WWW.TASTV.GR

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ «Η ΚΑΠ ΜΕΤΑ ΤΟ 2014» (VIDEO – PHOTO)

HMERIDA_TZAKRHS_2Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών Ημερίδα με θέμα «Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας Θ. Τζάκρη σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα εξής:

  • «Θέσεις και προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: Σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων» από τον κ. Γιάννη Κολυβά, Προϊστάμενο Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • «Νέα ΚΑΠ 2014-2020: Κλειδί για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας» από τον κ. Κώστα Σκιαδά, Αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • «Προτεραιότητες πολιτικής για την Αγροτική Ανάπτυξη» από τον κ. Μιχάλη Σμύρη, Προϊστάμενο ΥΟΠΑ της ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • «Η αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2014. Συλλογικές δράσεις - Διεπαγγελματικές συμφωνίες» από τον κ. Ντίνο Μπλιάτσιο, Γεωπόνο, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο της «Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρ. Στάμκος, ο πρώην βουλευτής κ. Μ. Γαϊτανίδης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ν. Παπανικολάου, δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ κκ. Λ. Γίτσας και Δ. Φόλιος, στελέχη της ΕΑΣ Γιαννιτσών και Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης κ.α.

Η κ. Τζάκρη στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας ανέφερε τα εξής:

HMERIDA_TZAKRHS_1«Αγαπητοί φίλοι,

μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία συνεχίζει να συνιστά την πλέον ολοκληρωμένη κοινή πολιτική της Ε.Ε. Αν κι έχει υποστεί κρίσιμες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, διατηρεί πάντα τη βασική αποστολή της, που συνίσταται στην εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου διαβίωσης για τους Ευρωπαίους αγρότες, ικανοποιώντας παράλληλα τις καταναλωτικές ανάγκες με ποιοτικά τρόφιμα.

Η μεγάλη σημασία της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και δραστηριοποιούνται στον τομέα 15 εκατομμύρια επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 46 εκατομμύρια ανθρώπους!

Ωστόσο, την ίδια ώρα, παρατηρείται μια ανησυχητική γήρανση του ευρωπαϊκού αγροτικού πληθυσμού, καθώς ποσοστό 30%, ή 4,5 εκατομμύρια αγροτών σε σύνολο 13,7 εκατομμυρίων, είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ μόλις το 6% των παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών. Αυτήν ακριβώς την αρνητική πραγματικότητα έρχεται να αντιμετωπίσει η νέα ΚΑΠ.

familysupermarketΔεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, που θα αναλυθούν στη συνέχεια από τους εκλεκτούς ομιλητές μας, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι:

Η έγκριση των τεσσάρων βασικών κανονισμών της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, που είναι:

- οι άμεσες ενισχύσεις,

- η αγροτική ανάπτυξη,

- η ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς των αγροτικών προϊόντων και

- ο οριζόντιος κανονισμός,

θα συμβεί το πιθανότερο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας στις 16-17 Δεκεμβρίου, οπότε και τα κείμενα θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις γλώσσες.

Η Ελλάδα για τη νέα περίοδο 2014-2020 πρόκειται να εισπράξει κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 18,8 δισ. €, εκ των οποίων τα 15 δισ. € αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις και τα 3,74 δισ. € σε αναπτυξιακά έργα για την ύπαιθρο.

Η νέα ΚΑΠ φέρνει αλλαγές τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο.

Η κύρια μεταρρύθμιση που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της Ε.Ε. έχει να κάνει με την καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».

Οι επιδοτήσεις δεν θα δίνονται πια σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές του κάθε γεωργού, αλλά με βάση διοικητικά ή γεωργικά κριτήρια, ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες του παρελθόντος.

Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να επικοινωνηθούν σωστά και μεγάλης σημασίας αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και αφορούν τις περιφέρειες της χώρας, την κατανομή των ενισχύσεων, την ανάγκη συνεργιών για την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων τόσο του Πυλώνα Ι, όσο και του Πυλώνα ΙΙ.

Οι εθνικές αποφάσεις για τον τρόπο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν, με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και με κριτήρια που δεν θα άπτονται τοπικών, προσωπικών και συντεχνιακών αιτημάτων.

Εάν πραγματικά θέλουμε ως χώρα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα ΚΑΠ, οι εθνικές αποφάσεις θα αποτελέσουν καθοριστικό στοιχείο για την εφαρμογή της. Θα πρέπει να πρυτανεύσουν αναπτυξιακά κριτήρια στην κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων και στόχευση σε προϊόντα που έχουν παραγωγικά, εμπορικά και εξαγωγικά πλεονεκτήματα.

Και τώρα θα δώσω το λόγο στους καλεσμένους μας, οι οποίοι ως πιο ειδικοί θα σας παρουσιάσουν τη νέα ΚΑΠ με λεπτομέρειες. Επίσης στο τέλος της ημερίδας θα είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.

Ευχαριστώ».

Θα παρακολουθήσετε 2 video:

Το 1ο με δηλώσεις της κ. Τζάκρη

Το 2ο Συνέντευξη του κ. Σκιαδά Κω/νινου αντιπροέδρου ΠΑΣΕΓΕΣ

 

 {youtube}9_C59lpRoVI&feature=youtu.be{/youtube}

{youtube}BTDxdlgiuyw&feature=youtu.be{/youtube}

Σχόλια - Facebook Comments