....

ΆΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

AUDIOphotoΤο νέο πρόγραμμα θεωρείται ευκαιρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε να συμβάλουν στην κοινωνία.

 

 

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα προσλάβει 300 άτομα με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο νέου προγράμματος για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών εργασίας για όλους τους πολίτες.

Το πολυεθνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει άτομα με εξασθενημένη όραση και ακοή, άτομα με γλωσσικές δυσκολίες και άτομα με σωματικές αναπηρίες και δυσκολίες εκμάθησης.

Ο Ντίμε Σπάσοφ, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ανέφερε ότι μία ειδική επιτροπή θα εξετάζει τους αιτούντες βάσει του μισθού που επιδιώκουν, τα χρόνια ανεργίας, το οικιακό εισόδημα και τον αριθμό ατόμων στην οικογένεια με ειδικές ανάγκες.

koukos2"Η κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να είναι ιδανική, ωστόσο, ως κυβέρνηση, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες", δήλωσε ο Σπάσοφ στους SETimes. "Θα το αναφέρουμε αυτό στην επικοινωνία με άλλους θεσμούς, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερα οφέλη στα άτομα αυτά. Με τα εμπορικά επιμελητήρια συζητάμε ειδικό κονδύλι το οποίο θα χρησιμοποιείται για να βοηθάει και να στηρίζει τα άτομα με διάφορες ειδικές ανάγκες".

Ο Βένκο Γκολαμπόσκι, πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας από την Οχρίδα, ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι περισσότερα από 20 χρόνια, ανέφερε πως το πρόγραμμα αποτελεί πραγματική ευκαιρία.

"Αυτό που γίνεται από την κυβέρνηση είναι θετικό για τα άτομα αυτά", δήλωσε ο Γκολαμπόσκι στους SETimes. "Με τον τρόπο αυτό, πολλοί από μας θα λύσουμε τα υπαρξιακά προβλήματά μας και το κράτος θα δείξει ότι νοιάζεται για μας. Και θα νιώσουμε ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο περιθώριο της κοινωνίας".

Η Σλάβιτσα Στεφανόβσκα, γραμματέας της Ένωσης Κωφών στην Οχρίδα, επικρότησε την κίνηση, ενώ ανέφερε πως για πρώτη φορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στη δημόσια διοίκηση. Ανέφερε πως προτεραιότητα της επόμενης περιόδου είναι να εργαστεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα για κωφούς, καθώς ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός αυτών ολοκληρώνει μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

"Οι κωφοί πλέον μεγαλώνουν διαφορετικά, και βλέπουν το μέλλον τους διαφορετικά, καθώς είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν σε κρατικούς θεσμούς", δήλωσε η Στεφανόβσκα στουςSETimes. "Αυτό το έτος έχουμε έξι μαθητές και ελπίζουμε πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο μέλλον. Αυτό θα αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο ώστε να ζητήσουμε απασχόληση από την κυβέρνηση".

Πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα τέτοιο πρόγραμμα σε άλλες χώρες της περιοχής; Πείτε μας τις σκέψεις σας πιο κάτω.

ΠΗΓΗ: http://www.setimes.com/

Σχόλια - Facebook Comments