......

ΣΕΒΕ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

SEBEΣΕΒΕ: Η Ελληνική Προεδρία να ενισχύσει την εθνική εξωστρέφεια

 Οι εξαγωγείς της βόρειας Ελλάδας υποστηρίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., για να ενισχυθεί η εθνική εξωστρέφεια. Την άποψη αυτή, την εξέφρασαν με εκτενή ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος μέσω της οποίας διατυπώνουν προτάσεις, απόψεις και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα σημεία-παρεμβάσεις.
Αναλυτικότερα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, προτείνει τα έργα – γέφυρες του ΕΣΠΑ καθώς επίσης το ΣΕΣ 2014-2020 και το Horizon 2020, να κατευθυνθούν προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα θα πραγματοποιήσουν προσλήψεις για να αναπτυχθεί η οικονομία και να τονωθεί η απασχόληση.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒΕ: «Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο είναι σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη είναι αναγκαία η σταθεροποίηση της εικόνας της χώρας, καθώς και η διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής. Δηλαδή να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε ως Έλληνες, με ένα κοινό όραμα και στόχο την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, την αύξηση της απασχόλησης και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, με την αναγέννηση της οικονομίας εκ των έσω. Θα πρέπει κυρίως να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον υγιή παραγωγικό και εξωστρεφή τομέα και αυτοί οι πυλώνες να αποτελέσουν την εκκίνηση ενός νέου ενάρετου αναπτυξιακού κύκλου, με την παραγωγή και εξαγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Ευκαιρία για τη χώρα μας είναι να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε».
BROUKLHS_2 Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει το αίτημά του παραθέτοντας στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές, επεξεργασμένα από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν αύξηση κατά 5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν πτώση κατά 2,2%. Μείωση για το ίδιο διάστημα κατέγραψαν οι ελληνικές εισαγωγές (συμπ. πετρελαιοειδών) κατά 3,5%, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 13,6%.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το διάστημα Ιανουάριος -Σεπτέμβριος 2013 κατέγραψε μείωση κατά 6,1% σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το ίδιο διάστημα υπολογίζονται σε 15,1%.

 

ΠΗΓΗ: http://newsville.be/

Σχόλια - Facebook Comments