....

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ 4-1-2014

MARATHONIOS_PARAMY_1MARATHONIOS_PARAMY_2MARATHONIOS_PARAMY_3

 

 

 

 

 

 

Με προτροπή κι ενθάρρυνση από την Βούλα Αργυράκη ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, η Oμάδα Γυναικών Γιαννιτσών της Ο.Γ.Ε. και ο Σύλλογος "Οι τραγουδάνοι του Πόντου" αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν  Μαραθώνιο Παραμυθιού στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού που λειτουρ-γεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας. Η προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία και αυτό το επιβεβαίωσαν τα  πιτσιρίκια, καθώς με βλέμμα που αστράφτει παρακολουθούσαν τις εξιστορήσεις.
Οι αφηγήτριες, δεν είναι τυχαίο που ήταν όλες Γυναίκες, άφησαν η καθεμιά το στίγμα της. Έπιασαν από το χέρι τη σκέψη των παιδιών και τα ταξίδεψαν στις σελίδες της Φαντασίας. Παρόλη την άνεση που έχει η Γυναίκα στο να αφηγείται παραμυθικές ιστορίες στα παιδιά, οι περισσότερες είχαμε την αγωνία της εξιστόρησης. Κατάφεραν με την παρόρμησή τους να παρασύρουν τα παιδιά μέσα στα δρώμενα των παραμυθιών τους, με βιωματική συμμετοχή και να κρατήσουν αμείωτο και το ενδιαφέρον των γονιών, που ήταν στο χώρο.
Στο Πολύκεντρο Γιαννιτσών συνεργαστήκαμε με τα κορίτσια από τα "Ανεμοσκορπίσματα", καθώς και με την Νικολέτα Σίσκου, που ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τα πρόσωπα των παιδιών, να φτιάξουν δημιουρ-γίες με μπαλόνια και προσέφεραν υλικά, ώστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν αποσπάσματα από τα παραμύ-θια που ακούστηκαν ή και στιγμιότυπα Ζωής.
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Μαραθώνιου Παραμυθιού, ξεκινώντας από τις Γυναίκες, που αποδέχθηκαν την πρόταση για αφήγηση:
Μόιρα Τριανταφύλλου, Μαρία Κιουπκιολή, Παπαδοπούλου Μαρία,  Θεοδωρίδου Δέσποινα, Γιάννα Πιτιακούδη, Παυλίδου Κάκια, Ηρωϊδου Μαρία, Κελαηδινή Παρασκευοπούλου, Παπαδοπούλου Ελένη, Βούλα Αργυράκη, Τοπάζη Στέλλα, Τασούλα Αμοιρίδου, Κική Δημητριάδου, Αριστέα Χατζηβασιλειάδου, Καίτη Χατζηβασιλειάδου, Ολυμπία Παπαδοπούλου, Σπυριδοπούλου Δέσποινα, Μιχαέλα Φελαρόγιου, Ειρήνη Πολατίδου, Αγγέλα Ευσταθιάδου, Γεωργία Κωστάκη, Μικροπούλου Γιούλη, Τερψιχόρη Σαββαΐδου, Μάρθα Ιορδανίδου, Σοφία Τερζοπούλου, Ξανθίππη Κουτούφη, Αγγελική Σιδηροπούλου. Επίσης την Μαργαρίτα Παλαιολόγου και τον Δημήτρη Μουρτζίλα, που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο Παραμυθιού αποστέλλοντας παραμύθια τους, τα οποία και διαβάστηκαν.

BROUKLHS_2 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους πιτσιρικάδες που με την παρουσία τους εμπλούτισαν το δρώμενο, μα και το ίδιο το παραμύθι και τους γονείς, που σίγουρα έκλεψαν μαγεία από τις αφηγήσεις ώστε να τις  συνεχίσουν στο σπίτι, με διάθεση να ενδυναμώσουμε την Πίστη του Παιδιού στο Αδύνατο και να ενισχύσουμε τη Φαντασία της Υλοποίησης. Σ' αυτά τα δύο χαρακτηριστικά βασίζει ο σύγχρονος κόσμος την Αλλαγή του. Εμείς μείναμε με τα παραμύθια. Ο κόσμος που παραδίδουμε στα Παιδιά μας έχει πολύ γκρίζο. Ας τους μάθουμε τουλάχιστον να δημιουργούν χρώματα, να αγωνίζονται με πυγμή να νικήσουν τους σύγχρονους δράκους που θέλουν το Παιδί υπάκουο ανθρωπάκι, καλό εργάτη και παθητικό δέκτη.
Το παραμύθι έχει τη δύναμη να μιλήσει στα Παιδιά και για τις πιο σκληρές πραγματικότητες, ακόμη και για το πώς αυτές θα ανατραπούν.
Τώρα ο Λόγος, από τον απόηχο των Αφηγήσεων, περνά στα Παιδιά, με την πεποίθηση πως όταν Αυτά αναλάβουν τα ηνία τούτου του κόσμου θα τον διαμορφώσουν καλύτερο απ' ότι καταφέραμε εμείς...

Σχόλια - Facebook Comments