ, όμως, να το τεκμηριώσω.

Ποια είναι πλέον η σχέση σας με τη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ;

Δε νομίζω ότι τυγχάνω της καλύτερης αντιμετώπισης από τη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ, τουλάχιστον, αυτό νιώθω. Μάλλον, κάποιοι στενοχωρήθηκαν για την απόφαση της δικαιοσύνης. Το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον ήξερα ως πρόεδρο του Άρη και ως εξαιρετικό οινοπαραγωγό. Ασφαλώς και ήταν ενήμερος για την απόλυσή μου, άλλωστε εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ. Μάλιστα, είχα την αίσθηση ότι είχαμε και εξαιρετική προσωπική σχέση. Δε μίλησα από τότε μαζί του. Θεωρώ ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

«Λουκέτα» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικοί σταθμοί που υπολειτουργούν. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;

Ευθυνόμαστε και εμείς οι δημοσιογράφοι αλλά, κυρίως, το ίδιον της φυλής μας. Είμαστε λαός της υπερβολής. Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει να έχουμε 15 καθημερινές αθ-λητικές εφημερίδες, όταν στην Ιταλία έχουν 2, στη Γαλλία μία και στην Αγγλία τη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο… καμία! Διογκώσαμε κάτι που δεν έπρεπε να το έχουμε σε τόσο υψηλό ποσοστό. Βέβαια τα πολλά ΜΜΕ είχαν σχέση με τη διαπλοκή, κάνω μια τηλεόραση για να μπορώ να επηρεάζω το πολιτικό σύστημα, τουλάχιστον για αυτό το λόγο γινόταν και γίνεται ακόμα.

Τι θυμάστε πιο έντονα από τη μακρόχρονη πορεία σας στο χώρο;

Δε μπορώ να ξεχάσω, κάτι που μέχρι τότε είχε συμβεί μόνο μόνο στην αμερικανική τηλεόραση. Το 1989 τον πρώτο χρόνο της τηλεοπτικής δικής στην ΕΡΤ3 πέταξαν τα μικρόφωνα και αποχώρησαν από το στούντιο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σαλιαρέλης και ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ, ο αείμνηστος Γιώργος Δέδες. Ήταν οι πρώτες αποχωρήσεις καλεσμένων από την ελληνική τηλεόραση, δεν το είχαμε ξαναδεί . Για μένα η αποχώρηση από μία εκπομπή σημαίνει ότι έχεις αδυναμία στο διάλογο.

ΠΗΓΗ: http://www.karfitsa.gr

Σχόλια - Facebook Comments