....

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ»

Kratsa-660x511«Τα χρήματα της Τρόικας δεν προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό»

 

Για το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, την ώρα που στην Ελλάδα πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα μιλά στο karfitsa.gr η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρόδη Κράτσα.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Πως διαμορφώνεται το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα με αφορμή τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την Τρόικα;

Περιμένουν όλοι και εδώ  πώς θα καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα. Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε τις πραγματικές διαστάσεις και προκλήσεις, ότι δηλαδή θέλει ενίσχυση το πρόγραμμα της εφαρμογής με μέτρα αναπτυξιακά. Είναι ανάσα. Μπορούμε να ανασάνουμε μόνοι μας με αυτή τη φορολογία και να αφήσουμε τα κενά;

SPEEDEXΈχει γίνει κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά των Ελλήνων ευρωβουλευτών σε ότι αφορά όλο αυτό το δημοσιονομικό πακέτο και την κρίση που βιώνει η χώρα μας; Έχετε κάνει κάποιες παρεμβάσεις ομαδικά είτε ατομικά;

Φυσικά όλη μέρα έχουμε την ευκαιρία. Ο καθένας στην επιτροπή του. Εμείς έχουμε πολλές ευκαιρίες. Αλλά κοιτάξτε θέλω να σας πω κάτι για να το καταλάβετε και εσείς. Τα χρήματα τα οποία χειρίζεται η Τρόικα δεν είναι χρήματα του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι δάνεια των κρατών-μελών.

Αυτό το γνωρίζω.

Ναι αλλά αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν περνάει ο έλεγχος από εμάς. Από εμάς περνάει μόνο η πολιτική  παρέμβαση. Από εμάς περνάει ότι έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, της ΕΕ όχι των κρατών-μελών. Για το ΕΣΠΑ, για την αγροτική πολιτική, για τις κοινοτικές πρωτοβουλίες, όλα αυτά κάνουμε έλεγχο εμείς. και βάζουμε τα ποσά. Αυτά τα χρήματα είναι δάνεια από τα κράτη μέλη και ελέγχονται από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν είναι αρμοδιότητα δικιά μας αλλά των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών, διότι είναι διμερή δάνεια. Δεν είναι του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Εμείς κάνουμε παρέμβαση πολιτική, π.χ. και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον κ. Τρισέ. Στο πλαίσιο  του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να σας πω τις δικές μου ερωτήσεις που έχω εγώ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο- επερωτήσεις που λέμε στην Ελλάδα. Είναι πολλές για διάφορα θέματα. Επίσης σας λέω: Όταν χτίσαμε από  την αρχή το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης όπου βάλαμε τις ποινές στις χώρες που δεν συμμορφώνονται, κκεί βαρύναμε, και τις  προειδοποιητικές 2-3 περιόδους προσαρμογής, εκεί βαρύναμε ως νομοθέτες .

Τι εννοείται βαρύνατε;

Βαρύναμε με τις τροπολογίες μας που τις αλλάζουμε  για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Να σας αναφέρω κάτι άλλο. Πολύ επίκαιρο.Προ ολίγου, για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε το θέμα της αιρεσιμότητας. Δηλαδή μια χώρα που θα έχει δημοσιονομικά προβλήματα και ανισορροπίες, δηλαδή δεν θα έχει το ανεκτό επίπεδο του χρέους και του ελλείμματος -θα της κόβονται κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Άρα δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου αισιόδοξοι στην χώρα;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις και την αιρεσιμότητα την απαλύναμε πολύ. Η έννοια  της αιρεσιμότητας μπήκε πια μέσα στο ΕΣΠΑ αλλά λόγω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως νομοθέτη- εγώ είμαι στην αρμόδια Επιτροπή και από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Σταυρακάκης-  βαρύναμε πολύ και έχει απαλυνθεί σε πολλά, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη το ποσοστό της ανεργίας. Να υπάρχει δηλαδή προειδοποίηση και να συμμορφώνεται η χώρα.

Απαλύναμε πολλά με το βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Ελλάδα πολύ άμεσα δεν την αφορά γιατί η Ελλάδα είναι σε επιτήρηση.

Μου είπατε ότι ο δικός σας ο ρόλος σχετίζεται περισσότερο με θέματα ΕΣΠΑ. Εσείς οι Έλληνες ευρωβουλευτές πιέσατε για να πάρουμε περισσότερα κονδύλια; Για να έρθει και η ανάπτυξη στη χώρα μας;

Φυσικά, Αλίμονο! Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο για ένα βουλευτή. Είναι πρώτος στόχος για όλους τους βουλευτές. Είναι και αστείο να το ρωτάμε.

Και πόσα τελικά περισσότερα πήραμε από αυτά που υπολόγιζαν να μας δώσουν;

Σε πολλούς τομείς, δεν είναι μόνο το πακέτο, το σύνολο για το πακέτο. Είναι ένα σύνολο που το διαπραγματεύεται όλο το Κοινοβούλιο με τις κυβερνήσεις. Βοηθήσαμε τις περιοχές με πίεση δική μας και άλλων χωρών που τους αφορά. Όταν δεν κάνεις συμμαχίες μόνοι μας δεν μπορούμε να χτυπιόμαστε. Τι ψήφους θα μαζέψουμε; 22 ψήφους οι Έλληνες ευρωβουλευτές; Εγώ όλη μέρα μπορώ να κάνω την τρελή, να καταθέτω τροπολογίες  για να στέλνω δελτίο τύπου και να λέτε τι καλή που είναι για την χώρα μας η κα. Κράτσα. Το ζήτημα είναι όλη η προσπάθειά μας να μεταφραστεί σε ψήφους και συμμαχίες. Το βασικό είναι να πετύχουμε συμμαχίες.

 

ΠΗΓΗ: http://www.karfitsa.gr/

Σχόλια - Facebook Comments