......

ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ 1,5 ΔΙΣ. ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ «ΦΩΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ το ύψος των επενδύσεων, που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από δεδομένα της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ).

Από τον Ιούλιο του 2012, οπότε το ΥΜΑΘ ανέλαβε εκ νέου την αρμοδιότητα υποδοχής και αξιολόγησης των φακέλων ένταξης επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, μέχρι και το τέλος του 2013, υποβλήθηκαν 278 επενδυτικές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

familyΣτα επενδυτικά αυτά σχέδια περιλαμβάνονται προτάσεις εταιρειών, που προέρχονται από διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, αλλά και από τον τουρισμό, πληροφορική, ενέργεια κ.τ.λ.

Ορισμένα από τα επενδυτικά σχέδια στη Βόρεια Ελλάδα (που είτε έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό, είτε όχι), τα οποία ανακοινώθηκαν και κάποια ήδη υλοποιούνται είναι τα ακόλουθα:

SUNLIGHT
Η «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ» προχώρησε σε μια νέα μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της πιο σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης Συσσωρευτών Μολύβδου της Ευρώπης, στην Ελλάδα. Η καινούργια εργοστασιακή μονάδα βρίσκεται σε συνολική έκταση 42 στρεμμάτων, στην περιοχή της Κομοτηνής (ΒΙΠΕ Κομοτηνής) και αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο τοπικά, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η μονάδα λειτουργεί με βάση την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην Ευρώπη, ενώ δημιουργήθηκαν και 50 άμεσες θέσεις εργασίας.

Σταθμός LNG
Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται πως η ΔΕΠΑ θα καταλήξει στην επιλογή της καταλληλότερης τοποθεσίας, στην περιοχή της Καβάλας, όπου θα υλοποιήσει επένδυση για την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται ότι θα έχουν προετοιμαστεί τα πρώτα μελετητικά δεδομένα (προκαταρκτική μελέτη ασφάλειας) και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει γνωστή και η τοποθεσία για την κατασκευή του σταθμού.

Μία ανάλογη πλωτή μονάδα αεριοποίησης στα ανοιχτά της Καβάλας, με δυναμικότητα περίπου 175.000 κ.μ. LNG, απαιτεί επένδυση της τάξης των 500-600 εκατ. δολαρίων.

ENERGEAN OIL & GAS
Νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. δολαρίων υλοποιεί σταδιακά στον κόλπο της Καβάλας η εταιρεία εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά σε τέσσερις νέες γεωτρήσεις και στην κατασκευή μίας καινούργιας πλατφόρμας, συνδεδεμένης με αυτή του Πρίνου. Η εκτιμώμενη αρχική παραγωγή ανέρχεται στα 3.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, ενώ τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια.

MED SEA HEALTH & MARE VILLAGE AE
Η συγκεκριμένη επένδυση στον τουριστικό κλάδο είναι κόστους 150 εκατ. ευρώ και υλοποιείται στην περιοχή Κάνιστρο, στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Αφορά σ' ένα υψηλών προδιαγραφών τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, που θα απαρτίζεται από ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών με υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μία μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε συνολική έκταση 330 στρεμμάτων. Ο στόχος είναι το σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015, ενώ είναι επένδυση ρωσικών κεφαλαίων.

ΠΑΛΙΟΥΡΙ
Το ΤΑΙΠΕΔ πώλησε, έπειτα από διαγωνισμό, προνομιακό παραθαλάσσιο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 322 στρεμμάτων, στο Παλιούρι Χαλκιδικής, στον ομογενή επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη. Το ακίνητο αγοράστηκε από τον τελευταίο έναντι 14 εκατ. ευρώ και η εταιρεία του, Donskoy Tabak, θα επενδύσει επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Το συγκεκριμένο ακίνητο, επίσης στη Χαλκιδική, έχει συνολική επιφάνεια 261.000 τετραγωνικά μέτρα (με παραλία 2 χιλιομέτρων), εκ των οποίων η εκμεταλλεύσιμη περιοχή φτάνει τα 200.000 τ.μ.. Κατακυρώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 9,61 εκατ. ευρώ στους κ.κ. Γιάννη και Γιώργο Μεντεκίδη, που είναι πολύ γνωστοί developer μεγάλων συγκροτημάτων εμπορικών και γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια Μεντεκίδη θα προχωρήσει στον Άγιο Ιωάννη σε επένδυση, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών.

DASTERI
Συνεργασία με Foxconn και Hilux

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική βιομηχανία και στις δυνατότητές της συνιστά η επενδυτική συνεργασία μεταξύ των πολυεθνικών κολοσσών «Hilux» και «Foxconn» και μίας εγχώριας βιομηχανίας, της «Dasteri A.E.», με έδρα την Αλεξανδρούπολη, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή φωτιστικών σωμάτων. Η «Dasteri» έχει ως κύριο αντικείμενό της την παραγωγή φωτιστικών σωμάτων με πελάτες αποκλειστικά αυτοκινητοβιομηχανίες (Mercedes, Renault, Volvo, Ford κ.ά.). Eπεκτείνοντας τη συνεργασία της με τους δύο ξένους ομίλους, η οποία ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια, πρόσφατα προχώρησε στην αγορά ακινήτου στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου, όπου θα δημιουργηθεί μονάδα συμπαραγωγής για συστήματα τύπου LED, τόσο για την ελληνική, όσο και για άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Το κόστος της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να ξεπεράσει τα 20-30 εκατ. ευρώ, ενώ σε πρώτη φάση θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξης των 3-5 εκατ. ευρώ.

http://www.imerisia.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments