15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

H «ΤΖΑΜΑΛΑ» ΞΑΝΑΒΓΗΚΕ ΒΟΛΤΑ! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

TZAMALA_1

 

H «Τζαμάλα» ξαναβγήκε βόλτα! (βίντεο-φωτο)

Του Γιώργου Νικολαϊδη (gnborn2shoot)

Μετά από 45 χρόνια και πάλι. Που; Στους Νέους Επιβάτες του Δ. Θερμαϊκού προχθές (25.10.13), με την πρωτοβουλία και την διοργάνωση του Ιστορικού και Λαογραφικού συλλόγου «ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ».

Ενός συλλόγου που με τα μέλη του και την υποστήριξη των Νεοεπιβατιανών κατοίκων, προσπαθεί να στεγάσει τα κειμήλια των προγόνων τους, μα και να κρατήσει ζωντανή όσο μπορεί τις παραδόσεις του τόπου.

TZAMALA_2

 

Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει ο δραστήριος σύλλογος, ήταν και το έθιμο της «Τζαμάλας» (καμήλας), εθίμου που βλέπουμε και σε άλλους τόπους της Ελλάδας τις μέρες της Αποκριάς.

Στην Ανατολική Θράκη όπου ζούσαν πριν την προσφυγιά οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων, περιέφεραν τέτοιες μέρες την «Τζαμάλα», η οποία έχοντας ρίζες στον «Δούρειο Ίππο», συμβόλιζε την ευχή για το καλό όργωμα, την επιτυχή σπορά στα χωράφια, την γονιμότητα, την βροχή που θα έπεφτε κλπ.

Η συμμετοχή των μελών και παιδιών του συλλόγου ήταν μεγάλη, όπως η χαρά και έκπληξη των άλλων κατοίκων βλέποντας την αναβίωση του εθίμου.

TZAMALA_3

 

Πριν λίγες ημέρες, η εκκλησία του χωριού, της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, έκανε την περιφορά της Εικόνας της και το ίδιο βράδυ στην κεντρική πλατεία του άνω χωριού, είχε γλέντι που διοργάνωσε ο σύλλογος.

Και του χρόνου !

Στιγμιότυπα από τις τρείς εκδηλώσεις δείτε στο σχετικό μας βίντεο.

 

 

{youtube}dwGpN2sL6a8&feature=youtu.be{/youtube}

Σχόλια - Facebook Comments