....

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ

isxyroteros-yperypologisthsΣτην Κίνα ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής

Tianhe-2: Ο υπερυπολογιστής που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στην άτυπη μάχη των ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο

Ο υπερυπολογιστής Tianhe-2 του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας ανακηρύχθηκε πρωταθλητής με σταθερή ταχύτητα 33,86 petaflop/s, ή 33,86 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο!

Στη δεύτερη θέση πέφτει το σύστημα Titan της αμερικανικής Cray (17,59 petaflops), ενώ την τρίτη καταλαμβάνει το Sequoia της IBM (17,17 petaflops) και την τέταρτη το K-Computer της Fujitsu (10,51 petaflops).

MIKRH_CHINAΟ Tianhe-2, διάδοχος του Tianhe-1A που παρέμενε στην κορυφή της λίστας μέχρι τον Ιούνιο του 2011, βασίζεται σε επεξεργαστές Ivy Bridge και Xenon Phi της Intel με συνολικά 3,12 εκατομμύρια πυρήνες επεξεργασίας.

Χρησιμοποιεί το κινεζικό λειτουργικό σύστημα Kylin, το οποίο βασίστηκε στο Linux και σχεδιάστηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας για κρίσιμες εφαρμογές.

Έχει εγκατεστημένους 32.000 Intel Xeon επεξεργαστές, 48.000 Xeon Phi συνεπεξεργαστές και 1 petabyte μνήμης. Τρέχει Kylin Linux το οποίο αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο και σε πλήρη λειτουργίας καταναλώνει 17,8 megawatts ισχύος.

Η υπολογιστική ικανότητα του Tianhe-2 είναι διπλάσια από αυτή του δεύτερου ισχυρότερου supercomputer στον κόσμο, του Titan.

Ο Tianhe-2 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του από κινέζους μηχανικούς οι οποίοι πρόσθεσαν τους επεξεργαστές για τη λειτουργία του, κάτι που σημαίνει πως στο μέλλον αναμένουμε ακόμη περισσότερους υπερυπολογιστές να βρεθούν στην Κίνα, αφού έχουν την τεχνογνωσία.

 

ΠΗΓΗ: http://www.apocalypsejohn.com

Σχόλια - Facebook Comments