....

5 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

PROTOVOULIA_5Λύσεις στα προβλήματα των πόλεων, φιλοδοξεί να παρουσιάσει η «Πρωτοβουλία των 5» δημάρχων

 

Τη βούλησή τους να εργαστούν για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής κατεύθυνσης και πολιτικών που θα προτείνουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα των πόλεων και των πολιτών, εξέφρασαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ.Καμίνης, Θεσσαλονίκης Ι.Μπουτάρης, Πατρέων Γ.Δημαράς, Ιωαννιτών Φ.Φίλιος και Βόλου Π.Σκοτινιώτης, στην πρώτη δημόσια παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας των 5» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βόλο με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική πολιτική».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, οι 5 δήμαρχοι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι συνεργάτες τους παρουσίασαν τις πολιτικές των Δήμων τους στον κοινωνικό τομέα και παραδείγματα καλών πρακτικών, κατέγραψαν τα προβλήματα και αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής προστασίας υπέρ των αδύναμων πολιτών. Επίσης, έδωσαν το στίγμα της παρουσίας τους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ρόλου που επιθυμούν να παίξει η «Πρωτοβουλία των 5», επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και αντιμάχεται την αντιμεταρρύθμιση, τη συντήρηση, την ακινησία και την πόλωση.

«Η «Πρωτοβουλία των 5» είναι μια πολιτική παρέμβαση με στόχο η τοπική αυτοδιοίκηση να βρει το λόγο της ύπαρξής της, δηλαδή να γίνει και τοπική και αυτοδιοίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του ομιλία ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση μεταχειρίζεται την τοπική αυτοδιοίκηση σαν μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Εμείς, αντίθετα, θεωρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της λύσης του και αιχμή της ανασυγκρότησης της χώρας».

Ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η πρωτοβουλία των 5» σηματοδοτεί μεν ένα πεδίο αυτοδιοικητικής και κοινωνικής συναντίληψης, δεν αποσκοπεί όμως στη συγκρότηση παράταξης, δεν αντιπαρατίθεται αλλά αντίθετα στηρίζει την ΚΕΔΕ, δεν επιδιώκει την εμπλοκή των δημάρχων που τη συγκροτούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν υπηρετεί προσωπικούς στόχους. Είναι, δε, μια πρωτοβουλία που δεν πηγάζει από κάποια φωτισμένη ελίτ, αλλά από δημάρχους που ζουν την πόλη τους και βιώνουν τη βασανιστική καθημερινότητα των συμπολιτών τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής, μίλησε για την ανάγκη ριζικού επαναπροσδιορισμού των κατευθύνσεων της κοινωνικής προστασίας, με την αναζήτηση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής πολιτικής, βασικό στοιχείο της οποίας θα αποτελεί η ανακατανομή ρόλων, αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ του κεντρικού κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί σθεναρά από την Πολιτεία ένα ελάχιστο “κοινωνικό δίκτυο ασφάλειας”. Διεκδικεί, ταυτόχρονα, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλειά της προκειμένου, εκτός των άλλων υπηρεσιών, να είναι σε θέση να παρέχει κοινωνική προστασία στους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη, εξασφαλίζοντας μια ζωή με αξιοπρέπεια και μακριά από τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού», σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Γιώργος Καμίνης τόνισε  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στην κρίση οφείλει να  απαντήσει με νέα εργαλεία, νέες ιδέες και νέες δράσεις , θέτοντας σε νέες βάσεις τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής ευθύνης. Και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μπροστά στις νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού.
«Γιατί εμείς; Γιατί εμείς μπορούμε να καλύψουμε τις ελλείψεις της κεντρικής κοινωνικής πολιτικής; Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποι της κατά γενική ομολογία σταθήκαμε όρθιοι και στεκόμαστε όρθιοι με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κρίση», δήλωσε.

«Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να θεσπίσουμε δίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ανέχειας. Δε φτάνει το ότι έχουμε αυξήσει τους προϋπολογισμούς μας για τις κοινωνικές παροχές (αναπόφευκτα αυτό γίνεται μέσα στα όρια της οικονομικής συγκυρίας και των περιορισμών που θέτει). Δε φτάνει η χρηματοδότηση που πετυχαίνουμε σε συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα ή μέσω των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικότερα μεταξύ μας ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες έχουμε», τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι.Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Γ.Δημαράς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση για την κοινωνική πολιτική διεξάγεται στην κεντρική πολιτική σκηνή κατά τρόπο συνολικό και άρα γενικό και πολλές φορές απλουστευτικό, για να προσθέσει ότι μια τέτοια συζήτηση έχει ως προαπαιτούμενο να διερευνώνται οι ειδικές διοικητικές-οργανωτικές δομές, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες κάθε επιμέρους τομέα αλλά και χωρικής ενότητας. Γι’ αυτό και ο ρόλος των Δήμων στην συζήτηση για τις αναγκαίες οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών δομών είναι καθοριστικός».
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φ.Φίλιος αναφέρθηκε στις δομές κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης που λειτουργούν στο Δήμο, όπως και στα αποτελέσματα έρευνας για το προφίλ των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, καταλήγοντας ότι στόχος της κοινής στρατηγικής θα πρέπει να είναι η παροχή ποιοτικά αρτιότερων υπηρεσιών, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια του πολίτη, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε η εμπειρία του κάθε Δήμου χωριστά από ειδικούς εισηγητές και συγκεκριμένα την κ.Οριάννα Αντωναροπούλου, υπεύθυνη του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Δήμου Αθηναίων, την κ.Καλυψώ Γούλα, Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, την Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη, Αντιδήμαρχο Πατρέων, τον κ.Φίλιππο Τσουμάνη, Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων και τον κ.Απόστολο Παντσά, Αντιδήμαρχο Βόλου.

Η πρώτη θεματική παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας των 5» θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, με τη λειτουργία ομάδας εργασίας όπου με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων θα διατυπωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες, για την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Οι προτάσεις αυτές θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου των 5 Δημάρχων την ίδια μέρα στις 12.00, στο Δημαρχείο του Βόλου.

 

ΠΗΓΗ://www.airetos.gr

 

Σχόλια - Facebook Comments