15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ (PHOTO)

PAPADES_1

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

 

Με εντυπωσιακή συμμετοχή του πιστού λαού τελέσθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας ο Πανηγυρικός Εσπερινός των δύο αγίων προστατών της ακριτικής πόλεως του Ν. Πέλλας.

 

Στην πανήγυρη του Ιερού Ναού, η οποία εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα και συνδέει την εκκλησιαστική με την εθνική εορτή επι τη απελευθερώσει της πόλεως (4.11.1912), μετείχαν οι Σεβ.

Μητροπολίται Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλος και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Επίσης μετείχε μεγάλος αριθμός κληρικών από όλη την Μητροπολιτική επαρχία.

 

PAPADES_2

 

Κατά τον εφετινό εορτασμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος μετέφερε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών την Τιμία Κάρα του εορταζομένου Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου από την Ιερά Μονή του οσίου Λουκά Στειρίου Βοιωτίας.

 

Η υποδοχή του ιερού λειψάνου πραγματοποιήθηκε στις 17.20 στην είσοδο του Ιερού Ναού ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

 

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ αναφέρθηκε με συντομία στην τοπική θρησκευτική και εθνική εορτή και ευχαρίστησε θερμά του δύο προσκεκλημένους ιεράρχες.

 

PAPADES_3

 

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κήρυξε τον θείο λόγο. Αναφέρθηκε στους εορτάζοντες αγίους σημειώνοντας ότι και οι δύο υπήρξαν μάρτυρες. Μάρτυς αίματος ο άγιος Νίκανδρος ως ιερομάρτυς, και μάρτυς της συνειδήσεως ο όσιος Ιωαννίκιος ως ασκητής. Είχαν επίσης το ίδιο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Ήταν μέτοχοι της ελευθερίας της δόξης των τέκνων του Θεού αφού με το μαρτύριο ο πρώτος και με την άσκηση ο δεύτερος απέδειξαν ότι ήταν ελεύθεροι από τα πάθη και τα θέλγητρα του κόσμου που υποδουλώνουν τον άνθρωπο. Προσέθεσε επίσης ότι οι δύο εορτές, των αγίων και της απελευθερώσεως της πόλης, έχουν κύριο άξονα την έννοια της ελευθερίας και ότι για τους ορθοδόξους Έλληνες ο ελεύθερος άνθρωπος είναι και ευσεβής όπως και ο ευσεβής είναι ελεύθερος. Τέλος τόνισε ότι σήμερα δοκιμάζεται πάνω από όλα η ορθόδοξη πίστη και το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γι᾿ αυτές τις αξίες θυσίαζαν τη ζωή τους. Ευχήθηκε δε «να θυμόμαστε αυτές τις αλήθειες, ώστε να βοηθηθούμε σε μία βαθύτερη αυτοκριτική όλοι μας, για να φανούμε άξιοι της ελευθερίας και των ιερών παραδόσεων του γένους μας.»

 

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία στους δρόμους της πόλεως, στην οποία συμμετείχε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πιστών καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των φορέων.

Σχόλια - Facebook Comments